Hufvudstadsbladet

Länder ödeläggs, nationer förintas

-

Jag läser en roman som utkom 1826 men är rykande aktuell. Den är av Mary Shelley (mest känd som författare till Frankenste­in) och heter Den sista människan. Den utspelas från 2070 framåt i ett England som blivit republik med den sista tronarving­en – nu greve av Windsor – som ledare för en krets idealister som genom teknologis­ka framsteg vill göra om England till ett jämlikt paradis. Tungt kroppsarbe­te ska avskaffas, sjukdom utrotas, jordens grödor växa av sig själva, människor kunna förflytta sig från plats till plats med lekande lätthet.

Men all glad framstegst­ro kommer på skam. Eller som romanens jagberätta­re Verney – grevens nära vän – beskriver det med ord som lika gärna kunnat fällas av en modern klimatakti­vist: “Naturen, vår mor, vår vän, hade vänt ett hotfullt ansikte mot oss. Hon visade tydligt att även om vi fick beskriva hennes lagar och utnyttja hennes synliga krafter, så kunde hon få oss att bäva så fort hon rörde ett finger.” Det börjar med katastrofe­r på andra sidan jordklotet, jordbävnin­gar, stormar, översvämni­ngar, torka och därav följande hungersnöd. Följden är flyktingst­römmar – och pest.

I England följer man oroligt med utveckling­en. “Kan det vara sant, frågade var och en med förundran och skräck, att hela länder ödeläggs, hela nationer förintas, av dessa rubbningar i naturen? ... Luften är förgiftad, och varje människa inandas döden, också de unga och friska, fulla av förhoppnin­gar inför framtiden. ... Ännu hade smittan inte kommit till Västeuropa – kommer det att förbli så?”

Länge är svaret optimistis­kt – och aningslöst i sin tro på den egna rasens överlägsen­het: “O, ja – så skall det förbli – landsmän, frukta inte! ... Om av en tillfällig­het någon drabbad asiat kommer till oss, kommer pesten att dö med honom, utan att överföras till andra.”

Snart nog blir man klokare. När pesten når England sätts varje medborgare­s karaktär på prov. Några ger sig hän åt utsvävning­ar, några ger sig fanatiska religiösa ledare i våld. Laglösa individer plundrar andra, många överger sjuka anhöriga. En och annan visar ändå medmänskli­ghet. Om en gammal bondkvinna heter det: “Hon gick till de olika marknadern­a, och begärde att få mat för dem som var för fattiga att köpa den. Hon fick dem att förstå att vars och ens välbefinna­nde förutsatte allas gemensamma. Hon ville inte gå med på att trädgårdar­na försummade­s, eller ens att blommorna i stugornas fönster fick sloka av brist på omsorg. Hoppet, sade hon var bättre än något som en läkare kunde skriva ut och allt som kunde uppmuntra de lidande var mer värdefullt än olika mediciner.”

Men läget blir snart apokalypti­skt. Byar töms på mänskligt liv, obegravda lik ligger längs vägarna. London ser inte längre ut som en bebodd stad, gräs skjuter upp på gatorna. Med ett följe på ett par hundra beger sig greven och Verney till kontinente­n men där är läget inte bättre: “Tidvattnet ebbade dystert ut ur Venedigs förfallna portgångar och vandaliser­ade salar. Sjögräs och sjöodjur hade lämnats kvar på den svartnade marmorn, medan den salta dyn vanställde de ojämförlig­a mästerverk som prydde väggarna och fiskmåsarn­a flög ut genom de trasiga fönstren.” Verneys kamrater dör en efter en och när han är ensam kvar besluter han sig för att ta sig till Rom. I det längsta hoppas han att det någonstans ska finnas en annan levande själ och i varje stad han passerar sätter han upp hälsningen: “Verney, den siste engelsmann­en, har slagit sig ned i Rom. Vän, kom! Jag väntar på dig!” När ingen kommer tar han till slut Homeros och Shakespear­es verk under armen, går ombord på en båt och lägger ut.

Romanens budskap är att människor behöver människor. Som den sista människan känner Verney sig som “en monstruös missbildni­ng”: ”Hur skall jag på mänskligt språk kunna uttrycka en smärta som ingen mänsklig varelse utom jag skulle kunna förstå?” Samtidigt snuddar Shelley vid den mycket moderna insikten att naturen inte behöver människor: “Kommer bergen att förbli där de är och vattendrag­en att fortsätta nedåt mot den stora avgrunden. Kommer tidvattnet att stiga och falla, vindarna att blåsa svalkande genom naturen, de vilda djuren att beta, fåglarna att flyga, när människan – härskaren, ägaren, den som ser och uppfattar och registrera­r allt detta – har försvunnit som om hon aldrig funnits till?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland