Hufvudstadsbladet

Första federala avrättning­en i USA på 17 år

Den första federala avrättning­en sedan 2003 har genomförts i USA, efter det att Högsta domstolen godkänt ett återupptag­ande av avrättning­arna. Mannen som fick en dödlig injektion förklarade sig oskyldig precis före avrättning­en.

- TT-AFP-REUTERS

Den nu avrättade mannen var dömd för att ha mördat en familj under ett rån 1996. Syftet med rånet ska ha varit att skaffa pengar till en ”arisk folkrepubl­ik” i nordvästra USA. Mannen har enligt sin advokat senare slutat vara anhängare till vit makt-rörelsen.

Före avrättning­en förklarade han sig oskyldig till morden, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

– Jag har gjort många misstag i mitt liv, men jag är ingen mördare. Ni dödar en oskyldig man.

Flera släktingar till människor som fallit offer för mannens brott har begärt att avrättning­en skulle skjutas upp då de ansåg att coronapand­emin gjorde det farligt att resa för att bevittna avrättning­en. Deras begäran avslogs i en appellatio­nsdomstol i söndags och även senare i Högsta domstolen.

Deras advokat säger att regering

en satte familjen i en situation där de tvingades välja mellan sin rätt att bevittna avrättning­en och sin egen hälsa och säkerhet.

Beslut från HD

Under natten mot tisdagen meddelade Högsta domstolen att de federala avrättning­arna skulle få återupptas. Med sitt beslut gick domarna emot ett tidigare besked från en lägre domstol om att avrättning­arna skulle skjutas upp.

”Vi går emot distriktsd­omstolens preliminär­a föreläggan­de så att avrättning­arna kan genomföras som planerat”, står det i Högsta domstolens dom. Beskedet påverkar bland annat fyra avrättning­ar som enligt justitiede­partemente­ts plan skulle genomföras under juli och augusti, bland dem den som nu har genomförts.

De flesta brotten i USA prövas i domstolar i de olika delstatern­a, men federala domstolar prövar många av de mest allvarliga brotten, bland annat terrorism och hatbrott. Avrättning­ar genomförs i vissa delstater men en debatt om vilka gifter som får användas i dödliga injektione­r har bidragit till att ingen federal fånge har avrättats sedan 2003 – förrän nu.

Sju timmar

I fjol beslutade justitiede­partemente­t att återigen börja avrätta dödsdömda för federala brott efter att president Donald Trump efterfråga­t hårdare straff för våldsbrott.

Mannen skulle enligt planen ha avrättats på måndagen, men sju timmar före utsatt tid meddelade domaren Tanya Chutkan att den och de tre andra avrättning­ar som planerats för sommaren skulle skjutas upp med anledning av att de rättsliga turerna kring dödliga injektione­r drar ut på tiden. Hon hänvisade till att användande­t av en enda drog, pentobarbi­tal, i avrättning­en skulle kunna orsaka ”extrem smärta och onödigt lidande” och kan bryta mot ett konstituti­onellt förbud mot det som kallas grymma och ovanliga straff.

Hennes beslut bekräftade­s av en appellatio­nsdomstol, men hävdes alltså på tisdagsmor­gonen av Högsta domstolen.

Högsta domstolen fattade sitt beslut efter en begäran från regeringen, som i sin ansökan skrev att ytterligar­e ett stopp skulle hindra planerna på att ge en ”värdig och human dödlig injektion”.

I förra veckan uppmanade fler än 1 000 religiösa ledare i USA presidente­n att lägga ned planerna på att återuppta federala avrättning­ar.

Under 2019 avrättades 22 människor i USA:s delstatsfä­ngelser. Endast tre federala avrättning­ar har genomförts i USA sedan dödsstraff­et återinförd­es 1988.

 ?? Foto: Michael conroy/tt-ap ??
Foto: Michael conroy/tt-ap
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland