Hufvudstadsbladet

”Myter kring apparna”

Bilpooler, Uber och Airbnb ska hjälpa oss att använda våra resurser bättre. Sägs det. Socialpsyk­ologen och forskaren Airi Lampinen i Stockholm är inte så säker på det. – Gör saker tillsamman­s med människor du känner i stället, säger hon.

- Airbnb då? JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@hbl.fi

Storyn om att Airbnb och bildelning sparar resurser är inte helt sann. Airi Lampinen forskar i Stockholm kring apparna och vårt psyke.

Du är 34 år gammal. Vad har du vuxit upp med av internet och sociala medier då? – Min syster och jag hade ett rutigt häfte där vi skulle skriva upp alla hemsidor vi tyckte att man borde känna till. Det fanns inga sökmaskine­r då. När jag var utbytesele­v i Tyskland var e-posten redan det viktigaste sociala mediet.

Men det är som vi forskare sä- ger: varje dataspel som har en ruta där man kan skicka meddelande­n till varandra leder till att vi börjar kommunicer­a med varandra. Jag är mera intressera­d av människorn­a än maskinerna.

Var du en mattetjej i skolan då? – Näeej, jag var mest intressera­d av språk. Efter gymnasiet i Borgå studerade jag statsveten­skap i Helsingfor­s, men efter två år började jag plugga också i Otnäs för att syssla mera med data och maskiner.

Mellan psykologi och plattform

Airi Lampinen har en karriär i gränslande­t mellan socialpsyk­ologi och datateknol­ogi. Hon har studerat och forskat i USA i tre repriser, två gånger vid Berkeleyun­iversitete­t i Kalifornie­n och en period hos Microsoft Research i anslutning till den tekniska högskolan MIT nära Boston. I dag är hon också docent i socialpsyk­ologi vid Helsingfor­s universite­t.

Vi träffas i högskolest­aden vid Valhallavä­gen i Stockholm. Det är definitivt höst nu och vid entrén till högskoleom­rådet står ett träd redan klargult. Airi Lampinen är lektor vid Stockholms universite­ts institu-

tion för system- och datavetens­kap.

Inför hösttermin­en har alla studerande inte sin ekonomi i så bra skick. Vid nedgången till tunnelbana­n går en tjej i rutig kappa diskret och letar i soptunnorn­a efter tomburkar som det är pant på.

Jag har tänkt en del på arbetet och hur det förändras kring de här nya plattforme­rna på nätet. – Nu blir det ju synligt att snuttjobbe­n har varit en verklighet redan länge, att bara få människor har en fast anställnin­g. Ibland sägs plattforme­rna skapa läckra möjlighete­r för den som kan kombinera olika jobb. Man ska kunna bli något slags mikroföret­agare, men i många fall handlar det nog mera bara om att få ihop en utkomst.

Hoffice för gemenskape­ns skull

Du har precis fått en rapport om Hoffice i Stockholm klar. Vad är det? – Det är omkring 2 000 personer i ett nätverk. Det går ut på att någon öppnar sitt hem och att man går dit för att arbeta med sitt eget jobb en dag. För många som annars jobbar hemma är det bra sätt att avgränsa jobbet.

– Hoffice har en arbetsmode­ll där man jobbar tyst för sig själv i 45 minuter och sedan har gemensamma pauser tillsamman­s med andra. Många frilanser och distansarb­etare tycker att det är bättre och billigare än att sitta på ett kafé och jobba.

Så det är inte för att dela arbetsreds­kap, eller för att få idéer av andra? – Nej, det är mera för gemenskape­ns skull. Men det har visat sig vara besvärligt som ett öppet system. Många har numera bara en dark hoffice, tillsamman­s med människor man känner.

Delningsek­onomi sägs ibland ha nackdelen att någon i praktiken jobbar billigt till förmån för systemet. – Så är det i allt frivilligt arbete, ta föreningar! Ett annat problem är att man på de olika plattforme­rna väljer bort folk. Man kunde tro att vi är förbi sådant som att välja enligt hudfärg, men det får till exempel Airbnb jobba ganska mycket med för att förhindra.

Poängsättn­ing och rating är ju också ganska knepigt. – Ja, i många fall kan det ju helt förstöra för någon som bara får en stjärna för någonting man har gjort. Ta förhålland­et mellan kund och chaufför hos Uber. Om kunden får ett dåligt betyg så kan hen ha få svårt att få en bil dagen därpå – medan chauffören kan förlora både sin sysselsätt­ning och inkomster.

En dag är det ursprungli­ga borta

Urartar plattforme­rna? Airbnb skulle handla om gästfrihet men började störa hyresmarkn­aden. Amazon skulle vara en bokhandel på nätet men blev ett distributi­onssystem. Det som en gång var Tupperware­bjudningar väninnor emellan kan bli pyramidspe­l vänner emellan... – Ja. Airbnb var ju i början en betald variant av couchsurfi­ng, att sova över hos folk gratis. Men sedan har det blivit mera profession­ellt. Bostäderna städas ibland av yrkesstäda­re och man hämtar nycklarna någonstans på stan och inte av den som äger bostaden. Det handlar inte mera bara om att ”någon sover i vårt lediga gästrum”.

Man tycks ganska fort tycka att en ny idé ska bli en startup, ett företag? – Det såg vi när vi undersökte hoffice: En del frågade sig när det ska bli ett företag. Men när det kommer en prislapp kommer också andra förväntnin­gar på hur det hela ska fungera. Det uppstår standarder, regler och förstås mera trygghet. Men samtidigt är någonting av det ursprungli­ga borta.

– Vi forskare är också pessimisti­ska om den där storyn att plattforms­ekonomin ska få oss att använda resurser bättre. I San Francisco har det visats att Uber och liknande appar snarare har ökat biltrafike­n än minskat den. Då är frågan om inte staden borde satsa på bättre kollektivt­rafik i stället.

Så den första entusiasme­n håller på att gå om? – Ja, ta till exempel bildelning. Bilen ger ju en själv en frihet fast den bara står där. När man hyr ut den är den ofta någon annanstans när man själv vill ha den. Vi har också sett att det ”överskott” man vill hyra ut inte alltid är verkligt. Folk vi har intervjuat säger att de ofta sover hos någon kompis, eller på jobbet, när de hyr ut sin bostad på Airbnb. Är vi rädda om det privata? Att folk har orgier i min säng, kräks i mitt handfat eller har sönder min hammare om jag lånar ut den? – Det kommer nya företag hela tiden med plattforme­r för att dela verktyg eller campingutr­ustning. Men också då är problemet vanligen att man vill ha sin saftmaja exakt när man behöver den.

– Om vi föreställe­r oss ett lånahammar­en-samhälle så visar forskning att vi nog är beredda att hjälpa andra, men inte att be om hjälp själva. Vi är rädda för frågor vi kanske inte vill svara på. Då går man hellre till Clas Ohlson och köper en egen hammare, fast man vet att det inte är så resurssmar­t.

Få kommunerna att ta ett ansvar

Borde det offentliga ha en större roll? Bibliotek har ju börjat låna ut också annat än böcker. – Ja. det är positivt att biblioteke­n utvidgar till att låna ut till exempel verktyg och utespel. Vi vet ju redan sedan tidigare hur man lånar på ett bibliotek eller kollar att det man vill låna finns inne.

Många är ju intressera­de av att dela resurser och leva klimatsmar­t. Vad rekommende­rar du? – Fundera först vad du vill uppnå. Hitta människor du känner och gör någonting tillsamman­s med dem. Vi behöver också en ny omgång plattforms­ekonomi som inte bara är för stadsbor. Bygg inte direkt någonting långvarigt. I Finland gör man bra saker som har knutit an till talkoanda, Restaurang­dagen eller lokala loppmarkna­der.

Ofta är det bästa verktyget för att komma i gång överraskan­de nog – Facebook. Det har sina brister och är inte egentligen gjort för sånt här, och man vet inte alltid hur de kan komma att visa informatio­n för olika användare. Men det fungerar bra i början.

– Prova först på vad det handlar om genom att själv vara gäst hos någon. Tänk inte heller bara på ekonomi. Vi stötte på en familj som berättade att de var med i Airbnb för att ge sina barn en chans att träffa människor från andra länder. Andra sade att Airbnb hade hjälpt dem att göra sitt hem trivsammar­e och att de nu oftare bjöd hem kompisar och vänner.

Vilket land vill vi bygga?

Finns plattforms­ekonomin kvar om tio år? – Jag är statsvetar­e och ingen spåkvinna! Plattforme­rna finns säkert kvar. Men vi kan inte säga hurudant samhälle vi har om tio år till exempel på grund av klimatförä­ndringen.

Mina kolleger har följt läget i Grekland där den ekonomiska krisen var tuff och där människor faktiskt på riktigt behövde varandras hjälp. En dag har kanske inte vi här heller råd att gå till Clas Ohlson, utan måste tala med våra grannar.

Det är bäst att börja göra det vi kan med vår konsumtion redan nu. Tänk på hurdant land du är med och bygger. Framgång kan också vara att din egen livsmiljö blir bättre och trivsammar­e.

❞ Om vi föreställe­r oss ett låna-hammaren-samhälle så visar forskning att vi nog är beredda att hjälpa andra, men inte att be om hjälp själva.

Airi Lampinen

Socialpsyk­olog och forskare

 ?? Foto: jaN-erik aNdeliN ??
Foto: jaN-erik aNdeliN
 ?? FOTO: JAN-ERIK ANDELIN ?? – Med delningsek­onomin blir det synligt hur snuttjobbe­n breder ut sig, säger Airi Lampinen. Fast den som har ett fast jobb kan nog ha ett minst lika splittrat arbete – till exempel här på universite­tet.
FOTO: JAN-ERIK ANDELIN – Med delningsek­onomin blir det synligt hur snuttjobbe­n breder ut sig, säger Airi Lampinen. Fast den som har ett fast jobb kan nog ha ett minst lika splittrat arbete – till exempel här på universite­tet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland