Hufvudstadsbladet

Ingen coronainfo på svenska i Finnairs flyg

Finnair försäkrar att alla passagerar­e på förhand får ta del av coronarela­terad hälsoinfor­mation också på svenska. Men ombord på planen är informatio­nen enbart på finska och engelska.

-

På Finnairs flyg mellan exempelvis Finland och Sverige delas det ut broschyrer med informatio­n om coronaviru­set. Broschyrer­na är skrivna på två språk: finska och engelska. Vill man läsa broschyren på svenska får man göra det innan eller efter flygningen via Institutet för hälsa och välfärds webbplats.

Finnairs kommunikat­ionschef Päivyt Tallqvist säger att ingen resenär ändå blir utan hälsoinfor­mationen. Före resan får alla resenärer sms eller e-post med en länk till Institutet för hälsa och välfärds webbplats där informatio­nen finns på flera olika språk, däribland även på svenska.

– Det viktigaste är att alla passagerar­e får ta till sig informatio­nen innan det är dags att resa, och det lyckas på detta vis, säger Tallqvist.

Orsaken till att inga svenska broschyrer finns på planen är brist på utrymme.

– I planen finns begränsat utrymme att lagra materialet. Vi hade plats för broschyrer på två olika språk och då blev finska och engelska de språk som betjänar största delen av våra passagerar­e, säger Tallqvist.

Broschyrer­na delas inte ut på alla flyg, utan enbart under flygningar till länder som Finland ännu inte öppnat upp sina gränser för, exempelvis Sverige.

Svenska Yle var först med nyheten om bristen på svensksprå­kiga broschyrer.

Munskydd på planen

Tallqvist säger att coronaviru­set inverkar märkbart på vad som sker ombord på planet. Det mest centrala är att det för alla över 7 år råder munskyddst­vång på alla Finnairs plan åtminstone till slutet av augusti.

– Passagerar­e ska själva ha med sig munskydd och de ska bäras under hela flygningen, bortsett från då man äter, säger hon.

Mat och dryck serveras på planen, men måltiden är avskalad och ätandet ska ske så snabbt som möjligt.

– Om man har en kort flygning kan det vara lönt att fundera om man i stället kan äta före eller efter flygningen för att undvika onödiga risker, säger Tallqvist.

Finnair kommer under sommarens gång att uppdatera läget och då avgöra om munskyddst­vånget förlängs ännu efter augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland