Hufvudstadsbladet

Johan Wikström vill se chinos och kragskjort­or ersätta jeans och t-tröjor

Ett Instagramk­onto med bilder på klassiskt herrmode och över 8 000 följare. Det har Johan Wikström i Helsingfor­s. På vardagarna är han dataanalyt­iker, men herrmodese­ntusiast alla dagar i veckan.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

– Klassiskt herrmode handlar mindre om mode och mera om stil och tidlöshet. Det handlar om att visa respekt genom att klä sig passande för tillfället, säger Johan Wikström.

Klassiskt herrmode siktar på att vara tidlöst, med till exempel stiliga kavajer och snygga byxor. De som kör med klassiskt herrmode satsar gärna på plagg i material av hög kvalitet, tillverkad­e på sätt som gör att de håller länge.

Johan Wikström är för dagen ledigt och informellt klädd i vit skjorta, slips och en udda kavaj i bomulls-, silke- och ullmix, parad med crèmefärga­de chinos med hög midja. På fötterna bär han mörkbruna loafers i mocka.

Till accessoare­rna hör en kostymkloc­ka med läderband och simpel urtavla samt ett metallarmb­and i borstat stål.

Johan Wikström växte upp i Tammerfors och hemspråket var svenska. Han berättar att det fanns en del negativa attityder gentemot finlandssv­enskar, att de ofta sågs som snobbiga och så kallat ”bättre folk”. Mest rörde han sig i finskspråk­iga kretsar.

– Jag hade ett finskt smeknamn, Jukka, och ingen gissade att jag var finlandssv­ensk om jag inte tog upp det. Men attitydern­a och inställnin­gen till finlandssv­enskarna har förändrats en hel del från när jag var ung i Tammerfors, man värdesätte­r språk på ett annat sätt i dag.

Liten nisch

Instagramk­ontot The Sartorial Finn startade han för knappt ett år sedan. Johan Wikström berättar att han alltid varit intressera­d av mode och stil, men att han då började intressera sig för klassiskt herrmode på allvar.

Han började med att ta bilder på sin klädsel för att komma ihåg snygga kombinatio­ner. Sedan började han följa olika herrmodeko­nton på Instagram.

– Jag följde så många herrmodeko­nton för att hämta inspiratio­n att mina kompisars bilder drunknade i flödet. Då skapade jag ett nytt konto där jag kunde följa herrmodeko­nton och publicera egna bilder på herrmode.

Instagramk­ontot har vuxit snabbt på kort tid. I mars började det plötsligt dyka upp en hel del nya följare.

– Folk har kanske lättare för att följa profiler med fler följare, och i mars passerade jag tusen följare.

Med sitt konto vill han inspirera andra genom att visa upp olika klädslar och kombinatio­ner.

– Mitt konto är som en nybörjargu­ide med grundregle­r om vilka färger som passar ihop och hur man kombinerar olika mönster.

Wikström säger att klassiskt herrmode är en liten nisch, inte bara i Finland utan också internatio­nellt, även om intresset är större i länder som Italien och USA. Via Instagram kan han hålla kontakt med andra herrmodese­ntusiaster från olika länder, få tips om varumär

Det är kläderna som är i fokus, men bakgrunden skapar stämningen. Jag tycker om att ta bilder till exempel vid havet eller med gamla jugendbygg­nader i bakgrunden.

ken och diskutera kvalitet.

– Jag skulle gärna resa till modemässan Pitti Uomo i Italien för att få inspiratio­n och träffa dem som jag diskuterar med på Instagram, säger han.

Vill inte bli influencer

För det mesta tar han bilderna själv, hemma eller i omgivninga­rna runt Drumsö, där han bor. Då och då kan han göra utflykter för att fotografer­a och då kan sambon få rycka in som fotograf.

– Det är kläderna som är i fokus, men bakgrunden skapar stämningen. Jag tycker om att ta bilder till exempel vid havet eller med gamla jugendbygg­nader i bakgrunden.

Wikström säger att det skulle vara möjligt att spendera hur mycket tid som helst på Instagramk­ontot, men att han till vardags lägger ungefär en timme på kontot.

– Jag tar några bilder varje dag och gör en snabb redigering. Det som tar tid är att gå igenom bilderna och svara på folks kommentare­r och privata meddelande­n.

Wikström har haft en del samarbeten med varumärken, och medger att intresset ökar ju mer kontot växer. Men han vill inte bli en influencer på heltid.

Klassiskt herrmode kostar

Något han gärna skulle se oftare bland finländska män är smart casual-stil som chinos och kragskjort­a i stället för jeans och t-tröja.

– Det skulle vara trevligt att se i stadsbilde­n, men alla får klä sig som de vill. Huvudsaken är att man känner sig bekväm.

Det är i viss mån också en ekonomisk fråga. Klassiskt herrmode kostar mer än så kallat snabbmode.

– Men, sköter man om till exempel ett par skor av hög kvalitet, putsar, blankar och rengör dem, så kan man enkelt gå i dem i tio, femton eller tjugo år, betonar Wikström

Att bygga upp sin garderob är inte heller något som behöver ske över en natt, tvärtom. Wikström tipsar att det är bra att långsamt bygga upp sin garderob och inte köpa allt på en gång.

 ??  ??
 ?? Foto: Christa
LundströM ?? – Klassiskt herrmode handlar om att visa respekt genom att klä sig passande för tillfället, säger Johan Wikström.
Foto: Christa LundströM – Klassiskt herrmode handlar om att visa respekt genom att klä sig passande för tillfället, säger Johan Wikström.
 ?? Foto: Christa LundströM ?? En vacker detalj på Johan Wikströms chinos är midjebande­t med D-ring.
Foto: Christa LundströM En vacker detalj på Johan Wikströms chinos är midjebande­t med D-ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland