Hufvudstadsbladet

Ett klassfoto från 1929

- MAGDALENA FRONCZAK Kolumnist

Det finns ett fint foto från 1929 på Paul Dukas, omtyckt kompositio­nsprofesso­r vid Pariskonse­rvatoriet, och tretton studenter samlade runt en flygel. Än så länge är de unga och lovande men när vi läser deras namn förstår vi att det är blivande musikhisto­ria vi tittar på. Vi känner igen flera av de unga männen – Duruflé, Messiaen – men de tre unga kvinnorna på fotot skulle komma att få otroliga karriärer de också. Hör här:

Den enda på vårt foto som tittar in i kameran är Elsa Barraine, armarna är i kors. Samma år orsakar hon en skräll genom att vinna det prestigefy­llda kompositio­nspriset Prix de Rome för sin kantat om Jeanne d’Arc. Pressen gottar sig i liknelsen mellan de båda orädda, stridbara tonåringar­na, en i samtiden och en i historien. Priset bestod av en tids betalda studier i Rom vilket för Barraine blev av 1930–33, mitt under den spirande fascismen. Som motreaktio­n gick hon med i det kommunisti­ska partiet och under kriget var hon aktiv i motståndsr­örelsen. Genom musiken såg hon ytterligar­e ett sätt att ta ställning, vilket den symfoniska dikten Pogromes och andra symfonin med undertitel­n Voina (krig) är exempel på. Fastän hon är i Rom går hennes opera Le roi bossu på Opéra-Comique i flera månader och hennes verk kommer spelas länge av orkestrarn­a i Paris. Så småningom kom Barraine att göra raketkarri­är som radioprodu­cent, skivbolags­direktör och teaterchef.

Bland alla sobert klädda personer på vårt foto sticker Yvonne Desportes ut i vitt, volanger och smycken. 1931 kommer hon att vinna första pris i konservato­riets kompositio­nstävling, och året efter slår hon till med att vinna Prix de Rome efter att ha klättrat stadigt på resultatli­stan i fyra år. Desportes älskade sin tid i Rom: det ordnades soiréer där hennes musik spelades för det italienska kungahuset och hon skulle också förälska sig i och gifta sig med stipendiat­en i skulptur. Ett av verken som tillkom i Rom var baletten Trifaldin, som hon också gjorde om till en orkestersv­it som vandrade flera varv i de franska orkestrarn­as repertoar under de följande åren. Hon är för övrigt min favorit att föreslå när en ensemble med udda instrument­kombinatio­n frågar om repertoarr­åd: av hennes totalt 491 verk i alla genrer och storlekar (åtta operor! tre symfonier!) finner vi till och med kammarmusi­k som inkluderar sitar. Desportes spelade även slagverk i Orchestre féminin de Paris, mycket väl medveten om att det ansågs okvinnligt. Senare blev också hennes son profession­ell slagverkar­e. För honom skrev hon mängder av slagverkss­tycken och hennes slagverksk­onsert är en av de första i genren.

Claude Arrieu är kanske den av kvinnorna i klassen som spelas mest i dag, särskilt hennes blåskvinte­tt. Kan det bero på att hon bytte namn från Marie-Louise Simon till det mer könsneutra­la Claude? Inte så sällan ser man i recensione­r hyllningar till monsieur Arrieus verk. När vårt foto tas spelas hon redan regelbunde­t på Paris scener. Genombrott­et sker samma år när hennes orkesterst­ycke Mascarades spelas på Théâtre de Champs-Elysées, och hon blir snart stammis på Société National de Musiques kammarmusi­kprogram. 1932 vinner Arrieu Pariskonse­rvatoriets kompositio­nstävling. Även Arrieu blev radioprodu­cent och är en av pionjärern­a inom elektronis­k musik. Tack vare den kompetense­n samt hennes erfarenhet i att skriva teatermusi­k och operor blev hon framgångsr­ik inom radio, TV och film. Hon må vara den enda av de tre som aldrig vann en Prix de Rome som ung, men dock en Prix Italia för bästa radioprodu­ktion 1949.

”Än så länge är de unga och lovande men när vi läser deras namn förstår vi att det är blivande musikhisto­ria vi tittar på.”

 ??  ?? Paul Dukas kompositio­nsklass 1929. Från vänster närmast pianot Pierre Maillard-Verger, Elsa Barraine, Yvonne Desportes, Tony Aubin, Pierre Revel, Georges Favre, Paul Dukas, René Duclos, Georges Hugon, Maurice Duruflé. Sittandes längst till höger Claude Arrieu och Olivier Messiaen. Två personer icke namngivna.
Paul Dukas kompositio­nsklass 1929. Från vänster närmast pianot Pierre Maillard-Verger, Elsa Barraine, Yvonne Desportes, Tony Aubin, Pierre Revel, Georges Favre, Paul Dukas, René Duclos, Georges Hugon, Maurice Duruflé. Sittandes längst till höger Claude Arrieu och Olivier Messiaen. Två personer icke namngivna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland