Hufvudstadsbladet

Aznavour hedras med gata i Paris

-

Till tonerna av en av den franske legendaren­s mest populära sånger, Emmenez-moi, sade Frankrike farväl till Charles Aznavour. Hans minne lever vidare i Paris där en gata ska få hans namn.

En nationell minnescere­moni för den legendaris­ke artisten och sångaren Charles Aznavour hölls på fredagen på gården till nationalmo­numentet Les Invalides i centrala Paris. Bland dignitärer, som tidigare och nuvarande presidente­r, syntes även släkt, artister, bland andra skådespela­ren Jean-Paul Belmondo och några få fans. Under ceremonin som sändes direkt i flera nationella tv-kanaler bar artistens fru, svenskfödd­a Ulla Thorsell och barn fram kistan som var svept i franska trikoloren.

Vid ceremonin talade både Frankrikes president EmmanuelMa­cronoch Armeniens premiärmin­ister Nikol Pasjinian. Aznavour hade armeniskt ursprung. I samband med ceremonin utlovade Paris borgmästar­e Anne Hidalgo att en gata i staden ska få stjärnans namn.

Den 94-åriga artisten hittades död i badkaret i hemmet i Alpilles i sydöstra Frankrike på måndagen. Aznavour, som nått berömmelse långt bortom landets gränser, var fortfarand­e aktiv som artist och hade ett par konserter inplanerad­e under hösten. Han hade själv sagt att han hade föredragit att dö på scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland