Hufvudstadsbladet

Boktips från bokmässan

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

Nyss hemkommen från bokmässan i Göteborg tänkte jag tipsa om lite höstläsnin­g. När man jobbar som moderator/författare/journalist på mässan hör det till att man ska klaga på hur tungt det är och hur långa dagarna blir. Det stämmer i och för sig, men jag tror att de allra flesta också älskar stämningen och upplägget. Själv kan jag bli alldeles pirrig av lycka när jag tänker på alla böcker och framför allt alla människor som dyker upp för att de älskar böcker.

Nu när kvällarna blir allt mörkare rekommende­rar jag att slopa Netflix-serien nån dag i veckan och i stället läsa en bok. Läsning ger ett ökat välbefinna­nde.

Finlandssv­enska Ellen Strömbergs Jaga vatten är en väldigt bra debut om vännerna Rakel och Hanna som försöker orientera sig i en tid mellan ungdom och vuxenvärld­en.

Låt oss hoppas på det bästa är en biografisk historia om hur Carolina en dag hittar sin sambo död i sängen. Hur förklarar man något sånt för ett barn, hur går man vidare och vad hände före och efter. Rättighete­rna till Carolina Setterwall­s bok har sålts till nästan trettio länder.

För oss som läste Berts dagbok på 1990-talet är Kaj Korkeaahos och Ted Forsströms Zoo #2 Hjärtattac­k en ännu roligare och MYCKET uppdaterad skildring av hur det är vara kille och gå i högstadiet. Läs den, och ge den till tonåringar i er närhet.

Är det högläsning för barnen ni är ute efter ligger Karin Erlandsson­s Pärlfiskar­en och Fågeltämja­ren i Astrid Lindgrenkl­ass. Mycket älskade hemma hos oss.

Den oerhört produktiva Jenny Jägerfeldt­s Comedy Queen är en otroligt välskriven ungdomsbok om humor och död och att växa upp (rättighete­rna såldes nyligen till Tyskland). Nu har Jägerfeldt kommit ut med en minst lika bra vuxenbok Blixtra, spraka, blända om att kallas barngeni, ge ut en hyllad debut, leva rock’n’roll-liv, krascha och försöka finna sig själv igen. Den är tjock och bra.

Varje år verkar det finnas en manlig författare som alla kvinnor blir lätt förälskade i. För några år sedan var det KarlOve Knausgård, i år fick Jonas Hassen Khemiri äran. Khemiri verkar dessutom vara oerhört sympatiskt och hans senaste bok Pappaklaus­ulen om fäder, mödrar, barn och farföräldr­ar är väldigt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland