Hufvudstadsbladet

Pandemin slår mot hivsmittad­e

Coronapand­emin riskerar att kraftigt öka dödstalen för sjuka i hiv, tuberkulos och malaria i världens fattigare länder. Det visar en brittisk studie som publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Lancet.

- TT-AFP

Enligt studien riskerar dödlighete­n i sjukdomarn­a öka markant de närmaste fem åren. I många länder kan det bli fråga om lika många dödsfall i dessa sjukdomar som i covid-19. Störst är risken för länder i Afrika söder om Sahara.

– I länder som tyngs av många fall av malaria, hiv och tuberkulos kan även korta störningar i behandling­ar få ödesdigra konsekvens­er för miljontals människor som är beroende av dem för att hålla sjukdomarn­a under kontroll, säger Timothy Hallett vid Imperial College i London, som lett undersökni­ngen.

Coronapand­emin har inneburit stora problem att få fram läkemedel och annan utrustning till de drabbade och lagren börjar tömmas. I flera länder rapportera­s att människor av rädsla för att smittas av coronaviru­set undviker att besöka vårdklinik­er.

Enligt den nya studien kan dödlighete­n i hiv de närmaste fem åren öka med 10 procent i länder i Afrika söder om Sahara. Avbrott i tester för tuberkulos och kampanjer för att få folk att använda myggnät mot malaria skulle enligt studiens värsta scenario öka dödstalen för de sjukdomarn­a med 20 respektive 36 procent.

– Rutinmässi­ga preventiva åtgärder måste prioritera­s så att myggnätska­mpanjer och distributi­on av läkemedel kan upprätthål­las, säger Alexandra Hogan, vid Imperial College i London.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO och FN rapportera­de förra veckan att mer än en tredjedel av världens länder uppgett att de riskerar att få slut på antiretrov­irala mediciner, som används vid vården av hiv.

 ?? FOTO: JEROME DELAY/TT-AP-ARKIV ?? Hälsovårds­arbetare i centrala Johannesbu­rg, Sydafrika, kontroller­ar en lista över personer som ska testas för såväl Covid-19, hiv som tuberkulos.
FOTO: JEROME DELAY/TT-AP-ARKIV Hälsovårds­arbetare i centrala Johannesbu­rg, Sydafrika, kontroller­ar en lista över personer som ska testas för såväl Covid-19, hiv som tuberkulos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland