Gränser öppnas men resor är alltid en risk
Undvik folksamlingar på resan, råder Mika Salminen på THL
Då den första vågen av coronaviruset tog fart i Finland i vårvintras var det efter att finländska turister hämtat smittan med sig hem. Då Finland nu öppnar gränserna för resande till ett ökat antal länder kan det hända igen, och hälsosäkerhetsdirektör Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd betonar att den som reser måste hålla riskhanteringen i minnet. Det gäller också här hemma. – Om finländarna slutar tänka på riskhantering är riskerna stora.
Till exempel i USA syns nu en kraftig ökning av smittofallen igen.
– Vi får hoppas att det inte går så här. Men håller vi fast vid hygienföreskrifterna och undviker folksamlingar kan vi kanske undvika en stor andra våg.
Den här veckan har Finland öppnat gränserna för resande från 28 nya länder, och det står finländarna fritt att resa till de här länderna utan karantän vid hemkomsten. Men undvik nattklubben under resan och kom ihåg hygienföreskrifterna, råder Mika Salminen på THL. – Varje resa innebär en viss risk.
Från och med måndagen har Finland hävt resebegränsningarna på grund av coronaviruset för 17 europeiska länder, enligt en formel om begränsad smittspridning. Högst 8 fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen får det finnas för att gränserna ska öppnas för resande.
Dessutom lättas restriktionerna för ett antal andra länder som finns på EU:s gröna lista, och resor tillåts redan sedan mitten av juni från de baltiska länderna och övriga nordiska länder med undantag av Sverige.
Nu ska läget följas upp kontinuerligt, och med 14 dagars mellanrum tar regeringen ställning till begränsningarna på nytt. Enligt Tuija Kumpulainen, direktör vid Socialoch hälsovårdsministeriet, kan restriktionerna läggas på igen om läget i ett land försämras, men den som hunnit boka en resa kan åka ändå.
”Rekommendationen är att man följer med informationen under resan. Om det land man åkt till hamnar på den röda listan får man en rekommendation om frivillig karantän i två veckor efter resan”, säger Kumpulainen per e-post till HBL.
Detsamma rekommenderas om man väljer att resa till något av de länder där risken för smitta är högre.
Riskbedömningen en helhetsbedömning
Hur risken bedöms i de länder som nu öppnas för resor handlar trots gränsvärdet ändå om en helhetsbedömning, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetsdirektör vid Institutet för hälsa och välfärd, THL. Att ett land tillfälligt når över gränsvärdet är inte en anledning att ta i bruk nya resebegränsningar.
– Man måste se på helheten. Om det handlar om en klar ökning överlag i landet är det oroväckande och tröskeln att reagera lägre. Men om det handlar om ett lokalt begränsat utbrott, som de som till exempel förekommit vid vissa produktionsanläggningar i Tyskland, är situationen en annan och risken för resenärer inte nödvändigtvis högre, säger Salminen.
Enligt Salminen har Finland valt att lägga gränsvärdet ganska lågt, lägre än i många andra europeiska länder. Jämfört med gränsen på 8 smittfall per 100 000 invånare på två veckor ligger Finland ändå ännu lägre: just nu på ungefär 0,5 fall.
– Finland har en av de lägsta förekomsterna i Europa, och situationen här är ganska bra för tillfället.
Finländska turister hämtade smittan
Någon uppskattning om hur många utländska turister som kan väntas våga sig till Finland då gränserna öppnar finns inte, men Tuija Kumpulainen på Social- och hälsovårdsministeriet försäkrar att turisterna från de länder som Finland öppnat gränserna för inte utgör någon större smittorisk än de återvändande finländska resenärerna själva.
Då den första virusvågen drog in över Finland i vårvintras var det just återvändande finländska turister som hämtade med sig viruset hem.
– Varje resa innebär förstås en viss risk. Förra gången var det finländarna själva, inte turisterna, som hämtade smittan till Finland. Därför är det väldigt viktigt att de finländare som reser nu sköter sin riskhantering för att undvika smitta, säger Mika Salminen.
– Går man på restaurang är det klokare att välja en uteservering än att sitta inomhus, och att gå på nattklubb är för tillfället en dålig idé då folk ofta är nära inpå varandra där, säger Salminen.
Generellt sett är risken för smitta mindre utomhus.
– Sandstranden är kanske inte den största risken, inomhus är värre.
En god nyhet för resenären är att det inte verkar gälla flygplan; Här är luftväxlingen och filtreringen så effektiv att väldigt få smittfall som skett under flygresor registrerats.
Ny våg eller mindre utbrott
Ytterligare en variabel i reseekvationen är att vissa av de länder som nu får grönt ljus tack vare låg smittspridning välkomnar turister också från länder med betydligt högre smittspridning än Finland, och på hotellen samsas folk från olika länder.
– Det är bra att hålla i minnet då man reser att det finns andra turister också, och att det är skäl att hålla fast vid rekommendationerna kring hygien och avstånd. Hur det här påverkar smittspridningen är en bra fråga, men någonstans måste gränsen dras och sedan får man följa med situationen i andra länder och reagera vid behov, säger Salminen.
Om nu smittspridningen skulle ta fart igen i Finland till följd av resande eller ökade kontakter här hemma kan enskilda restriktioner tas i bruk igen. Hur det i så fall blir med gränserna får man se.
– Det är svårt att bestämma någon gräns i förväg. Men det finns en rad indikatorer och på basis av dem kan man dra slutsatser om hur epidemiläget ser ut.
För tillfället ser det bra ut i Finland.
– Jag tror att vi kommer att ha mindre utbrott, och då får vi göra vårt bästa för att de inte ska växa och lära oss att leva med smittan utan att låta den ta över. Att stänga och öppna samhällsfunktioner är inte heller någon bra lösning i det långa loppet, och genom effektiv testning och spårning kan man förhoppningsvis få bukt med smittan, säger Salminen.
Hur det går med den befarade andra smittvågen som förutspåtts till hösten återstår att se.
– Vi har inte kommit ur den första vågen ännu, men lyckats bromsa spridningen. Målet är att hålla den på en låg nivå, men ingen vet riktigt hur det kommer att lyckas. Om finländarna slutar tänka på riskhantering är riskerna stora.
Till exempel i USA syns nu en kraftig ökning av smittfallen igen.
– Vi får hoppas att det inte går så här. Men håller vi fast vid hygienföreskrifterna och undviker folksamlingar kan vi kanske undvika en stor andra våg, och jag tror nog att finländarna har möjlighet och vilja att göra det, säger Mika Salminen.