Coronakrisen förlängde Finlandsvisiten för au pair
Det rådde ingen rusning på Helsingfors– Vanda flygplats i går trots att det nu är tillåtet att resa till och från fler länder.
De flesta resenärer som HBL pratade med på måndagsförmiddagen på Helsingfors-Vanda flygplats var personer på väg till sina hemländer efter längre eller kortare vistelser i Finland. De hoppades på att de upphävda restriktionerna skulle normalisera flygens tidtabeller.
Manuel Müller och Nora Ahlqvist ska snart sätta sig på flyget till Zürich, där de är bosatta. De har tillbringat tolv dagar i Finland. Eftersom Ahlqvist är finländsk medborgare tilläts hon resa till Finland trots restriktionerna.
– Då vi flög till Finland i juni var vi stressade över hur det skulle gå med Manuels inresa, men eftersom vi är ett par och har levt ihop i två år så var det en godtagbar orsak för att låta honom komma in i landet redan då, säger Ahlqvist.
Paret har upplevt att coronakrisen försvårat reseplaneringen. Deras flyg avbokades på kort varsel. Under coronavåren har flygresorna blivit ovanligt få men också i framtiden tänker de flyga mindre eftersom det är bättre för klimatet.
Efter fem månader som au pair i Finland ser Melissa Cipolla framemot att få träffa sin familj i Italien igen.
– Jag är mycket lycklig över att jag får återvända till min familj. Det var meningen att jag skulle åka hem till Italien redan i mars, men på grund av coronakrisen stannade jag i Finland, säger Cipolla.
Hon tillhör ingen riskgrupp och är därför inte orolig inför flygresan.
Leena Naski flyger via München till Italien där hon ska träffa sin partner. Som många andra, har hon tvingats göra ändringar i reseplanerna på grund av att flyg avbokats.
– Jag är glad över att nu få resa till Italien men jag försöker ändå vara försiktig, säger Naski.
Hon har förberett sig inför resan genom att tränga ihop sitt handbagage i en väska.
– I Italien får man tydligen bara ha ett stycke handbagage inne i flyget i stället för två, som en del av säkerhetsåtgärderna för att minska smittorisken och hålla säkerhetsavstånden.
När hon anländer till Milano tänker hon försöka undvika kollektivtrafiken så långt det går och fortsättningsvis vara aktsam.
Efter en fem månaders praktikperiod på ett företag som ordnar safarier i Rovaniemi, ska Stiliana Stojanova nu flyga hem till Bulgarien via Prag. Hon har tagit på sig ett munskydd för första gången under hela coronakrisen.
– Jag brukar normalt flyga ganska ofta, men nu har jag ju inte flugit på fem månader, säger hon och tycker att det känns konstigt att vara på en flygplats igen och se så många människor samlade på ett och samma ställe.
– Lite pirrigt känns det inför resan, säger hon.
– Min fru är finländsk och stannar kvar i Finland för att umgås med familjen, medan jag nu åker hem i förväg. Vi kom hit till Finland för några veckor sedan och då var flygen nästan helt tomma, berättar Maximilian Hüller som strax ska stiga på planet till sin hemort München.
Müller drar fram sitt ljusblåa munskydd ur väskan. Innan resan skickade Lufthansa en påminnelse om kravet på munskydd under hela flygresan.
– Jag har vant mig vid begränsningarna förknippade med flygresor och oroar mig inte för resan. Allt känns ganska normalt här i jämförelse med i Tyskland där man har mycket strängare krav på olika säkerhetsåtgärder, säger han.
Coronasommarens våg av inställda evenemang har lett till att flera arrangörer blivit tvungna att ersätta redan köpta biljetter. Det är ändå upp till konsumenten om man accepterar presentkort eller biljetter till nästa år, eller föredrar ersättning i pengar.
Biljettförsäljningsbolaget Lippupistes vd Ari Palhamo uppger att våren verkligen har varit svår för bolaget.
– Det är första året under hela vår verksamhetstid som vi har gått på minus, säger Palhamo.
Till skillnad från restauranger och annan serviceverksamhet höll Lippupiste öppet hela coronavåren. Men det blev ett abrupt stopp på försäljningen av biljetter, och därmed också bolagets intäkter.
Evenemang har avbokats, vilket har ökat på arbetsmängden. Som mellanhand mellan arrangörerna och konsumenten är Lippupistes
❞ Tålamod krävs, men konsumenten har alltid ändå rätt att få ersättning. Raija Marttala Konsument- och konkurrensverket
roll central också i ersättningsprocessen.
– Hurdan ersättning som erbjuds konsumenten är upp till dem som ansvarar för själva tillställningen. Vad vi som biljettförsäljningsbolag meddelar till konsumenten är en vidarebefordring av vad de meddelat till oss, säger Palhamo.
Raija Marttala, ledande expert vid konsumentrådgivningen vid Konsument- och konkurrensverket, säger att konsumenten ska vara aktiv och följa med biljettförsäljningsbolagets information.
– Biljettförsäljningsbolagen har enorm trafik av kunder som de ska betala tillbaka till. Många bolag har meddelat att väntetiden för att få ersättning kan vara så lång som 90 dagar. Tålamod krävs, men konsumenten har ändå alltid rätt att få ersättning, säger Marttala.
Hon poängterar att den provision mellanhanden uppbär inte betalas tillbaka. Det handlar om några euro som bolaget tar för försäljningen.
– Många biljettförsäljningsbolag erbjuder återbetalning i form av ett presentkort. Det behöver man inte acceptera, säger Marttala.
Medgörliga konsumenter
Ari Palhamo på Lippupiste säger att det kan dröja upptill 60 dagar att få ersättning för en redan betald biljett. En stor del av konsumenterna har accepterat möjligheten att använda biljetterna i framtiden framför återbetalning i reda pengar.
– Uppemot 60–70 procent av konsumenterna väljer att spara sin biljett till evenemanget ifall det blivit framflyttat. Det är av stor betydelse för arrangörerna som belastas stort ekonomiskt, säger Palhamo.