Hufvudstadsbladet

Sverige med i toppstride­n om OS 2026

Sverige är ett steg närmare att få arrangera vinter-OS 2026. IOK:s 95 medlemmar har röstat fram Sverige, tillsamman­s med Lettland, som en av tre slutkandid­ater.

- TT

Sveriges idrottsmin­ister Annika Strandhäll (S) är försiktigt positiv.

”Det är glädjande att Internatio­nella Olympiska Kommittén (IOK) valt ut Sverige som en av tre kandidater för Vinterspel­en 2026. Det är ett styrkebesk­ed för Sverige som idrottsnat­ion.”, säger socialmini­ster Annika Strandhäll, som ansvarar för idrottsfrå­gor i expedition­sregeringe­n, i ett skriftligt uttalande för TT.

Beskedet efter omröstning­en på Internatio­nella olympiska kommitténs möte i Buenos Aires var väntat. Redan i förra veckan rekommende­rades den svenska kandidatur­en tillsamman­s med Calgary, Kanada, och Milano/Cortina d’Ampezzo, Italien.

”Bra koncept”

– Det är en god känsla. Nu jobbar vi positivt framåt tillsamman­s med andra intressent­er i Sverige och övriga världen för att uppnå drömmen om ett vinter-OS och Paralympic­s i Sverige 2026, säger OS-bolagets vd Richard Brisius till TT efter omröstning­en.

– Vi känner att vi har ett väldigt bra koncept, säger han om Sveriges chanser mot de två konkurrent­erna i Italien och Kanada.

Redan den 23 juni nästa år får vi veta vem som vinner striden. IOK har tidigare sagt att beskedet ska ges i september, men har nu tidigarela­gt datumet.

Osäkert politiskt läge

Senast om tre månader ska Sverige ha lämnat in sin officiella ansökan om att få arrangera vinterspel­en och Paralympic­s 2026. En osäker faktor är om Sverige då har en ny regering som kan ta beslut om en statlig säkerhetsg­aranti – allmän säkerhet på gator och torg.

Richard Brisius tror inte att det är ett problem om säkerhetsg­arantin inte finns på plats när ansökan ska lämnas in.

– Det är inget problem jag ser nu. Om vi jobbar framåt på ett positivt sätt så är jag övertygad om att vi kommer att lösa det som måste lösas, säger han.

Annika Strandhäll skriver i sitt uttalande att hon är ”försiktigt positiv” till ett vinter-OS och Paralympic­s i Sverige. ”Nu behöver vi diskutera och nå samsyn över blockgräns­en”, fortsätter hon.

”Nej till skrytbygge­n”

Ministern påpekar att Sveriges bud handlar om ett nytt format på OS.

”Det rör sig om flera städer och vi säger nej till skrytbygge­n och idrottsare­nor som sedan står öde. Ett OS i Sverige måste vara ekonomiskt, socialt och miljömässi­gt hållbart”, understryk­er hon.

Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté, skriver i en kommentar att Sverige kan skapa vinterspel med den lägsta budgeten på över 30 år.

”Det ska inte kräva skattekron­or utan tvärtom tillföra värden. Vi kommer inte att behöva göra investerin­gar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsar­enor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatse­r och hotell som behövs, vi behöver nästan inte bygga någonting”. säger Mats Årjes.

Gynnar besöksnäri­ng

Sveriges OS-ansökan har en budget på 13 miljarder kronor (1,235 miljarder euro), varav motsvarand­e nio miljarder skjuts in från IOK.

Andreas Hatzigeorg­iou, vd på Stockholms Handelskam­mare, välkomnar beskedet. Ett stort arrangeman­g som OS kan sätta Stockholm på kartan, anser han.

– Det är en möjlighet för Stockholm och huvudstads­regionen att profilera sig ännu starkare ute i världen. Min bedömning är att det finns

en betydande chans att det här blir något positivt, inte bara på kort sikt utan att det kan hjälpa oss att stärka besöksnäri­ngen och stadens ekonomi och attraktivi­tet på längre sikt, säger han.

 ?? FOTO: AP/JOEL MARKLUND ?? De olympiska ringarna monteras under pågående ungdoms-OS i Buenos Aires.
FOTO: AP/JOEL MARKLUND De olympiska ringarna monteras under pågående ungdoms-OS i Buenos Aires.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland