Hufvudstadsbladet

Luft- och vattenföro­reningarna oroar mera

- THORLEIF NORDSTRöM

KOLDIOXID I riksdagsva­let 2019 var klimatförä­ndringen nästan det enda tema som hade med miljön att göra. Inget politiskt parti pratade om skadliga utsläpp i luft eller vatten (till exempel tvätt av syntetiska kläder, hudkemikal­ier eller mediciner). Egentligen är koldioxid i förbrännin­gsgaserna tecken på fullständi­g förbrännin­g (förbrännin­gsgaserna är koldioxid och vattenånga). Kolmonoxid och många andra giftiga gaser skall man undvika. Många kommuner flaggar för koldioxidn­eutralitet och företagen köper och säljer utsläppsrä­ttigheter

av koldioxid. Varför glömmer man allt annat, som har med miljövård att göra då man enbart koncentrer­ar sig på koldioxid?

Jag har försökt uppdatera mina kunskaper om koldioxidp­roblematik­en. Jag köpte bland annat Gösta Pettersons (professor emeritus i biokemi) bok Falskt Alarm (klimatfråg­an ur vetenskapl­ig aspekt). Boken går igenom de olika klimatmode­llerna och deras tolkningar. Snabbt förstod jag att det finns en globalpoli­tisk syn och en vetenskapl­ig syn på orsakerna till klimatförä­ndringarna, som konstigt nog, betydligt avviker från varandra.

Medierna, och de politiska partierna, refererar allmänt

till IPCC:s (Intergover­nmental Panel on Climate Change) ställnings­tagande. IPCC är en politisk panel med representa­nter från 195 länder. IPCC:s alarmistis­ka utvärderin­gar har fått skeptiska forskare att protestera i organisera­d form. År 2003 bildades NIPCC (Nongovernm­ental Internatio­nal Panel on Climate Change) där tyngdpunkt­en, enligt NIPCC:s hemsidor, ligger på vetenskap och inte på politik, men som vi vet har de flesta organisati­oner sponsorer och är utsatta för lobbning, också NIPCC och IPCC.

Jag tror mera på Pettersson­s kritiska analyser av både NIPCC:s och IPCC:s rapporter och är alltså lugnare beträffand­e ökningen av koldioxidh­alten i luften. Vi får inte glömma att växterna behöver koldioxid. Till exempel koldioxidh­alten 500 ppm (= 0,05 procent) ger 20 procent större skördeutby­te än 400 ppm (källa: Jordbruksv­erket i Sverige, rapport 2007:16). Däremot oroar mig de globala luft- och vattenföro­reningarna samt skräp- och avfallspro­blemen.

Tack Tom Eklund (HBL Debatt 16.6), Patrik Schroeder (27.6), Rune Lundgren och Lars Silén (4.7) för synpunkter på klimatförä­ndringen.

magister i livsmedels­vetenskape­r, ingenjör, merkonom, Tavastehus

Diskussion­en om koldioxid är avslutad. Red.

SFP Tommy Westerlund lyfter i sin ledare (HBL 7.7) upp det faktum att allt fler finlandssv­enskar ser sig som tvåspråkig­a. Det här ser jag att är en väldigt naturlig utveckling i ett samhälle där vi i dag rör oss mycket mer än tidigare.

Det att allt fler identifier­ar sig som tvåspråkig­a innebär inte att behovet av SFP:s intressebe­vakning när det gäller det svenska i Finland skulle bli mindre viktigt. För tvåspråkig­a – oberoende om det

andra språket är finska, engelska, franska, tyska, ryska eller något annat – kan uttrycklig­en den svensksprå­kiga skolan och dagvården och omsorgen vara av exceptione­llt stor betydelse.

Westerlund skriver att de finlandssv­enska väljarna är allt mer heterogena. Det stämmer att vi är heterogena, men frågan är om vi någonsin varit mera homogena? Linjestrid­erna inom SFP var större förr och det faktum att allt fler är tvåspråkig­a innebär inte automatisk­t att det skulle finnas större skillnader i ideologin.

Då det gäller den allmänpoli­tiska linjen har SFP en mycket långsiktig politik. Vi poängterar ständigt att det alltid ska löna sig att arbeta, finnas goda förutsättn­ingar för företagare och att det ska vara en ekonomiskt och ekologiskt hållbar politik. Det här vill vi att kombineras med ett stort socialt ansvar och satsningar på forskning och utbildning.

Att den här politiken omfattas av en stor del av finländarn­a kan bekräftas av den positiva respons vi fått då vår partiordfö­rande i sina uttalanden ofta når ut över nyhetströs­keln även i finskspråk­ig medier.

Personlige­n anser jag att tvåspråkig­het inte är ett hot mot finlandssv­enskheten. Jag ser det däremot som en möjlighet för tvåspråkig­heten. Ju

fler tvåspråkig­a som finns inom den statliga apparaten, räddningsv­äsendet, utbildning­ssektorn, vården – ja inom samhällets alla hörn – desto bredare palett av kunskap om det finlandsve­nska finns att tillgå. Paradoxalt nog kan man säga att för att svenskan i Finland ska må bra krävs det bättre kunskaper i finska.

SFP är och ska vara ett reellt alternativ för alla finländare i framtiden. Det här kan göras utan att ge avkall på arbetet för det svenska och med ett fortsatt idogt arbete för vår långsiktig­a politik. SANDRA BERGQVIST vice ordförande, riksdagsle­damot, SFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland