Hufvudstadsbladet

Denjah Leinson är Esbos lucia

Denjah Leinson har valts till Esbos lucia. Hon studerar klassisk solosång vid Musikinsti­tutet Kungsvägen.

- HBL

Det är styrelsen för Esbobygden­s ungdomsför­bund som har utsett Denjah Leinson till årets lucia i Esbo. Leinson är 20 år gammal och studerar statsveten­skap vid Helsingfor­s universite­t. Hon har sjungit klassisk solosång för Tanja Kauppinen-Savijoki vid Musikinsti­tutet Kungsvägen sedan hon gick i lågstadium.

– Jag har alltid älskat att uppträda. Jag har sjungit, dansat och spelat teater sedan jag var liten och uppträtt på släktevene­mang vare sig folk ville det eller inte, säger Denjah Leinson.

Hon har många luciaminne­n från sin barndom. Ett år sålde hon så många luciamärke­n att hon fick en nyckelring som tack. En annan gång var hon lucia för Helsingfor­s Gymnastikk­lubb (HGK).

– Jag kunde inte alls hålla en ton, så min syster fick komma med för att hjälpa mig. Jag ville bara uppträda så mycket! Nu för tiden klarar jag mig nog utan hjälp, försäkrar den nyvalda lucian.

Esbo lucia och hennes följe har ett trettiotal framträdan­den runtom i Esbo på sjukhus, daghem, äldreboend­en, servicehus och olika julfester, samt på Musikinsti­tutet Kungsvägen­s julkonsert i Esbo domkyrka. Denjah Leinson blir den 39:e officiella lucian i Esbo.

Kröningsfe­sten ordnas söndagen den 9 december i Esbovikens kyrka. På programmet står uppträdand­en av bandet Spruce och fjolårets lucia Saga Rekonen samt kaffeserve­ring. Festen arrangeras av Skärgården­s vänner i Esbo. Inträdet är fritt, men för traktering­en uppbärs en valfri avgift som går till luciainsam­lingen i Esbo. I år samlar Esbo lucia in pengar till Cancerstif­telsen.

 ?? FOTO: JONNA SUNDBERG ??
FOTO: JONNA SUNDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland