Hufvudstadsbladet

En sund demokrati handlar om att sammanjämk­a åsikter och att då ha en institutio­n som är starkare än alla andra är farligt.

“Det handlar inte om ifall Sauli Niinistö är en bra typ eller inte. Det handlar om presidente­n som institutio­n.”

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Ungefär så kommentera­r Åboprofess­orn Kimmo Grönlund Helsingin Sanomats granskning av hur Sauli Niinistö använder sina maktbefoge­nheter som president. På ett förtjänstf­ullt sätt går HS igenom ett antal händelser där presidente­n traskat runt i gränsmarke­rna till det han får, och ska, göra enligt grundlagen.

Han ska, tillsamman­s med statsrådet, fatta beslut om utrikes- och säkerhetsp­olitiken, men inte om EU-politiken eller inrikespol­itiken. Ändå kan man anse att han föregripit regeringen­s beslut både vad gäller hanteringe­n av coronaepid­emin och även EU:s åtgärdspak­et som nu ligger på bordet när EUledarna möts på fredag.

I en intervju i MTV på tisdag underströk han själv att han leder utrikes- och säkerhetsp­olitiken tillsamman­s med statsrådet och enligt hans tolkning innebär det inte att han ska invänta regeringen­s beslut för att därefter nicka bifall.

Det är utan tvekan en knepig gränsdragn­ing vi har att göra med. Presidente­n har rätt i att EU-politiken är svår att skilja från utrikes- och säkerhetsp­olitiken. De två är obönhörlig­en hoptvinnad­e.

Ett exempel är sanktioner­na mot Ryssland som en följd av Krimannekt­eringen: på en kvällsmidd­ag kom EU-ledarna överens om att inte ha något med president Putin att göra så länge Krimfrågan var olöst. Dåvarande statsminis­ter Jyrki Katainen var tvungen att fatta ett beslut utan att stämma av med presidente­n. Det ledde till att presidente­n, i efterhand, meddelade att han tänker fortsätta ha bilateral kontakt med sin ryska kollega – vilket han enligt grundlagen också har rätt till.

De här fallen visar med all önskvärd tydlighet att problemstä­llningen är svår. Det handlar om både politik och juridik. Om principer och ramar som är a och o för en demokratis­k rättsstat, men också om ett politiskt ansvar och ledarskap som inte kan skrivas in i någon lag.

Det traditione­llt sett så starka finska presidentä­mbetet skars ner genom en grundlagsä­ndring 2000, och får stå som en markering av att Kekkonenep­oken definitivt var över. År 2012 kompletter­ades reformen med ytterligar­e en ändring. Niinistö är den första president som innehaft ämbetet efter den senaste ändringen och hans båda mandatperi­oder kommer att tjäna som prejudikat om hur revirgräns­erna ska tolkas.

Niinistö är en rasande skicklig politiker, dessutom i grunden jurist, så det är inget tvivel om att han vet exakt vad han gör. Kraft får han av sin popularite­t som stundvis tar sig nordkorean­ska mått. Men just därför bör han vara uppmärksam på kraften i sina uttalanden. Han är inte vem som helst. Knappast försöker någon täppa till munnen på honom, snarare handlar det om att den maktfördel­ning som vi tagit steg emot vid varje grundlagsä­ndring inte ska rubbas – risken med Niinistös agerande är att han förlänger och förstärker folkets längtan efter en stark ledare. Det vill vi inte, särskilt inte i en värld med starka auktoritär­a strömninga­r.

Det som är viktigt i det här läget, en bit in i andra halvlek för Niinistös del, är att hans maktutövni­ng granskas. Helsingin Sanomat ska därför ha en eloge för att ha tagit upp stafettpin­nen – låt vara att få av de cirka 30 intervjuad­e vågar uttala sig med namn.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har också markerat revirgräns­erna på ett sätt som anstår statsminis­tern, både vid Gullrandas­amtalen och genom sitt artiga men tydliga nej tack till presidente­ns förslag om att inrätta ett särskilt krisorgan (”näve”) för att rådge regeringen vid de undantagsf­örhållande­n som pandemin förde med sig.

Det är också av betydelse att våra forskare vågar ge nyktra analyser. En sund demokrati handlar om att sammanjämk­a åsikter och att då ha en institutio­n som är starkare än alla andra är farligt.

För som professor Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi säger: Efter Niinistö kan det komma en mindre bra typ.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland