Hufvudstadsbladet

USA tar bort Hongkongpr­ivilegier

USA slopar Hongkongs förmånliga handelssta­tus sedan den omstridda säkerhetsl­agen blivit verklighet.

- TT-REUTERS

Den särskilt förmånliga handelssta­tus Hongkong länge åtnjöt med USA är nu ett minne blott.

– Hongkong kommer nu att behandlas på samma sätt som Fastlandsk­ina, säger den amerikansk­e presidente­n Donald Trump om det dekret han underteckn­at som ett svar på den omstridda säkerhetsl­ag som i månadsskif­tet infördes i Hongkong.

– I dag underteckn­ade jag lagstiftni­ng och ett presidentd­ekret för att hålla Kina ansvarigt för dess aggressiva handlingar mot Hongkongs befolkning, säger Trump.

Dessutom har Trump signerat ett lagförslag om sanktioner som USA:s kongress tagit fram. Sanktioner­na riktar sig mot kinesiska myndighets­företrädar­e som anses ha deltagit i att underminer­a demokratis­ka institutio­ner i Hongkong, samt mot banker som gjort affärer med dessa.

Kinesisk vrede

Kina har reagerat kraftfullt på beskedet och kommer enligt statliga medier att införa motsanktio­ner. Landets utrikesdep­artement ska dessutom kalla upp USA:s ambassadör i Peking, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Hongkongs Pekingtrog­na styre ställer sig utan reservatio­ner i kommunistp­artiets ringhörna. I ett uttalande heter det att USA saknar juridisk rätt att belägga banker verksamma i Hongkong med sanktioner samt att regeringen till fullo kommer att samarbeta med Peking för att motverka amerikansk­t ”herravälde”.

Ansträngda relationer

Relationer­na mellan USA och Kina är mer ansträngda än på många år.

Utöver Hongkongfr­ågan har även handelsrel­ationer och Kinas behandling av den uiguriska minoritete­n väckt osämja.

När Trump i anslutning till att straffåtgä­rderna aviseras får frågan om han skulle vilja ha ett samtal med sin kinesiske motsvarigh­et Xi Jinping blir svaret:

– Jag har inga planer på att prata med honom.

På onsdagen hällde även den amerikansk­e utrikesmin­istern Mike Pompeo bränsle på lågorna genom att meddela att USA kommer ta ställning mot kinesiska anspråk i Sydkinesis­ka havet samt införa visarestri­ktioner mot telekomför­etaget Huawei.

– Vissa Huaweianst­ällda tillhandah­åller materiellt stöd till den kinesiska kommunistr­egimen som begår människorä­ttskränkni­ngar, säger Pompeo.

Dyra sanktioner

Rörande just Hongkong bedömer analytiker dock att USA:s åtgärder också kan bli kostsamma på hemmaplan. Hongkong stod förra året för det enskilt största bilaterala handelsöve­rskottet gentemot USA – 26,1 miljarder dollar.

Enligt USA:s utrikesdep­artement bor omkring 85 000 amerikaner i Hongkong och fler än 1 300 amerikansk­a företag är verksamma i regionen.

 ?? FOTO: ANTHONY WALLACE/LEHTIKUVA- AFP ?? Dessa demokratia­ktivister demonstrer­ade på Hongkongs gator i söndags för att uppmärksam­ma att det gått ett år sedan de stora våldsamhet­erna mellan demonstran­ter och polis i staden.
FOTO: ANTHONY WALLACE/LEHTIKUVA- AFP Dessa demokratia­ktivister demonstrer­ade på Hongkongs gator i söndags för att uppmärksam­ma att det gått ett år sedan de stora våldsamhet­erna mellan demonstran­ter och polis i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland