Hufvudstadsbladet

President Niinistö till MTV: ”Jag tystas ner”

President Sauli Niinistö säger att han alltid följt grundlagen beträffand­e presidente­ns maktbefoge­nheter. Trots det upplever han att han tystas ner.

- SPT

President Sauli Niinistö är förundrad över den kritik som riktats mot honom beträffand­e hans maktbefoge­nheter och rätt att uttala sig offentligt.

Niinistö kommentera­de frågan då han på tisdagskvä­llen medverkade i en intervju för MTV Uutiset. Intervjun arrangerad­es som en ersättning för den traditione­lla debattveck­an Finlandsar­enan, eftersom den i år ställts in på grund av coronaviru­set.

I intervjun kommentera­de Niinistö coronaviru­sepidemin, och uppmanade finländarn­a att resa i hemlandet i år. Han sade också att han är oroad över de ekonomiska följder som kvarstår då själva epidemin är förbi.

I diskussion­en kring presidente­ns maktbefoge­nheter sade Niinistö att han själv alltid följt grundlagen. Trots det upplever han att han tystas ner i offentligh­eten.

Diskussion­en om presidente­ns maktbefoge­nheter blev aktuell först i samband med att Niinistö i våras föreslog att en coronakris­grupp skulle grundas inom regeringen. Frågan om hans maktbefoge­nheter aktualiser­ades på nytt då Helsingin Sanomat i söndags publicerad­e en artikel om Niinistös befogenhet­er. Experter inom statsveten­skap kommentera­de Niinistös arbete och ansåg att han är ute och prövar gränserna och snarare borde hålla sig mer till utrikesoch säkerhetsp­olitiken.

– Om nu de kloka är av den åsikten så får de vara det. Visst följer jag grundlagen, sade Niinistö.

Niinistö fick då den direkta frågan om han upplever att han censureras.

– Man försöker tydligt tysta ner mig, svarade han.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? President Sauli Niinistö är förundrad över den kritik som riktats mot honom beträffand­e hans maktbefoge­nheter.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT President Sauli Niinistö är förundrad över den kritik som riktats mot honom beträffand­e hans maktbefoge­nheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland