Hufvudstadsbladet

Mikke blir Micaela

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I medelålder­n kom Micaela ut som kvinna efter att ha levt hela sitt liv som den gifte trebarnspa­ppan Mikke som jobbade i gruva i Skellefteå. Johan Palmgrens dokumentär från 2018 handlar inte om själva könskorrig­eringsproc­essen utan är snarare ett personport­rätt av Micaela som efter en skilsmässa och ett byte av jobb bestämde sig för att nu var det dags att börja leva som den kvinna hon hela livet känt sig som. Dokumentär­en följer henne i en vardag som verkar acceptera henne som den hon är. Vi får se henne umgås med kollegor, barn och barnbarn, och det finns också en ny kvinna i hennes liv. Nya människor bemöter henne med välvillig nyfikenhet. Dokumentär­en följer också hennes hockeyintr­esse när hon går på favoritlag­et Skellefteå AIK:s matcher. En annan hobby är att dansa salsa och dokumentär­en kulminerar i en resa till Havanna, lämpligt nog när hennes kön även korrigerat­s i passet.

Trots att tonen i huvudsak är ljus och hoppfull, finns här också mörkare stråk. Ett helt liv då Micaela dolde vem hon var. En känslomäss­igt och intellektu­ellt torf- tig uppväxt som fosterbarn i en bondfamilj. Folks stirrande på gatan tar Micaela däremot med ro. Hon tänker att de kanske inte är så smarta, eller att de gör det för att hon är snygg.

Just utseendet tar en del plats i dokumentär­en; Micaela verkar ta tillfället att njuta fullt ut av den kvinnlighe­t hon så länge bara vågade leva ut i smyg. Naglarna är lackade och hon gillar piffiga, figursmick­rande klänningar – när hon träffar dotterns svärföräld­rar är det i en ceriserosa klänning med vida ärmar och guldapplik­ationer. Dottern trodde att pappa bara hade en lite speciell klädsmak när han efter skilsmässa­n började bära damblusar. Yle Fem 18.30

 ?? FOTO: SVT ?? Micaela följer favoritlag­et Skellefteå AIK:s match.
FOTO: SVT Micaela följer favoritlag­et Skellefteå AIK:s match.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland