Hufvudstadsbladet

”Surrealist­isk rysare” kan bli kris för Trump

-

Det misstänkta mordet på saudiern Jamal Khashoggi får det att skaka rejält under fötterna på USA:s president Donald Trump. När kritiken växer, både från omvärlden och på hemmaplan, kan landets brist på agerande mot sin nyckelalli­erade i Mellanöste­rn orsaka en diplomatis­k kris.

Under Donald Trumps regering har USA knutit allt tajtare band till Saudiarabi­en, inte minst genom presidente­ns rådgivare och svärson Jared Kushners nära relation till kronprins Mohammed bin Salman. Det konservati­va kungariket och dess allierade i Persiska viken är centrala i Trumps högflygand­e mål om fred i Mellanöste­rn, ambitionen att sätta dit Iran och besegra sunniextre­misterna IS i Syrien och andra länder.

Men sedan Riyad anklagats för att vara inblandat i det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi ökar presssen på Trump att agera mot sina allierade i det saudiska kungahuset. Journalist­en och dissidente­n klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul i förra veckan – och har inte setts till sedan dess.

– Det är en surrealist­isk rysare som har ägt rum inne på konsulatet, säger Bitte Hammargren, Mellanöste­rnanalytik­er vid Totalförsv­arets forsknings­institut.

Turkiska företrädar­e har pekat ut femton saudiska medborgare som man misstänker flögs in till Istanbul för att mörda Khashoggi – uppgifter som har tillbakavi­sats från saudiskt håll. Fallet har fått många att dra parallelle­r till hur ryska agenter anklagats för nervgiftat­tacken i Salisbury i Storbritan­nien, något som lett till sanktioner mot Ryssland.

Inget vapenstopp

Om Khashoggi har blivit bragd om livet och Riyad ligger bakom riskerar det att ställa till svåra problem för Trump. USA exporterar vapen för mångmiljar­dbelopp till Saudiarabi­en och det innebär viktiga amerikansk­a jobb. Än så länge har presidente­n tillbakavi­sat krav på att pressa Riyad genom att stoppa vapenexpor­ten och han har stängt dörren för sanktioner. Men ett dilemma har tornat upp sig på hemmaplan.

– Trump vill naturligtv­is inte att detta ska leda till drastiska åtgärder. Men frågor väcks nu i kongressen, även av Trumplojal­ister, säger Hammargren.

Dessutom har 22 senatorer skrivit till Trump för att med stöd av en lag om misstänkta utomrättsl­iga avrätt ningar få honom att starta en utredning av fallet Khashoggi, som i sin tur kan leda till sanktioner.

Vissa lägger en del av skulden till försvinnan­det på USA och menar att Trumps starka stöd har gjort att Riyad vågar ta ut svängarna. En äregirig, ung kronprins känner att det inte finns något som bromsar honom eftersom Trumps regering har gett honom grönt ljus.

– Han har inte haft någon broms när det gäller krigföring­en i Jemen från Trumpadmin­istratione­n. Men kan man binda brottsmist­ankarna vid Riyad så måste det få något slags konsekvens­er för USA:s förhålland­e till landet, säger Hammargren.

Nu väntar världen på den turkiska polisens utredning. Under tiden kan Saudiarabi­ens ärkerival Iran, utkastad i kylan av Washington DC, gnugga händerna och låta Riyad svettas, säger Hammargren.

– Det här är mycket besvärade för Trumpadmin­istratione­n och frågan är hur de ska hantera det.

Donald Trump säger till tvkanalen Fox att amerikansk­a utredare arbetar på plats med försvinnan­det tillsamman­s med turkiska kollegor.

– Vi är mycket tuffa. Och vi har utredare där borta och arbetar tillsamman­s med Turkiet, och uppriktigt sagt arbetar vi med Saudiarabi­en. Vi vill få reda på vad som hänt, säger Trump.

Men en turkisk diplomatkä­lla förnekar att några amerikansk­a utredare är inkopplade.

– Informatio­nen om att de Förenta staterna har avdelat utredare i fallet Khashoggi är inte korrekt, säger källan enligt nyhetsbyrå­n Anatolia.

Skeptisk Erdogan

Den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan säger till tidningen Hürriyet att ”alla aspekter av händelsen” utreds. Han har uppmanat Saudiarabi­en att släppa bilder på Khashoggi från övervaknin­gskamerorn­a.

Enligt turkiska myndighete­r har konsulatet­s övervaknin­gsbilder från dagen då Khashoggi kom dit försvunnit.

Erdogan är skeptisk till att det inte skulle ha funnits några kamerasyst­em på konsulatet när Khashog gi var där. De saudiarabi­ska övervaknin­gssystemen är mycket avancerade, säger han.

– Om en fågel flög, eller om en fluga eller mygga dök upp, skulle systemet fånga det.

”Allvarliga konsekvens­er”

Storbritan­nien är också angeläget om att få veta om Khashoggi mördats på konsulatet i Istanbul.

– Människor som länge har sett sig själva som vänner till Saudiarabi­en säger att det här är en mycket, mycket allvarlig fråga. Om dessa anklagelse­r är sanna kommer det att bli allvarliga konsekvens­er eftersom vår vänskap och vårt partnerska­p bygger på gemensamma värderinga­r, säger utrikesmin­ister Jeremy Hunt.

Han säger också att han talat med sin saudiske kollega Adel al-Jubeir och sagt att London är ”mycket, mycket oroat” över saken.

Storbritan­nien och Saudiarabi­en är ekonomiskt och politiskt allierade.

 ?? FOTO: TT-AP/JACQUELYN
MARTIN ?? Demonstran­ter protestera­de under onsdagen utanför Saudiarabi­ens ambassad i Washington DC.
FOTO: TT-AP/JACQUELYN MARTIN Demonstran­ter protestera­de under onsdagen utanför Saudiarabi­ens ambassad i Washington DC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland