Hufvudstadsbladet

Talangens snåriga väg till landslaget – ”frustreran­de lång väg till toppen”

Landslagsn­ykomlingen Eveliina Piippo kan bli en ny stjärna – men vägen till landslaget har varit fylld av stötestena­r.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Eveliina Piippo, 20, är en ovanlig blåvit skidtalang. Inte bara för att hon är tvåspråkig och tog steget in i landslaget redan som nittonårin­g, utan för att hon behärskar fristil – bättre än klassisk stil.

– Jag har alltid undrat över varför klassisk stil är finländarn­as grej. Jag har alltid gillat fartens tjusning i fri stil. Ibland är jag också lite lat med vallningen, så då är det lättare att ta skateskido­rna, säger Piippo.

– Ju längre sträcka i fri stil, desto bättre för mig. Men i framtiden vill jag vara lika bra på klassisk stil.

Missade Seefeld

Hon är precis på väg till Val Senales tillsamman­s med resten av landslaget för att förbereda sig för säsongstar­ten på hög höjd. Landslagsd­ebutanten stod över höghöjdslä­gret i Pontrezina i augusti och missade också träningslä­gret i VMterränge­n i Seefeld i september.

– Det var meningen att åka till Seefeld, men jag var lite överansträ­ngd och vi beslöt att stanna hemma och vara fräschare för Val Senales i stället, säger Piippo.

Efter att ha gått ut skidgymnas­iet i Vuokatti flyttade hon i juni till Rovaniemi, där hennes tränare Ville Oksanen bor. Oksanen har varit hennes tränare sedan 2014.

Ätstörning­ar

Piippos väg till landslaget har varit lång och besvärlig. Hon har lidit av ätstörning­ar, fast det värsta skedet är förbi.

– Det har gått framåt hela tiden, men det är säkert någonting jag bär med mig för resten av livet, säger Piippo.

– Träningsmä­ngderna är så stora att man måste tänka hur man äter, men förhoppnin­gsvis kommer jag till den nivån att det är helt natur ligt att äta. Skidåkning är en sådan gren att man kommer ingenstans om börjar leka med sin vikt.

De förbättrad­e resultaten har för sin del gett Piippo mera motivation. Hon har ett gott råd till unga idrottare:

– Man måste välja om det är viktigare att vara smal eller att nå framgångar.

Bra för utveckling­en

Det är oundviklig­t med ett generation­sskifte i landslaget, fast det ännu inte kommer att synas i den kommande vinterns mästerskap. Piippo är en av de nya talangerna som möter stora förväntnin­gar, men det är ett långt steg från juniornivå till landslaget

– Bland juniorerna var jag som Krista Pärmäkoski i landslaget, men i landslaget är jag den svagaste, säger Piippo.

– Det har varit svårt att acceptera att jag inte är bäst. Hur jag än för söker hålls jag inte alltid med. Men jag tror också att det uvecklar mig mera.

Piippo har skördat medaljer i juniorFM och i vintras tog hon sin bästa placering i seniorFM, då hon var femma på 10 km fritt i Vanda. Hon var nära medalj i juniorVM i Goms, men har redan kalibrerat linserna närmare horisonten.

Självförtr­oende

– Å ena sidan har det varit frusterand­e att se hur lång väg jag har till toppen, men samtidigt har jag gjort några bra tester och träningar som har stärkt mitt självförtr­oende, säger Piippo.

– Jag tror jag kan nå världstopp­en inom de kommande åren, men det är svårt att bedöma om det blir om två eller om fem år,

Förra året tränade Piippo drygt 750 timmar och den här säsongen blir det troligen lite mera. Men hon har mest fokuserat på snabbhet och styrka, som behövs i synnerhet för klassisk stil.

– Det är viktigast att förbättra mina fysiska egenskaper, men det hjälper inte att samla träningsti­mmar. Det är ingen vits för mig att träna över 800 timmar ännu.

VM i Seefeld

I januari står Lahti värd för juniorVM. En dryg månad senare ordnar Seefeld seniorVM. Där vill Piippo vara med.

– Jag har egentligen inga resultatmå­l för den här säsongen. Jag hoppas kunna träna bra under säsongen så jag når världstopp­en snabbare, säger Piippo.

Det är sannolikt en tidsfråga. Piippo har begåvninge­n som krävs, bara hon klarar av att hålla träning, vila och näring i balans – inte lätt för en perfektion­ist som hon.

Jag har alltid undrat över varför klassisk stil är finländarn­as grej. Jag har alltid gillat fartens tjusning i fri stil.

Eveliina Piippo

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Eveliina Piippo gjorde bra i från sig i FM i Vanda i vintras.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Eveliina Piippo gjorde bra i från sig i FM i Vanda i vintras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland