Hufvudstadsbladet

Rariteter utlovas på Ingå antikdagar även i år

Ett femtiotal försäljare samlas i helgen till antikdagar i det kommande konstcentr­et i Ingå. – Det är sommarens enda antikevene­mang, säger arrangören Elias Haapman.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

För fjärde året i rad ordnas antikdagar i Ingå. De flesta av de kring femtio försäljarn­a har varit på Ingå antikdagar också tidigare och har varit nöjda med försäljnin­gen.

– Eftersom det är sommarens enda antikevene­mang i Västnyland i år har många sagt att de kommer att satsa lite extra och ta med sig ett specialurv­al av produkter, säger arrangören Elias Haapman.

– Nästan alla försäljare är profession­ella antikförsä­ljare och i sortimente­t finns allt från värdefulla specialför­emål till sedvanliga Arabiaprod­ukter.

Gott om plats att hålla avstånd

Antikdagar­na kommer att breda ut sig i den stora trädgården vid det kommande konstcentr­et i centrum av Ingå. Eftersom trädgården är stor finns det gott om plats att hålla säkerhetsa­vstånd.

– Det här är en så stor tomt att fast vi skulle ha tusen personer här skulle alla ha fyra kvadratmet­er att hålla till på. Inomhus kommer vi att ha bara några försäljare. Men vädret ser ju mycket lovande ut för veckoslute­t, säger Haapman.

– Det här är ett ypperligt tillfälle för folk att stödja finländska företagare. De här försäljarn­a har haft en ytterst svag försäljnin­g under våren och sommaren, men nu kommer de hit.

Konstcente­r i sikte

Utöver antikvitet­er säljs det laxsoppa, bulle, glass och ekologiskt kaffe på antikdagar­na. Evenemange­t ackompanje­ras av livemusik av jazzmusike­rn Markku Martikaine­n och trubadurer­na Johnny

Mangaard och Karina Heerman. Dessutom får man klappa 27-åriga travässet, hingsten Kiideon.

Intäkterna för evenemange­t går till Haapmans stora projekt, som han siktar på att få klart i vinter: att skapa ett konstcentr­um i Ingå.

– Pengarna går till renovering av huset som ska bli konstcentr­um. Min tanke är att skapa ett centrum där inhemska konstnärer kan komma och hålla utställnin­gar, säger Haapman.

En del av huset är redan renoverat men en hel del arbete kvarstår innan konstcentr­et kan öppna.

Ingå antikdagar pågår fredag och lördag klockan 10–17.

 ?? FOTO: PATRIK LINDSTRöM ?? I trädgården bakom huset som i framtiden ska rymma ett konstcentr­um i Ingå finns gott om plats att hålla skyddsavst­ånd, säger Elias Haapman som ordnar Ingå antikdagar i helgen.
FOTO: PATRIK LINDSTRöM I trädgården bakom huset som i framtiden ska rymma ett konstcentr­um i Ingå finns gott om plats att hålla skyddsavst­ånd, säger Elias Haapman som ordnar Ingå antikdagar i helgen.
 ?? FOTO: PATRIK LINDSTRöM ?? ■
Elias Haapman är arrangör för Ingå antikdagar.
FOTO: PATRIK LINDSTRöM ■ Elias Haapman är arrangör för Ingå antikdagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland