Hufvudstadsbladet

Nästan 500 extra studieplat­ser i höst

- WALTER LüTTGE

I höst kommer 4246 nya studenter börja studera vid Helsingfor­s universite­t. Av dem börjar 3866 på kandidatpr­ogrammet.

Den här våren ansökte sammanlagt 32 541 personer om en studieplat­s vid Helsingfor­s universite­t. Av dem antogs 4 246 nya studenter. Andelen studerande som erbjuds en studieplat­s utifrån sitt betyg är 61 procent och den totala antagnings­procenten till kandidatpr­ogrammen var 12,4 procent.

Universite­tet kan i höst erbjuda 428 nya platser tack vare stöd från regeringen. Stödet inrättades så att universite­tet skulle kunna ta emot flera nya studerande, som annars skulle gå sysslolösa på grund av coronaepid­emin. De nya studieplat­serna finns huvudsakli­gen inom den matematisk-naturveten­skapliga fakulteten och den pedagogisk­a fakulteten inom småbarnspe­dagogik.

Vårens urvalsprov ordnades i form av ett tudelat digitalt prov. Under provet uppehöll universite­tet en telefonkan­al dit deltagarna kunde ringa för tekniskt stöd.

”Vi kommer i framtiden att dra nytta av erfarenhet­erna med de digitala urvalsprov­en, men liknande prov kommer inte att ordnas under normala omständigh­eter”, säger chefen för ansöknings­servicen Sini Saarenheim­o i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland