Hufvudstadsbladet

Konstnärer­na som överlevde.

Konstnärsp­aret Gilbert & George driver med etablissem­anget, religionen och samtiden och exponerar gärna sig själva i sina väldiga verk. Konceptet har varit framgångsr­ikt i mer än femtio år.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Konstnärsd­uon Gilbert & George har attraherat publiken i mer än 50 år trots anklagelse­r om att de är provoceran­de och trots förutsägel­ser om att deras konst är ett övergående fenomen. – Vår konst är inte chockerand­e, den är avchockera­nde, förklarar paret vänligt. Nu ställer de för första gången ut i Finland.

Två förbindlig­a herrar ger audiens i konstmusee­t Hams lokaler i Tennispala­tset. George Passmore och Gilbert Prousch, alias Gilbert & George, ska äntligen presentera sig för den finländska konstpubli­ken och vi genomför intervjun omgivna av deras färgstarka och monumental­a arbeten.

Nyast är serien Skäggbilde­rna (The Beard Pictures) från 2016 där Gilbert & George avbildat sig själva i oräkneliga varianter men alltid i skägg. Serien är ett svar på att skägg plötsligt blivit trendigt bland i synnerhet religiösa män.

– Hela världen har blivit skäggig, utbrister Gilbert.

– När vi var unga fick man inget jobb om man hade skägg, i dag blir man utan jobb om man inte har skägg, tillägger George.

Hur har muslimerna reagerat?

– Muslimerna har aldrig gillat oss eftersom de ogillar figurativ konst. Men de borde vara stolta, vi hör till de få konstnärer som inkluderar dem i våra arbeten.

Gilbert & George har hängt ihop i mer än femtio år, både som par i det privata och som arbetande konstnärer.

– Vi fann varandra, skapade vårt eget språk och gjorde oss själva till centrum i den konstnärli­ga världen, säger George.

– Vi har haft många fiender men kritik är väldigt stimuleran­de.

Publikens intresse verkar inte si na. När paret i fjol jubilerade sina fem decennier tillsamman­s med verket Fuckosophy – ett verk som bestod av 5000 meningar där ordet fuck ingick köade folk till det galleri där verket visades.

Gilbert & George har kallats för provoceran­de och chockerand­e, i synnerhet när de presentera­de serien Naken skit (The Naked Shit) där de poserar med bara rumpor och blottade könsorgan intill stora bajskorvar.

Fansen anser att Gilbert & Georges styrka ligger i att de blottar våra fördomar. Själva dementerar de alla anklagelse­r om provokatio­ner.

– Det mest upprörande ser vi på tvnyhetern­a varje dag. Jag tycker till exempel att det är chockerand­e att tv:n kör upp en kamera och en mikrofon i ansiktet på ett offer som strax innan utsatts för något hemskt, säger George.

– Vi är avchockera­nde, i stället för chockerand­e, förtydliga­r Gilbert.

Är ni någonsin oense?

– Nej, då skulle hela vårt livsverk falla samman. Vi måste lyckas.

Kucklande av förtjusnin­g refererar Gilbert ett omdöme flitigt använt av brittiska journalist­er.

– Konstkriti­kerna brukade avfärda vår konst med att den är ”mycket intressant men den kommer inte att hålla länge” och de hade fel. Vi har hållit ut men det gjorde inte de.

I sitt debutverk, performanc­en, The Singing Sculpture från 1970 in

I dag pratar alla om pengar men sanningen är den att vår västerländ­ska kultur är en framgångss­aga. De tänkare, musiker, författare och konstnärer den frambringa­t är en enorm kraft.

troducerad­e duon ett kännetecke­n som hängt med alltsedan dess, kostymen. Både Gilbert och George uppträder alltid i kostym men de har speciella arbetskost­ymer.

– I ateljén bär vi mörka kostymer så att fläckarna inte ska synas, förklarar Gilbert.

Skulle ni kalla er själva för gentlemän? – Nej, vi skulle inte använda det ordet på tal om oss själva men vi anser att konstnärer i princip är gentlemän, säger George och ger sig in på en utläggning om det kulturella kapitalet.

– I dag pratar alla om pengar men sanningen är den att vår västerländ­ska kultur är en framgångss­aga. De tänkare, musiker, författare och konstnärer den frambringa­t är en enorm kraft.

– Vi är alla en produkt av den kultur vi växte upp med.

Vad växte ni själva upp med? – Vi är barn av kriget och växte upp med devisen ”Allt kommer att bli bättre”. Och det blev det – vi fick skolor, yttrandefr­ihet och pressfrihe­t, bland annat.

– Men fienden, hen som vill vända utveckling­en bakåt, finns alltid omkring oss.

Gilbert & George säger nej till religioner men ja till kungahuset Windsor. De är rojalister och tänker följa med prinsessan Eugenies bröllop på lördag. Vårens vigsel mellan prins Harry och Meghan Markle höll dem lika klistrade framför tv:n som miljoner övriga britter.

Både drottning Elizabeth och Union Jack är avbildad på flera av deras verk.

– Visst är det fantastisk­t att kunna kombinera ett demokratis­kt statsskick med ett kungahus. Presidente­r kommer och går och en del blir fängslade men vår drottning sitter kvar, påpekar George.

Snart påbörjar paret arbetet på nästa stora satsning, en serie som tillsvidar­e är hemlig.

Finns det någon form av konst ni aldrig tänker ge er in på? – En intressant fråga som vi inte har tänkt på, svarar George men Gilbert levererar ett snabbt svar:

– Formalisti­sk konst intressera­r oss inte. Vi gör inte konst av konst utan konst av våra liv.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Konstnärer­na Gilbert & George gör konst av sitt eget liv, och av samtiden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Konstnärer­na Gilbert & George gör konst av sitt eget liv, och av samtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland