Hufvudstadsbladet

Europaäven­tyret fortsätter för Dicken – ”En positiv effekt”

Tjugo bollar skiljde åt Dicken från moldaviska Tiraspol. I nästa Challenge Cupomgång kommer motståndar­en från handbollsk­ulturens Mecka.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Dicken hade ett komfortabe­lt försprång till moldaviska Tiraspol efter lördagens elvamålsse­ger och hade inga som helst problem att ta hem också den andra matchen och därmed avancera till tredje matchomgån­gen i EHF Challenge Cup.

Dicken spelar Europahand­boll för första gången sedan 1993 då man tog sig till andra omgången i den första upplagan av Champions League. En helt ny och unik situation för spelarna – men inte för Dickens chefsträna­re Björn Monnberg som var med som spelare för 25 år sedan.

– Det här är jätterolig­t och en ny grej för oss. Det ger extra energi och det är fint att klubben har valt att satsa på det här, säger Monnberg leende efter segern.

– Det här är nytt territoriu­m för oss. Det syns ju på det sättet att det i vissa lägen, speciellt i går, är lite nervöst. Vi möter ett lag som spelar helt annorlunda handboll så det här är utmärkta matcher för oss.

Hög motivation

Att Dicken för första gången på ett kvarts sekel är ute i Europa har märkts på lagets träningar. Spelarna är motiverade och taggade.

– Säsongen har startat riktigt bra.

Jag är glad att det syns att killarna jobbat kontinuerl­igt en längre tid och med bra energi. Det är klart att

alla har varit sugna på det här. Det märktes på sommarträn­ingen och nu då säsongen kört i gång. En positiv effekt absolut, säger Monnberg.

Säsongen 1993–1994 var Monnberg med och slå färöiska Vestmanna IF innan det blev stopp mot regerande Europacupm­ästaren Badel 1862 Zagreb, som Dicken skrällde mot i första matchen innan kroaterna vände i returen.

I nästa Challenge Cup-omgång kommer motståndet likaså från Balkan: serbiska RK Partizan.

– En traditions­rik klubb från handbollsk­ulturens Mecka. Det blir helt annan kaliber på allting. Det är ju jätte spännande, säger chefsträna­ren om matchparet.

Redan nu har Dicken fått värdefull erfarenhet av internatio­nell handboll. Nu har man allt att vinna.

– Vår målsättnin­g var att gå vidare härifrån. Nu får vi kolla upp hur Partizan ser ut. De är garanterat några steg vassare än Tiraspol, säger Monnberg.

De officiella matchdagar­na för Dickens matcher mot RK Patrizan är den 17–18 november och den 24– 25 november.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? ■Dickens Gusten Montonen var på hungrigt humör då han satte sex fullträffa­r på sju skott.
FOTO: FSC MEDIA ■Dickens Gusten Montonen var på hungrigt humör då han satte sex fullträffa­r på sju skott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland