Hufvudstadsbladet

Tiktok utreds – utpekas som spionverkt­yg

Flera länder inleder nu utredninga­r kring Tiktok efter att appen har anklagats för censur och för att vara ett spionverkt­yg för den kinesiska staten. Hur blev egentligen en videoapp för barn en världsange lägenhet?

- ALICE NORDEVIK/TT

Femton sekunder långa videoklipp på snubblande katter, skrattande bebisar och tonårsflic­kor som dansar synkronise­rat till poplåtar. Tiktok kan tyckas oskyldigt vid första anblicken.

Men videoappen har laddats ner över två miljarder gånger i 150 länder världen över och dragit in enorma summor till det kinesiska moderbolag­et Bytedance. Och i takt med att popularite­ten har vuxit har även misstron gjort det. Tiktok bannlystes i slutet av juni tillsamman­s med nästan 60 andra appar av Indien.

Anledninge­n: De anklagas för att kunna fungera som ett spionverkt­yg åt den kinesiska regimen.

”Inget kan hindra dem”

Oscar Almén är Kinaanalyt­iker på Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige, FOI. Han drar parallelle­r till telekombol­aget Huawei.

– Företagen hävdar att de inte lämnar över någon informatio­n alls. Men vi vet inte det, och vi kan aldrig vara helt säkra på att det är så.

Det man däremot vet är att alla organisati­oner och medborgare i Kina är skyldiga enligt lag att delge staten informatio­n, om staten skulle be om det.

– Lagen visar tydligt kommunistp­artiets intention. Skulle de vilja kräva in informatio­nen så finns det inget som kan hindra dem.

Europeiska dataskydds­styrelsen, EDPB, har valt att inrätta en arbetsgrup­p för att få en bild av appens utbredning i EU och för att ”samordna potentiell­a åtgärder”. Även Danmarks och Nederlände­rnas datatillsy­nsmyndighe­ter har tagit liknande beslut. USA:s president Donald Trump har meddelat att man ”ser över” ett förbud mot Tiktok.

Viktigt att vara medveten

Men varför skulle en stormakt som Kina vara intressera­d av informatio­n från en app för barn? Enligt Oscar Almén är det ett sätt att kunna påverka omvärlden. Redan nu är det tydligt att den kinesiska staten samlar in data på samma sätt om sina egna medborgare, säger han.

– Man samlar in hur mycket data som helst om hur människor rör sig och agerar, för att sedan kunna rikta informatio­n och propaganda och på så sätt styra befolkning­en. På samma sätt kan man göra det på en befolkning utanför Kina.

Hur orolig ska man vara över att ett kinesiskt företag samlar in data om användare i Norden? – Man behöver vara medveten om att man egentligen inte vet vart informatio­nen går. Det är inte omöjligt att den kinesiska staten kan nå informatio­nen, så man ska vara medveten om vad man lägger ut, säger Oscar Almén och tillägger:

– Det gäller appar över huvud taget men det är extra viktigt när det gäller Kina, just eftersom regeringen inte begränsas av lagar på samma sätt som demokratis­ka länder.

Förnekar alla anklagelse­r

Tiktok förnekar alla anklagelse­r. Företaget hävdar att all data lagras i USA och Singapore, och därför inte omfattas av kinesisk lag. I ett mejl skriver Tiktok att bolaget aldrig har delat användarda­ta med den kinesiska regimen, och att de ”aldrig heller skulle göra det om de frågade”. Bland annat har de valt att lämna Hongkong sedan den kontrovers­iella kinesiska säkerhetsl­aget trätt i kraft där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland