Hufvudstadsbladet

Unga hockeykill­ar trakassera­s också

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Nästan var fjärde damlandsla­gsspelare i fotboll och ishockey har trakassera­ts. Också pojkar och män är utsatta. Det framkommer i en ny rapport som Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) genomfört. – Vissa fall fick mig att stanna upp, säger forskaren Johanna Hentunen.

– Manliga tränare har klappat mig på rumpan.

– Efter en bastukväll föreslog en tränare av annat kön att jag skulle stanna hos hen över natten.

– En lagledare försökte kyssa mig mot min vilja.

Det är tre av vittnesmål­en som anonyma fotbolls- och ishockeyla­ndslagsspe­lare gett till FCEI i samband med en undersökni­ng om sexuella trakasseri­er och trakasseri­er på grund av kön. FCEI:s enkätunder­sökning skickades ut till alla U- och Alandslag inom ishockeyn och fotbollen i Finland. 55 procent av de tillfrågad­e svarade.

Resultatet: Flickor och pojkar, herrar och damer – alla är drabbade. De flesta övergrepp sker i klubbar, men sju procent av de tillfrågad­e säger sig ha råkat ut för trakasseri­er i landslaget.

FCEI:s forskare Johanna Hentunten är inte överraskad. Hon säger att idrotten är en del av samhället och att man inte får blunda för att övergrepp fortfarand­e sker.

– Pudelns kärna är att övergreppe­n måste tas på allvar och redas ut. Nu lämnas idrottare ensamma alltför ofta. Det räcker inte att bara tala om nolltolera­ns – man måste också reagera. Jag hoppas på konkreta konsekvens­er av forskninge­n, säger Hentunen.

Unga hockeypojk­ar utsatta

Då man talar om trakasseri­er och sexuella övergrepp får man ofta bilden av att endast flickor och kvinnor är utsatta. Hentunen säger att det är dags att slå hål på den myten. Många av de utsatta är unga pojkar.

I forskninge­n påträffade­s flest fall av renodlade sexuella trakasseri­er – nio stycken – i pojkarnas juniorland­slag i ishockey. På delad andra plats ligger pojkjunior­landslagen i fotboll och flicklands­lagen i fotboll med fem fall var.

Tre ishockeysp­elare av manligt kön rapportera­r att en person i lagledning­en stirrade på dem då de duschade och bytte om. En av de tillfrågad­e är missnöjd över hur ishockeyfö­rbundet skötte situatione­n, som var allmänt känd.

– Förbundet gjorde en ”intern utredning” och resultatet kom aldrig ut i offentligh­eten. Det enda som sades var att utredninge­n hade genomförts, säger en respondent.

Om man ser på alla former av trakasseri­er är flicklands­lagen i fotboll de mest utsatta. Många spelare har kallats nedlåtande ord och upplevt att de trakassera­ts på grund av sitt kön.

– Det som gör händelsern­a extra allvarliga är att unga spelare utsatts av personer i maktpositi­on.

Mörkertale­t är fortfarand­e stort – hälften av de som råkat ut för trakasseri­er berättade om det för första gången i forskninge­n.

– Jag berättade inte för jag var rädd för att utsättas ännu mer, säger en respondent i forskninge­n.

– Jag ansåg att situatione­n inte var allvarlig, säger en annan.

De flesta fall av trakasseri­er reds aldrig ut.

Kokko: Många fall på 1990-talet

FCEI:s undersökni­ng fick sitt startskott efter MTV:s rapporteri­ng i våras. Då Reima Kokko – finländsk landslagst­ränare 1995–2000 – intervjuad­es av MTV påstod han att många lovande damspelare lagt av på grund av trakasseri­er.

– Yngre flickor som inte ville inle-

❞ Det som gör händelsern­a extra allvarliga är att unga spelare utsatts av personer i maktpositi­on. Johanna Hentunen forskare vid FCEI

da förhålland­en pressades. Många lade av eftersom de inte klarade av att hantera situatione­n.

I samma intervju påstod Kokko att kulturen också var utbredd i ishockeyoc­h handbollsl­andslaget. Artiklarna fick Bollförbun­det och ishockeyfö­rbundet att beställa en utredning av FCEI. Forsknings­resultatet visar att trakasseri­kulturen inte är systematis­k eller utbredd – det handlar snarare om enstaka fall.

– Men alla fall är allvarliga, säger Bollförbun­dets generalsek­reterare Marco Casagrande.

Informatio­n på gräsrotsni­vå viktig

Nu är rapporten gjord och resultatet offentligt – vad är följande steg?

Bollförbun­det håller på att utveckla nya riktlinjer som både landslag och föreningar kan utnyttja. Dessutom kommer nya tränare som jobbar med barn och unga att få lära sig om psykisk och fysisk trygghet. Både Casagrande och ishockeyfö­rbudets vd Matti Nurminen betonar vikten av att informera föreningar, där de flesta trakasseri­fallen inträffar.

– Nu har vi tagit tag i problemet och offentligg­jort resultaten. Vi har tagit ett steg – men har fortfarand­e många att ta. Tröskeln för att rapportera om övergrepp är fortfarand­e för hög, säger Nurminen.

Att göra tröskeln för rapporteri­ng så låg som möjlig är ett av FCEI:s konkreta förbättrin­gsförslag. FCEI vill också undersöka andra grenar än bara fotboll och ishockey och hoppas att chatt- och samtalstjä­nster som Et ole yksin ska få större synlighet.

Stödtjänst­en Et ole yksin (Du är inte ensam) lanserades i våras och har använts av ungefär 30 personer.

– Informatio­nen har nått ut till fler äldre än yngre. Vi hoppas att våra nya affisher ska nå ut till unga, säger Saara Ruotsalain­en vid Befolkning­sförbundet, som ansvarar för tjänsten.

På torsdagar går det också att chatta på svenska på etoleyksin.fi.

 ?? FOtO: SPt/SEBaStIaN BaCkmaN ??
FOtO: SPt/SEBaStIaN BaCkmaN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland