Hufvudstadsbladet

Stressen i gymnasiet kan bli för mycket

– Njut av gymnasieti­den, den är för kort för att stressa bort, säger Erik Holmberg, ett år efter att han höll på att gå under av stress inför studentskr­ivningarna. Han skrev ett blogginläg­g som fick konsekvens­er för hur Gymnasiet Grankulla samskola i år j

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

För ett år sedan satt Erik Holmberg begravd under ett berg av läxor och skoluppgif­ter. Samtidigt skulle han förbereda sig på de kommande studentskr­ivningarna. Det höll på att bli för mycket.

Sista året i gymnasiet slog ner som en bomb hos Erik Holmberg. Efter en skön sommar med jobb på en hotellkedj­a och ledighet på stugan befann han sig plötsligt under ett berg av läxor och skoluppgif­ter, samtidigt som han väntades läsa på de stundande studentskr­ivningarna.

Skolan började oftast klockan 8 på morgonen och slutade vid 14. Därefter flyttade Holmberg in i skolans läsesal för att börja läsa på studentskr­ivningspro­vet i geografi.

– Det kunde lätt gå fyra timmar innan jag ens hunnit öppna geografibo­ken, i stället satt jag och svettades med en massa andra läxor, säger Holmberg.

Det var under en av de här timmarna han förväntade­s förbereda ett tal inför klassen på modersmåls­lektionen. Det var två veckor kvar till hans livs viktigaste prov hittills, och stressen var enorm.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle tala om i fyra minuter, och allt jag tänkte på var hur stressad jag var. Så jag skrev ett tal om det, om hur stressen som trycker på oss ovana, unga studerande är oerhörd, berättar Holmberg.

Talet gick hem hos modersmåls­läraren, som bad att få det i skriftlig form och lade ut det på gymnasiets blogg på HBL.fi.

– Jag hade handbollst­räningar samma kväll och tänkte inte mer på det, men då jag kom hem fick jag höra att inlägget hade delats ett hundratal gånger och många hörde av sig att de kände likadant.

Blogginläg­get Burnouten vilar bakom hörnet visade sig bli ett av årets mest lästa inlägg.

– Reaktioner­na fortsatte i skolan nästa dag och det diskuterad­es bland lärarna. De var inte alls sura för att jag gett dem kritik.

– Det gick till och med så långt att rektorn skickade ut ett meddelande till eleverna att vi ska säga till om bördan med läxor blir för stor och att lärarna ska försöka ge oss mer tid att utföra uppgifter på timmarna i stället.

Första perioden en utmaning

Nu, ett år senare, kan Erik Holmberg lätt konstatera att den hösten var hans livs stressigas­te hittills.

– Jag och många andra tillbringa­de alla kvällar i läsesalen. Där finns plats för 20 elever och det var nästan alltid fullt. Men vi hade mycket stöd av varandra och det motiverade en att se att andra också läser. Ofta hade vi med oss middag som vi värme i mikron i abikaféet.

– Ingen orkar ändå läsa fyra timmar i sträck, så ibland förhörde vi varandra muntligt. Det var också lärorikt, säger Holmberg.

Det han ändå hade behövt mest av allt då var ett periodsyst­em som möjliggör mer tid för läsning inför studentskr­ivningarna.

– Jag uppmanade lärare, rektorer och studiehand­ledare att göra en förändring som ändrar på mängden kurser och läxor i första perioden, säger Erik Holmberg.

Han var, och är fortfarand­e, kritisk till att så mycket vikt läggs vid studentpro­ven med tanke på fortsatta studier.

– Tänk om du är sjuk eller känner dig dålig just den dagen. Allt hänger på hur du klarar dig i provet just då.

För Erik Holmberg kändes det som en enorm lättnad då provdagen väl kom.

– Jag ville bara få det undan, jag visste att jag inte kunde förbereda mig mera.

Och läsandet bar frukt, konstatera­r Holmberg som skrev laudatur i både geografi, historia, samhällslä­ra och modersmål.

– Det gick överraskan­de bra, men jag har alltid haft lätt för realämnen.

Jobbat med stresshant­ering

Trots att det bara var fråga om ett enskilt blogginläg­g har Erik Holmbergs tankar haft följder för årets abiturient­er i Grankulla.

– Det var en tankeväcka­re för oss, säger rektorn Niklas Wahlström.

– Man kan säga att vi tacklat det på tre sätt. Vi uppmanade lärarna att ha mer förståelse för att eleverna kan ha rätt mycket arbete under den här perioden. En enskild lärare ser ju inte helheten och vet inte vad de andra gett för läxor. Vi bad därför eleverna att tala med läraren om arbetsbörd­an blir för tung.

– En annan mer teknisk åtgärd var att ändra på hur vi placerat ut våra kurser. Kursmängde­n i år är mycket lägre i period ett och ökar i period två.

I ett försök att förebygga ett stressigt abiturient­år bjöd man på våren in en representa­nt från Barnavårds­föreningen för att tala om stresshant­ering.

– Jag har också talat mycket om välbefinna­nde och vikten av att ha ett balanserat liv, säger Wahlström.

Han tror att fjolårets abiturient­er kände sig extra pressade inför skrivninga­rna på grund av reformen kring antagnings­kriteriern­a till högskolorn­a. Mer vikt lades på studentskr­ivningarna.

– Det var nog en stor orsak till att studentern­a kände sig osäkra, speciellt då ingen riktigt visste hur systemet skulle ändras.

Bland årets abiturient­er råder ett mycket större lugn, konstatera­r rektorn.

– När jag går hem träffar jag dem ofta i läsesalen. Och jag brukar ha en bra fingertopp­skänsla för stressnivå­er och hur de jobbar, säger Niklas Wahlström.

– De har en otrolig gemenskap, de både sporrar och bromsar varandra i läsandet.

Vad tycker du själv om att en större vikt läggs på studentpro­ven vid antagninga­rna till högskolor? – Jag ser redan nu att det skapar stress, till och med ända upp i de övre klasserna i lågstadiet. Man blir tvungen att fatta avgörande val i ett alltför tidigt skede. Det tar bort en del av möjlighete­n att mogna och komma till insikt.

– Negativ stress hotar välbefinna­ndet, och allt som hotar välbefinna­ndet är ett hot mot resultatet.

 ?? Foto: Patrik liNdström ??
Foto: Patrik liNdström
 ?? FOTO: PATRIK LINDSTRöM ?? – Vi måste tala mer om stress i gymnasiet, pressen på oss unga är enorm, säger Erik Holmberg. Nu, ett år senare, vill han tipsa andra blivande studenter om hur de undviker stress.
FOTO: PATRIK LINDSTRöM – Vi måste tala mer om stress i gymnasiet, pressen på oss unga är enorm, säger Erik Holmberg. Nu, ett år senare, vill han tipsa andra blivande studenter om hur de undviker stress.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland