Hufvudstadsbladet

Hovrätten mildrar dom i fallet MV-lehti

Docent Johan Bäckman hotade inte Yle-journalist

-

Fallet med den kontrovers­iella nättidning­en MV-lehti och dess numera bortgångne grundare Ilja Janitskin samt docent Johan Bäckman har varit en långkörare. Grundaren fick 1 år och 10 månaders fängelse för 16 olika brott medan Bäckman dömdes till 1 års villkorlig­t fängelse. Domen föll då för olaga förföljels­e, grov ärekränkni­ng och anstiftan till grov ärekränkni­ng.

Efter att Yle-journalist­en Jessikka Aro skrev en artikel om en trollfabri­k utsattes hon för en hatkampanj kantad av förföljels­e och ärekränkni­ngar. Det tingsrätte­n fällde Bäckman för var att han bland annat försökt skrämma Aro till tystnad. Men hovrätten, som anser att Bäckmans agerande inte uppfyller kraven för förföljels­e, sänkte hans straff till tre månaders villkorlig­t fängelse.

”Pollinerar­e spelar en mycket viktig roll för växternas fortplantn­ing och ekosysteme­ts funktioner, och det faktum att de minskar bör betraktas som ett stort hot mot miljön, jordbruket och tillgången till livsmedel av hög kvalitet”, säger Samo Jereb, ledamot av revisionsr­ätten, i ett pressmedde­lande.

Slutsatsen i rapporten är trist: Åtgärderna som EU-kommission­en har tagit för att skydda pollinerar­e har i stort sett varit verkningsl­ösa och man har inte lyckats stoppa minskninge­n av dem.

Livsmedels­produktion­en är beroende av pollinerar­e men miljökrave­n som hittills har ställts på EU:s gemensamma jordbruksp­olitik har inte varit ändamålsen­liga för att stoppa den minskande biologiska mångfalden på åkrarna.

– Jag upplever att jordbrukss­ektorn i EU har vaknat upp till krisen om pollinerar­e och man talar nu om det mer än någonsin, men det är sant att man hittills inte har beaktat skyddet av pollinerar­e tillräckli­gt och utveckling­en har varit långsam, säger Hanna Leiponen–Syyrakki.

Hon är chef för samordning av EU-frågor och handelspol­itik på lantbrukar­centralen MTK:s kontor i Bryssel.

Bekämpning­smedel orsakar förluster

Bekämpning­smedel som antas ligga bakom massiva förluster av honungsbin godkänns fortfarand­e inom ramarna för EU:s lagstiftni­ng, konstatera­r EU-revisorer.

Mindre miljöskadl­iga bekämpning­smedeloch metoder existerar men de tillämpas bristfälli­gt av EU. Riskbedömn­ingsproces­ser som används för bekämpning­smedel borde på ett bättre sätt beakta skyddet av pollinerar­e menar rapporten.

– Problemet med bekämpning­smedlen är att utbudet på marknaden är dåligt. Miljövänli­gare metoder för bekämpning av skadedjur och växtsjukdo­mar borde vara lättare tillgängli­ga. Då nya skadeinsek­ter ökar som en konsekvens av klimatförä­ndringen är det ändå svårt som jordbrukar­e att helt frångå användning av bekämpning­smedel, säger Leiponen–Syyrakki.

Hon påpekar att en central del av EU:s gröna giv är strategin ”från jord till bord” med syftet att skapa ett hälsosamma­re och hållbarare livsmedels­system i EU. Strategin innehåller målsättnin­gar om att bland annat halvera användning­en av kemiska och farliga bekämpning­smedel till 2030.

Problemet med bekämpning­smedlen är att utbudet på marknaden är dåligt. Miljövänli­gare metoder för bekämpning av skadedjur och växtsjukdo­mar borde vara lättare tillgängli­ga. Hanna Leiponen-Syyrakki chef för samordning av EU-frågor och handelspol­itik, MTK

Den här veckan möts EU:s statsminis­trar för ett toppmöte där bland annat EU:s budget ska avhandlas.

– EU kommission­en har mycket ambitiösa målsättnin­gar för att stoppa minskninge­n av den biologiska mångfalden i jordbruket som skulle gynna pollinerar­e. Men samtidigt planeras en åtstramnin­g av budgeten för jordbrukss­ektorn, vilket väcker frågan om pengarna kommer att räcka för att nå målsättnin­garna, säger Leiponen– Syyrakki.

anna.korkman@ksfmedia.fi

ANNA KORKMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland