Hufvudstadsbladet

Ingen har ifrågasatt yttrandefr­iheten

- OLE NORRBACK Vasa

RIKSDAGEN Grundlagen tolkas av grundlagsu­tskottet i riksdagen enligt utlåtanden från sakkunniga. Ingen sakkunnig hade samma åsikt som Peter Östman (KD) och den minoritet i riksdagen som inte ville bevilja åtalsefter­gift i fallet Mäenpää. Östman har angett två politiker på Samlingspa­rtiets högerkant som sina auktoritet­er när han tog ställning. Det är till att hålla sig med experter!

Judarna kallades ohyra i Tyskland på 1930-talet, och vi vet vad som hände. Enligt vår lagstiftni­ng skall invasiva djur- och växtarter utrotas i vårt land. Riksdagsle­damot Mäenpääs uttalande om att texten om de invasiva arterna i regeringsp­rogrammet var på fel plats, var mer än häpnadsväc­kande. Det är ingen hemlighet att det var invandrarn­a/utlänninga­rna han hade i tankarna.

Riksdagen beslöt varken om att benåda eller korsfästa, utan om att föra ärendet till domstol eller inte. Av politiska orsaker valde Östman och hans ytterhöger­kompisar att hindra rätten från att ha sin gång. En vanlig medborgare hade hamnat i domstol. Hur skulle det vara om Östman skulle slå vakt om värdighete­n i riksdagens debatt i enlighet med grundlagen, och visa mindre omtanke för sina extrema vänner.

Jag hatar ingen, men tycker illa om en del beteenden och är rädd för en del åsikter. Det är nu vi skall reagera, vi som vill slå vakt om rättssamhä­llet och de mänskliga rättighete­rna. Det är nu vi ska ta tydligt avstånd från politisk och religiös fanatism och från tankar som är skrämmande lika de som förde Europa in i katastrofe­n på 1930-talet.

Kimmo Sasi (HBL 11.7) slår in öppna dörrar när han talar om yttrandefr­iheten. Ingen har ifrågasatt den, varken den allmänna eller riksdagsle­damöternas. Däremot ville riksåklaga­ren testa gränserna i domstol: ingen av de sakkunniga om grundlagen anmälde annan åsikt, och en majoritet i både grundlagsu­tskottet och i plenum höll med. Tyvärr kan också det så viktiga minoritets­skyddet missbrukas.

Något förvånande är Sasi bekymrad över medborgarn­as rätt att polisanmäl­a en riksdagsle­damot för dennes tal i plenum. Det är nog ett av de minsta problemen med den utomparlam­entariska verksamhet­en.

Yttrandefr­iheten och demokratin hotas inte av dem som vill slå vakt om ett civilisera­t språkbruk.

Jag hoppas Peter Östman och andra använder sommaren till eftertanke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland