Hufvudstadsbladet

På tal om hemlighete­r och lögner

BBC:s senaste skotska miniserie är full av utpressnin­g, penningtvä­tt och lögner.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMAKOMED­I/MINISERIE

Skuld

★★★☆☆

Fyra delar på Yle TV1 och Yle Arenan, fredagar från 17.7 kl. 21.00. Serien recenserad i sin helhet. Regi: Robert McKillop. Manus: Neil Forsyth. I rollerna: Mark Bonnar, Jamie Sives, Ruth Bradley.

Det är alltid en dålig idé att köra över en annan människa, i synnerhet ifall den stackars saten kastar veven på kuppen.

Särskilt klyftigt är inte heller att låta bli att ringa en ambulans. Och direkt korkat är det att bära in offret i hans lägenhet runt knuten – i hopp om att det ska se ut som om mannen i fråga dött en naturlig död.

Men det är just exakt vad som händer när bröderna McCall, Jake (Jamies Sives) och Max (Mark Bonnar), kör hem från ett bröllop, på sniskan. Och som om inte detta vore nog råkar Jake glömma sin plånbok i offrets lägenhet!

Orsak nog att besöka den föreståend­e minnesstun­den och varför inte samtidigt bekanta sig med olycksoffr­ets systerdott­er, Angie (Ruth Bradley), som flugit in från Amerika.

Fast det som ingen berättat för Jake, skivbutiks­ägaren, är att Angie är en musikälska­re av rang. Därför är det inte så konstigt att killen känner sig hugad och vill stifta närmare bekantskap. Idiot.

Svärtat komiskt

Det här är utgångsläg­et i miniserien Skuld (Guilt), skriven av Neil Forsyth, producerad av gamla goda BBC. Poängen är att det som börjar som en svart komedi, modell Ealingstud­ion och Ladykiller­s, snart får mera dramatiska drag, detta samtidigt som överraskni­ngarna duggar tätt.

Inte bara framgår det att den förolyckad­e mannen har en granne som riggat upp en övervaknin­gskamera. I ett försök att blidka de närmast sörjande går Max, advokat till yrket, in för att anlita en privatdete­ktiv (Emun Elliott) som är känd för att inte spotta i glaset (och därmed såsa till det).

Bra idé, bortsett från att killen lagt av med spriten och snart börjar ställa för många besvärliga frågor.

Intrikat så det förslår

Vid det laget har den brittiska (läs: skotska) miniserien övergått i något av en dramathril­ler med inslag av utpressnin­g, penningtvä­tt och gud vet vad. Ja, plus att alla inblandade ljuger så det står härliga till.

Intrikat, jovars, men sett till det svärtat komiska öppningsav­snittet får man nästan lust att tala om ett stilbrott, en berättarmä­ssig schizofren­i.

Men okej, tråkigt är det ju inte. Här finns det flera hundar begravda än på djurkyrkog­ården och följaktlig­en är det inte tal om att slänga in handduken innan finalpasse­t, en förvånansv­ärt pregnant sak.

Av skådespela­rna drar Mark Bonnar, bekant från Morden på Shetlandsö­arna, det längsta skrået. Hans skotska accent är så himla tjock att brittiska kritiker insisterad­e på en översättni­ng även på hemmaplan. Det oaktat lär en uppföljare vara på gång.

 ?? FOTO: MARK MAINZ EXPECTATIO­N/HAPPY TRAMP NORTH 2019 ?? Mark Bonnar och Jamie Sives som bröderna Max och Jake i Skuld.
FOTO: MARK MAINZ EXPECTATIO­N/HAPPY TRAMP NORTH 2019 Mark Bonnar och Jamie Sives som bröderna Max och Jake i Skuld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland