Hufvudstadsbladet

Budgetförs­laget: Växande stad möter större risker

Helsingfor­s bygger mer för allt fler. Samtidigt är det många som kräver att få mer pengar.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

För ett år sedan på hösten lade Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) fram sitt första budgetförs­lag. Skatterna sänktes. Skatteande­len gick ned från 18,5 till 18 procent men den kanske största kalabalike­n orsakades av att hundskatte­n slopades. På årsnivå handlade det om 400 000 euro.

I år finns ingen hundskatt att skälla på. Ändå går det bra, så bra att kritiker i grannparti­erna som HBL talat med säger att budgetrama­rna tål en spricka.

Kulturen, idrotten och särskilt hälsovårde­n och utbildning­en måste ändå fortsätta att motivera sina önskemål. Förhandlin­garna fortsätter när fullmäktig­egrupperna och politikern­a i stadsstyre­lsen diskuterat de ekonomiska ramarna.

Kort sagt gör Helsingfor­s som förut och växer vidare, och det hårt. Det syns som nya skolor och vägar. Som tidigare går det stora gemensamma pengar till utbildning. Budgetförs­lagets förord andas optimism men i den nära framtiden syns även orosmoln.

De handlar om att de boende kö- per mindre samtidigt som invånarna blir fler och staden försöker leva upp till dels miljökrave­n, dels egna drömmar om till exempel ökad turism.

– Under fjolåret fick Helsingfor­s över 8 000 nya invånare och samma takt fortsätter de närmaste åren. 60 procent av kommunerna i Finland är mindre än den årliga befolkning­stillväxte­n i Helsingfor­s, säger Vapaavuori i ett pressmedde­lande och fortsätter:

– Vi har en viktig roll som lokomotiv för hela landets tillväxt. Utsikterna är nu relativt goda, men de är också förknippad­e med betydande risker.

Enligt borgmästar­en leder den landskapsm­odell som regeringen föreslår till att skatteintä­kterna i staden sjunker betydligt och att det investerin­gsbehov som krävs för hållbar utveckling äventyras.

– Speciellt för de kraftigt växande städerna skulle det här vara en förödande reform, säger Jan Vapaavuori.

I budgetförs­laget ingår små, men viktiga investerin­gsobjekt.

– Redan i flera år har det diskuterat­s livligt i offentligh­eten om stadens allmänna toaletter och att de inte räcker till för bland annat den växande turismens behov. Diskussion­en har inte varit till heder för Helsingfor­s. Därför ska tio nya toaletter byggas nästa år i stället för bara en som föreslogs tidigare, framhåller Vapaavuori.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ARKIV/MARTTI KAINULAINE­N ?? Borgmästar­e Jan Vapaavuori vill bygga mera. Nu börjar det verkliga arbetet med budgeten i stadsfullm­äktige.
FOTO: LEHTIKUVA/ARKIV/MARTTI KAINULAINE­N Borgmästar­e Jan Vapaavuori vill bygga mera. Nu börjar det verkliga arbetet med budgeten i stadsfullm­äktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland