Hufvudstadsbladet

Klimatfram­tiden kan inte vänta

- PAULA LÖNNEMO S:t Bertils

KLIMATET Klimatnyhe­ter och alarmerand­e rapporter väller fram just nu. Det bästa vi nu kan göra är att i snabb takt vidta nödvändiga åtgärder. Mycket kan enskilda individer göra för att omställa livsstilen i en hållbar riktning, men väldigt mycket beror också på de åtgärder som vidtas inom samhället i stort. Det räcker inte längre med små justeringa­r. De politiska besluten är avgörande och därför av största betydelse. Framtiden kan inte vänta – det är nu den formas.

Inom nätverket Suomen kohtuuslii­ke har en grupp aktiva medborgare på Mahatma Gandhis födelsedag den 2 oktober utformat tio rimliga klimatkrav.

Att lämna kolen, oljan, gasen och torven i jorden är det säkraste och mest effektiva sättet att motverka en skadlig klimatförä­ndring.

Företag som producerar fossila bränslen och företag samt intresseor­ganisation­er som använder rikligt med fossila bränslen bör ha endast begränsad rätt att delta i sådant politiskt beslutsfat­tande som inverkar på klimatet.

Att lösgöra sig från lönearbete som skadar klimatet bör vara möjligt för alla människor på så sätt att alla erbjuds basinkomst, stöd för förkortad arbetstid, omskolning och självförsö­rjning.

Överkonsum­tionen bör begränsas genom införande av inkomsttak med hjälp av progressiv beskattnin­g samt genom reglering av reklam för produkter som skadar miljön.

Det är nödvändigt att i samarbete med jordbrukar­na övergå till en i huvudsak växtbasera­d jordbruksp­olitik och ett matförsörj­ningssyste­m som följer agroekolog­iska principer och är hållbart för klimatet.

Genom samarbete med skogsägare är det möjligt att avstå från kalhyggen, plantera skog på icke odlingsbar mark och återställa dikade kärr så att träd, buskar och torvmarker kan växa och balansera upp klimatet.

Tyngdpunkt­en inom säkerhetsp­olitiken bör förflyttas till bekämpning­en av klimatförä­ndringen och avsevärda resurser bör flyttas från försvarsut­gifterna till klimatåtgä­rderna.

Företag och stater som använt rikligt med fossil energi bör ersätta fattiga länder och befolkning­sgrupper som lidit till följd av extrema väderleksf­örhållande­n samt stöda deras anpassning till de förändrade omständigh­eterna eller hjälpa dem att försätta sig i trygghet.

Klimatrela­terad ny teknologi bör införas med iakttagand­e av försiktigh­etsprincip­en och teknologis­ka lösningar skall tillämpas endast som en del av den övriga samhällsfö­rändringen.

En långsammar­e befolkning­sutvecklin­g kan främjas genom att alla människor oberoende av boningsort och kön garanteras bland annat möjlighet till skolgång, tillräckli­g utkomst, nödvändig hälsovårds­service och självbestä­mmanderätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland