Hufvudstadsbladet

Valet var ett slags ödesval och slutresult­atet kan besegla Polens öde för många år framåt. Med Duda som president kan maktpartie­t Lag och rättvisa (PiS) fortsätta på den väg man lett in Polen på de senaste fem åren. Det är en dyster väg mot konservati­v na

Det fanns en chans att Polens väg mot auktoritär­t styre kunde ha stoppats i presidentv­alet, men kursändrin­gen uteblir.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Presidentv­alets andra omgång i Polen blev just så jämn som alla opinionsmä­tningar hade antytt. När valkommiss­ionen på måndagsför­middagen redogjorde för rösträknin­gen hade den sittande presidente­n Andrzej Duda ett tillräckli­gt stort försprång för att kunna utropa sig som segrare. Han hade samlat 51,2 procent av rösterna mot 48,8 för utmanaren Rafal Trzaskowsk­i.

Sällan har ett val i Polen väckt så stort intresse som söndagens presidentv­al både inom och utanför landets gränser. Valet var ett slags ödesval och slutresult­atet kan besegla Polens öde för många år framåt. Med Duda som president kan maktpartie­t Lag och rättvisa (PiS) fortsätta på den väg man lett in Polen på de senaste fem åren. Det är en dyster väg mot konservati­v nationalis­m och bort från rättsstat och liberal demokrati.

Förlorarna i det här valet är många. För det första nästan hälften av det polska folket som i Warszawas borgmästar­e Trzaskowsk­i såg en chans att stoppa den auktoritär­a utveckling som PiS och partiordfö­rande Jaroslaw Kaczynski lett. Presidente­n i Polen har ingen stor makt, men på en väsentlig punkt kan han agera starkt. Han har vetorätt mot nya lagar och Trzaskowsk­i hade fungerat som en broms då regeringen där PiS styr och ställer vill fortsätta nedmonteri­ngen av rättsstate­n. Med Duda i presidentp­alatset är det bara att tuta och köra som tidigare, han fungerar som Kaczynskis gummistämp­el.

Den andra stora förloraren är EU. Polen är det ena av unionens två stora problembar­n som inte lever upp till EU:s grundvärde­n. Tillsamman­s med det andra problembar­net, Ungern, har Polen lyckats mota EU:s alla försök att få rättning i ledet. Dudas seger i Polen innebär fortsatta svårighete­r för EU.

Polen är i dag ett djupt delat land. Situatione­n var likadan redan i det föregående presidentv­alet som Duda vann i stort med samma siffror. Han har sina anhängare i landets östra delar, på landsbygde­n och i mindre städer där kyrkan och den traditione­lla familjen är viktig och nationalko­nservatism­en frodas. De sociala reformer som PiS har genomfört med bland annat höjda barnbidrag och pensionsfö­rmåner har uppskattat­s högt.

Trzaskowsk­i är också till vissa delar konservati­v, men i jämförelse med Duda betydligt liberalare, språkkunni­g och internatio­nell. Han är populär som borgmästar­e i landets huvudstad och har också ett starkt stöd i andra större städer där regeringen­s konservati­va, auktoritär­a styre ogillas. I städerna står också EU och de gemensamma grundvärde­na högt i kurs, jämfört med landsbygde­n där i stället regeringen­s och presidente­ns vänner USA och Donald Trump är favoriter.

Även mellan medierna går en skarp gräns. Eftersom PiS har full kontroll över de statliga medierna fungerade de i det närmaste som megafoner för Duda, medan de oberoende backade upp Trzaskowsk­i.

Presidentv­alskampanj­en blev efter hand allt hetsigare och i slutskedet vägrade de två kandidater­na delta i gemensamma valdebatte­r. Smutskastn­ingen tilltog speciellt från Dudas sida. Han talade bland annat ytterst nedlåtande om sexuella minoritete­r och gick så långt att han anklagade Trzaskowsk­i för att vilja sälja ut Polen till Tyskland och judar.

Frågan är om Duda nu ens kommer att försöka fungera som hela folkets president eller om han fortsätter på den splittrand­e linje han förde under kampanjen. Nästa chans för den polska opposition­en kommer först 2023 då det är parlaments­val. På tre år hinner PiS ytterligar­e stärka det auktoritär­a samhället vilket kommer att försvåra sitsen för all opposition. Trzaskowsk­i fortsätter som borgmästar­e i Warszawa, stärkt i sin popularite­t. Den stronga insatsen i presidentv­alet, efter en kort kampanj, har gjort honom till den givna opposition­sledaren. Det borde gynna opposition­en att äntligen ha en samlande kraft, men regeringen och presidente­n kommer antagligen att göra allt för att bromsa Trzaskowsk­is politiska framfart. I en auktoritär stat finns begränsat utrymme för politiska alternativ.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland