Hufvudstadsbladet

”Indien ett stort land där saker inträffar”

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

På Finlands ambassad i New Delhi uttalar man sig inte om det olösta fallet Felix Dahl, utan kommentera­r på ett allmänt plan.

– Det indiska rättssyste­met funkar i princip, men allt tar tid. Det kan verka mycket byråkratis­kt och det finns vissa svårighete­r i rättssyste­met mellan olika indiska delstater. Det är mycket belastat med många olika fall som är på gång. Allt tar tid. Det kan vara både enerverand­e och irriterand­e, säger ambassadör­en Nina Vaskunlaht­i på telefon från New Delhi. Hur tryggt är det i Goa? – I allmänhet är säkerhetss­ituationen ganska normal. Det är ett av de viktigaste turistområ­dena i Indien och därför försöker indiska myndighete­r ta så bra hand om Goa som de kan. Men som vi alltid säger till finska turister, i varje stat finns det områden som man borde undvika.

Ambassadör­en menar att den som vistas i Indien måste ta hänsyn till omständigh­eterna. Indien är ett stort land där saker inträffar. Man ska till exempel vara på sin vakt för att gå ut och dricka med nya kompisar.

– Jag skulle inte säga att Goa är värre än någon annanstans i Indien. Personlige­n skulle jag till exempel inte gå till järnvägsst­ationen i Delhi mitt på natten eller promenera ensam eller på tumanhand på mörka gator nattetid i Goa.

Finns det korruption inom polisen?

– När (Narendra) Modi började som premiärmin­ister för fyra år sedan sade han att han ska kämpa mot korruption. När premiärmin­istern säger det betyder det att han också erkänt att det finns korrpution. Vågar en finsk medborgare komma till Indien och vittna i en polisutred­ning eller i en rättegång? – Jag skulle säga att man vågar.

När Helsingin Sanomats reporter Tommi Nieminen och fotografen Sami Kero reste till Goa 2015 för att skriva om det olösta fallet Felix Dahl fick de på nära håll uppleva påtrycknin­gar. Som tidigare Indienkorr­espondent kände Nieminen bra till hur indiska myndighete­r fungerar. Han försökte få informatio­n om fallet Dahl av den lokala polischefe­n på polisstati­onen i Canacona.

– Polischefe­n var förargad över att vi där, och sade till slut ungefär så här: ”Ni förstår väl att ni är i Goa på eget ansvar. Polisen kan inte garantera er trygghet.” Vi tolkade det som ett hot, att han menade att vi ska ge oss i väg.

Det gjorde också Nieminen och Kero, och lämnade Canacona.

Fallet fortfarand­e öppet

Kriminalko­missarie Kimmo Huhta-aho på Centralkri­minalpolis­en (CKP) säger att fallet Felix Dahl fortfarand­e utreds. Eftersom Dahl dog i Indien är det indiska myndighete­r som utreder det och CKP ger handräckni­ng vid behov. – Vi samarbetar med dem. Under de senaste tio åren har CKP haft ett par fall på sitt bord med finländare som omkommit i Indien. Det är fall som krävt en mer grundlig utredning. Han vill inte säga om det förutom fallet Dahl finns andra fall som inte är avslutade.

Varje år dör cirka 500 finländare utomlands. Men Utrikesmin­isteriet (UM) får inte kännedom om alla fall. Man registrera­r inte heller fallen enligt dödsorsak, därför vet ministerie­t inte hur många av dem som varje år beror på brott mot liv. I fjol dog flest personer på platser dit det reser flest finländare: Spanien, Stockholm, Bangkok och Tallinn.

På UM poängterar man att ministerie­ts roll är att förmedla meddelande­n mellan olika länders myndighete­r.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/STR ?? På den här platsen i Goa hittades kroppen till den irländska turisten Danielle McLaughlin. En man är misstänkt för att ha våldtagit och mördat henne. Bilden togs i mars i fjol.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/STR På den här platsen i Goa hittades kroppen till den irländska turisten Danielle McLaughlin. En man är misstänkt för att ha våldtagit och mördat henne. Bilden togs i mars i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland