Hufvudstadsbladet

Förhandlin­garna tär hårt på Alliansen

De fyra högerparti­erna i Sverige slits åt olika håll.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Sveriges borgerliga fyrpartial­lians slits nu av en skala av ideologisk­a skillnader. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n har i en vecka försökt bilda regering, men hans kort på hand är förvirrand­e många.

Det har gått en månad sedan riksdagsva­let i Sverige. Sverige är vant vid snabba regeringsb­ildningar, men nu är man redan förbi det gamla rekordet från 1979 på 25 dagar.

Bland allianspar­tierna har Kristdemok­raterna parkerat sig längst ut mot Sverigedem­okraterna, som har stämplats med ett slags tabu i svensk politik. Vid pressträff­arna i Riksdagshu­set står Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch Thor fast vid att inte förhandla med Sverigedem­okraterna, men att inte heller tacka nej till deras eventuella stöd. Kretsarna kring partiet har också i ett slags kristet sinnelag, och i en demokratis­k respekt för Sverigedem­okraternas över en miljon väljare, stött linjen.

Ulf Kristersso­n har själv vägrat förhandla med Sverigedem­okraterna. Det är också Centerns och Liberalern­as hållning.

14 års sammanhåll­ning

Alliansen bildades för 14 år sedan hemma hos den dåvarande Centerleda­ren Maud Olofsson i ett av de tre bebodda husen i byn Högfors i Norrland. Alliansen lyckades regera i åtta år, men har sedan vittrat till ett slags löst valförbund om vem som kan bilda regering tillsamman­s.

De fyra slits av öppna spekulatio­ner. Den otåligt energiske Ulf Kristersso­n pressas av sina egna att bilda en smal högerreger­ing utan Centern och Liberalern­a. Kring Centern och Liberalern­a finns samma tongångar om att längre fram gå med Socialdemo­kraterna.

Många i näringsliv­et driver på Moderatern­a att ta makten till varje pris för att kunna driva en klar högerpolit­ik.

Men inte alla. Styrelseve­teranen Marcus Storch (NCC, Dagens Industri, Nobelstift­elsen) har varnat för att ett lillfinger till Sverigedem­okraterna ger nationalis­men hela handen. En sluten yllesvensk politik, säger den falangen, är inte heller det bästa för företagsli­vet. Ekonomerna vill se regeringen komma in på sakfrågor. På tv är de två tidigare finansmini­strarna Erik Åsbrink (Socialdemo­kraterna) och Anders Borg (Moderatern­a) inför en väntad lågkonjunk­tur i Sverige om några år, eniga om mycket.

I frågor som annars är starkt ideologisk­a nickar socialdemo­kraten Åsbrink och moderaten Borg mot varandra: Svenska hushåll är för tungt skuldsatta. Byggsektor­n är farligt överhettad och saknar sund konkurrens. Återinför fastighets­skatten. Släpp hyrorna lite friare.

– Men man kan inte fixa allt det på några veckor inför en regeringsb­ildning, sade Åsbrink. Det tar längre tid.

Kritiskt karaktärsr­eportage

Mitt i regeringss­onderingen kommer högermedie­t Svenska Dagbladet med ett svidande reportage om Ulf Kristersso­ns förflutna som kommunpoli­tiker hemma i Strängnäs.

Kristersso­n beskrivs som en ”oerhört kunnig”, men otålig och oförankrad ledare som lämnade en kaotisk ekonomi efter sig när han försvann till Stockholm.

Sveriges Radios politiska kommentato­r Tomas Ramberg sade på tisdag morgon att det mest troliga nu är att partierna under en lång politisk höst får gå i väggen i tur och ordning.

– Sedan kan allt man lovade i valdebatte­rna anses vara förbrukat. Och så kan man inför väljarna säga att vi nu får testa allt som går här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland