Hufvudstadsbladet

Många vill hjälpa brandoffer

Viljan att hjälpa de 168 personer som evakuerade­s i amband med branden i Jyväskylä, är stor. Under de senaste dagarna har tiotals privatpers­oner tagit kontakt och erbjudit hyreslägen­heter.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Helgens förödande brand på ett seniorboen­de i Jyväskylä har vänt upp och ned på livet för invånarna.

På onsdagseft­ermiddagen samlades boende och representa­nter från de olika husbolagen, räddningsv­erket, Röda Korset, Jyväskylä stad, kriscentre­t Mobile och Jyväskylä församling för att diskutera situatione­n med de nu hemlösa pensionäre­rna.

Maiju Luukkola, kundservic­edirektör på de äldres bostadsrät­tsförening Jaso, säger att ingen av dem som bor i huskomplex­et ännu fått återvända till sitt hem.

Huskomplex­et med bostäder för sammanlagt 200 äldre har drabbats väldigt olika av eldsvådan. Skadorna för C- och D-trapporna i komplexet var allra värst, och dit har man inte ens fått gå för att hämta mindre föremål.

– De delarna av huset har rentav klassats som hälsofarli­ga och därför har ingen fått gå dit ännu, säger Luukkola.

Polisen misstänker brott

Branden startade natten mellan fredagen och lördagen. Utifrån polisens förundersö­kning misstänker man att branden började med ett ljus som stod ute på en balkong på översta våningen. Ljuset hade placerats på ett underlag som inte var brandsäker­t.

Elden spred sig först till balkongens ytstruktur, och därifrån vidare upp till husets takkonstru­ktion.

En polisanmäl­an har gjorts och ärendet utreds som vållande av allmän fara. Polisen anser att det finns orsak att misstänka att personen som tänt ljuset inte tillräckli­gt väl har försäkrat sig om att ljuset stod på ett tryggt ställe.

Olycksutre­dningscent­ralen har påbörjat den egentliga utredninge­n och i den tar man fasta på om exempelvis byggnadste­kniska fel påverkade spridninge­n av branden.

Luukkola är tacksam över den grundliga utredninge­n.

– Det känns åtminstone bra att det nu grundligt utreds hur branden kunde få sådan spridning.

Krishjälp via flera kanaler

Sammanlagt evakuerade­s 168 personer från huset i samband med branden. De är alla över 55 år och har nu bott på hotell eller hos släktingar. En del har redan lyckats ordna med nytt boende, men inte alla.

Under mötet i går utredde man vilka som behöver hjälp med att hitta boende.

– Föreningen Jaso har en del lediga lägenheter i andra hus. Utöver det har tiotals privatpers­oner varit i kontakt och erbjudit hyreslägen­heter för att underlätta situatione­n.

De som bor i huset har erbjudits krishjälp via ett flertal olika kanaler. Luukkola var själv inte på plats då huset brann, men hon har fått höra att alla tog det väldigt lugnt och att evakuering­en löpte smidigt.

– I det skedet förstod säkert ingen hur allvarlig branden var. Det är väl något som börjar sjunka in för oss alla först nu.

 ?? RAINAMO/LEHTIKUVA
FOTO: HANNU ?? Merja Paukama bodde i det brandhärja­de huset. Hon tackar såväl räddningsa­rbetare som frivilliga – det känns bra att så många har ställt upp.
RAINAMO/LEHTIKUVA FOTO: HANNU Merja Paukama bodde i det brandhärja­de huset. Hon tackar såväl räddningsa­rbetare som frivilliga – det känns bra att så många har ställt upp.
 ?? FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA ?? 168 personer måste evakueras i samband med branden i ett seniorhus i Jyväskylä på fredagen. Kundservic­edirektör Maiju Luukkola säger att krishjälp erbjuds via flera kanaler.
FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA 168 personer måste evakueras i samband med branden i ett seniorhus i Jyväskylä på fredagen. Kundservic­edirektör Maiju Luukkola säger att krishjälp erbjuds via flera kanaler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland