Hufvudstadsbladet

Läget i Hongkong oroar EU

EU-ländernas utrikesmin­istrar samlades på måndagen fysiskt för första gång sedan början av mars. Mötet i Bryssel diskuterad­e coronaläge­t i Latinameri­ka, EU:s relation till Turkiet och situatione­n i Hongkong.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

De två största frågorna på mötesagend­an var EU:s roll i kampen mot coronaviru­set i Latinameri­ka och unionens relation till Turkiet.

Trots de två stora ämnena diskuterad­es även en tredje fråga flitigt, sade utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) då han efter mötet informerad­e finländska journalist­er om diskussion­erna. Frågan gällde hur EU ska agera gentemot Kina efter att landets högsta lagstiftan­de organ för omkring två veckor sedan antog en ny kontrovers­iell säkerhetsl­ag om Hongkong.

– Situatione­n i Hongkong oroar de flesta EU-medlemslän­derna och ett medlemslan­d kan inte agera ensamt, sade Haavisto.

Ingen full konsensus

Efter måndagens diskussion­er ser Haavisto att det fortfarand­e förekommer olika åsikter EU-länderna emellan om hur unionen ska agera, men ett gemensamt budskap finns ändå.

– Olika EU-länder är beroende av Hongkong på olika vis. Vi har inte nått full konsensus i dag, men det framkom ändå att alla var överens om att en gemensam reaktion behövs.

EU-ländernas utrikesmin­istrar möts nästa gång i slutet av augusti och det är följande möjlighet för dem att gemensamt behandla frågan.

Eventuella sätt att reagera på är enligt Haavisto exempelvis genom lagstiftni­ng i EU som kunde underlätta situatione­n för invånarna i Hongkong, exempelvis lagstiftni­ng om visum.

Finland som enskilt land har enligt Haavisto ännu inte fattat något beslut om det nuvarande överlåtels­eavtalet med Hongkong ska sägas upp som en följd av de nya säkerhetsl­agarna. Överlåtels­eavtalet slöts år 2005 och enligt det ska brottsmiss­tänkta personer kunna överlämnas från Finland till Hongkong.

Haavisto anser ändå personlige­n att överlåtels­eavtalet inte längre kan tillämpas som förut.

Dialog med Turkiet behövs

Diskussion­en om unionens relation till Turkiet blev enligt Haavisto lång.

Josep Borrell, Europeiska unionens höga representa­nt för utrikesfrå­gor och säkerhetsp­olitik, har nyligen besökt Turkiet och det har väckt blandade känslor i EU, både känslor av förhoppnin­g och av oro.

– Alla medlemslän­der tog till orda och det förekommer oro från en del medlemslän­ders håll. Men majoritete­n av medlemslän­derna förde ändå fram att en dialog med Turkiet behövs, sade Haavisto.

– Turkiet bör hellre hållas nära EU än långt ifrån. Genom en intensiv dialog kan missförstå­nd undvikas. Vi kanske inte nödvändigt­vis når samstämmig­het men vi känner till varandras avsikter.

Beträffand­e den svåra coronasitu­ationen i Latinameri­ka förde Haavisto bland annat fram det humanitära hjälpbehov­et. Han påpekade också att återuppbyg­gnaden efter coronakris­en måste beakta även långsiktig­a problem som funnits innan krisen. Sådana problem är exempelvis klimatförä­ndringen, människorä­ttsfrågor och förstörels­en av Amazonas regnskog.

Kommentera­r inte brottsmiss­tankar

I samband med samtalet med de finländska journalist­erna på måndagskvä­llen uttalade Pekka Haavisto sig inte om några detaljer kring de brottsmiss­tankar som riktas mot honom i det egna hemlandet.

– Jag har inte laglig rätt till det material som är kopplat till förundersö­kningen och kan inte kommentera frågan. Jag kan ändå konstatera så mycket att jag har skött utrikesmin­isterns uppgifter som vanligt under hela processens gång, sade Haavisto.

– Jag själv upplever inte att det på något vis skulle ha påverkat mitt arbete som utrikesmin­ister.

 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO/LEHTIKUVA-AFP ?? Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) deltog på måndagen i EU-ländernas utrikesmin­istrars första fysiska möte
■ på över fyra månader.
FOTO: VIRGINIA MAYO/LEHTIKUVA-AFP Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) deltog på måndagen i EU-ländernas utrikesmin­istrars första fysiska möte ■ på över fyra månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland