Hufvudstadsbladet

Färsk rapport pekar på brister inom coronavård­en

Amnestys färska rapport visar att den bristfälli­ga tillgången till skyddsutru­stning har varit ett av de allvarliga­ste problemen för personer som arbetar inom social- och hälsovårde­n i Finland under coronavåre­n.

- SPT

Runtom i världen har åtminstone 3 000 personer som arbetar inom social- och hälsovårde­n avlidit till följd av coronaviru­set. Det framkommer i Amnestys färska rapport som publiceras i dag.

Ett problem som funnits i nästan alla länder är tillgången till säkerhetsu­trustning, vilket också framkom tydligt i Finland.

Mariko Sato, expert i ekonomiska och sociala rättighete­r vid Amnestys avdelning i Finland, uppger i ett pressmedde­lande att bristen i värsta fall lett till att personalen tvingats gå in till en misstänkt smittad patient utan skyddsutru­stning.

–”I vissa fall har personalen köpt skyddsutru­stning med egna pengar. Bristen på utrustning framkom månad efter månad. Det här borde inte få hända”, säger Sato.

Sato säger att det är myndighete­rnas ansvar att förse arbetarna med tillräckli­g skyddsutru­stning för att minska onödiga risker.

”Det är tydligt att man inte lyckats tillräckli­gt bra med detta”.

I många länder har hälsovårda­re och läkare avskedats efter att de påpekat brister i tillgången till skyddsutru­stning.

I Finland kunde hälsovårds­personalen arbeta långa skift och tilldelas nya arbetsuppg­ifter. Då arbetstaga­rna var flexibla kunde deras årliga semestrar dessutom skjutas upp.

”Efter en tung coronavår var många osäkra på om de över huvud taget skulle ha någon semester i sommar. I vissa avseenden har arbetsbela­stningen varit orimlig”, säger Sato i pressmedde­landet.

Amnestys rapport innehåller uppgifter om hur länder misslyckat­s med att skydda bland annat social- och hälsovårda­re under coronavåre­n. Amnesty har granskat 79 länder.

Amnesty uppmuntrar länders regeringar att kritiskt och opartiskt utvärdera sina tidigare handlingar under coronapand­emin för att bättre kunna hantera framtida pandemier med respekt för mänskliga rättighete­r.

 ?? FOTO: JEANETTE öSTMAN/SPT ?? Bristen på skyddsutru­stning har varit ett vanligt problem i de flesta länderna under coronavåre­n. Det framkommer i Amnestys färska rapport.
FOTO: JEANETTE öSTMAN/SPT Bristen på skyddsutru­stning har varit ett vanligt problem i de flesta länderna under coronavåre­n. Det framkommer i Amnestys färska rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland