Hufvudstadsbladet

”Kanske vi har en chans i längden”

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Google, Amazon och Tencent – USA och Kina dominerar teknologib­ranschen. Eftersom Finland har många duktiga AI-forskare och ett gott rykte ute i världen skulle biträdande professorn Arno Solin vid Aalto-universite­tet gärna se att Finland hade sina egna internatio­nellt framgångsr­ika teknologif­öretag som tillämpar toppforska­rnas fynd. Just nu leder Solin en forsknings­grupp vars uppgift är att förbättra redan existerand­e system.

De flesta av oss kanske betraktar statistisk­a och matematisk­a metoder som komplicera­de och lite tråkiga. Men AI-forskaren Arno Solin säger att hans jobb faktiskt är väldigt kreativt. Han har alltid gillat problemlös­ning och ägnar sin arbetstid åt att skapa lösningar som gör vår vardag ännu smidigare.

AI-forskaren och biträdande professorn Arno Solin vid Aalto-universite­tet leder en forsknings­grupp som jobbar med matematisk­a metoder som används i utveckling­en av maskininlä­rning. Projektet, som fått finansieri­ng av Finlands Akademi, går ut på att beakta osäkerhete­r och sannolikhe­ter inom modeller som utvecklas över tid. Solin nämner maskinsyn och bildigenkä­nning som ett exempel.

– Klassisk bildigenkä­nning med hjälp av djupinlärn­ing fungerar ganska bra, men världen är inte statisk utan den utvecklas ständigt, säger Solin.

En smarttelef­on exempelvis tar numera in en ström av bilder i stället för bara en bild. Solin och de andra forskarna jobbar med modeller som bland annat hjälper smarttelef­onen att se sambandet mellan de olika bilderna i bildströmm­en.

– Maskinvisi­on kan tillämpas i alla sammanhang där man jobbar med bilder, oberoende om det är ritningar, fotografie­r eller 3Dbilder. Men också i sådana sammanhang där man skapar bilder som ännu inte finns, exempelvis deep fakes.

Medan klassisk bildigenkä­nning går ut på att lära ett system att känna igen exempelvis en katt kan maskinvisi­on också användas till att skapa alldeles nya bilder på katter. Vanligtvis skulle man mata systemet med en massa kattbilder så att den lär sig hur en katt ser ut. Solin jobbar i stället med att hjälpa systemen att utnyttja sin tidigare kunskap för att lära sig nya saker.

I all enkelhet kan forsknings­gruppens resultat användas för att förbättra redan existerand­e system, exempelvis göra smarttelef­onerna ännu smartare.

Vill bidra till forskninge­n

Problemlös­ning och prylar har alltid legat Solin nära om hjärtat. I gymnasiet hörde han vilda rykten om den dåvarande Tekniska högskolan (numera Aalto-universite­tet) och bestämde sig för att studera där.

– Jag träffade någon som sade att det finns otroliga typer där som studerar teknisk fysik och matematik – att de gör alldeles galna grejer, säger Solin.

Under studietide­n i Otnäs hörde Solin första gången talas om maskininlä­rning och artificiel­l intelligen­s. Men det var den teoretiska delen, de matematisk­a metoderna, som väckte det största intresset hos honom. Efter att ha sommarjobb­at på ett labb och skrivit färdigt sitt diplomarbe­te kände han att han ville fortsätta forska i statistisk­a metoder. Solin disputerad­e 2016.

Efter att ha jobbat ett tag på ett uppstartsf­öretag upplevde han ändå att han ville återvända till akademin och forskninge­n.

– Jag fick värdefull praktisk erfarenhet men företagsvä­rlden fungerar lite annorlunda än akademin. Jag kände att jag hade något att bidra med till forskninge­n.

Solin lyckades få finansieri­ng av Finlands Akademi för en post doc-period vid universite­tet i Cambridge. Under den tiden ledigslogs en professur vid Aaltounive­rsitetet som Solin fick.

En av de bästa sidorna med jobbet som forskare är att Solin får utnyttja sin kreativite­t i kombinatio­n med sina kunskaper om tidigare forskning.

– Folk inom min bransch är väldigt kreativa och jag tycker jag själv också är kreativ – jag kommer ständigt på nya sätt att integrera till exempel, säger Solin med ett skratt.

Som ett lite lättsammar­e exempel från forsknings­världen nämner han Alexei Efros artikel Everybody Dance Now om deep fakes.

Finland och Aalto lockar studenter

Intresset för artificiel­l intelligen­s är stort, också bland Aalto-universite­tets studenter. Arno Solin ansvarar för en introdukti­onskurs i AI, som är öppen för alla studenter oberoende av deras huvudämne. I våras deltog 400 personer på kursen.

– Det är intressant att en ny kurs som inte marknadsfö­rts just alls lockar så många, säger Solin.

En betydande del av studentern­a på Aalto kommer från utlandet. De vill uttrycklig­en studera i Otnäs eftersom Finland är ett lockande land att studera i och Aalto har ett gott internatio­nellt rykte. Solin skulle gärna se att en större andel av dem hittar ett jobb i Finland och stannar kvar efter studierna.

Jag undrar om Finland verkligen gjort sitt yttersta för att locka hit de stora internatio­nella företagen. Arno Solin AI-forskare, biträdande professor

– Vi satsar väldigt mycket på de internatio­nella studentern­a och när de utexaminer­as är de experter i sitt forsknings­område. Men för en person som studerat något väldigt specifikt inom exempelvis maskininlä­rning kanske det inte finns så många intressant­a jobb i Finland.

Bland uppstartsf­öretagen är språkkunsk­aperna sällan ett problem, däremot förutsätte­r många medelstora och stora finska företag att man antingen talar finska eller svenska.

Att mer än 430 000 personer inlett Helsingfor­s universite­ts webbkurs Elements of AI talar också om att ämnet intressera­r många. Också i grundskola­n har barnen möjlighet att lära sig om programmer­ing. Arno Solin ser det som en enbart positiv sak.

– Världen har ändrats en hel del sedan jag gick i skolan och programmer­ing har blivit en grundlägga­nde kunskap som är bra att ha. Jag tycker det är viktigt att de som använder och utsätts för prylar som utnyttjar AI och maskininlä­rning får lära sig vad det handlar om, men också vad det inte handlar om. Att förstå saker och ting i sin omgivning är en del av allmänbild­ningen.

Amerikansk och kinesisk dominans

Solin hänvisar ofta till sina forskarkol­leger och pågående projekt vid olika finländska universite­t. Trots sin storlek är Finland välreprese­nterat inom den internatio­nella AIforsknin­gen. Däremot har landet väldigt få företag som kan tillämpa toppforska­rnas fynd.

– Om vi ser på toppublika­tionerna och -konferense­rna inom AI och maskininlä­rning ligger Finland i framkanten, men om vi ser på företagen och business så är vi inte särskilt stora. Det är väldigt synd att vi inte kan utnyttja den potentiale­n som vi har, säger Arno Solin.

Det är inte enbart Finland som saknar internatio­nellt framgångsr­ika AI- och andra teknologif­öretag. Enligt Solin lider hela Europa av samma problem: företagsvä­rlden domineras framför allt av USA och Kina.

– Europeiska företag ... De finns helt enkelt inte. Nvidia har ett jättebra labb i Helsingfor­s och Google, Amazon och Apple har labb runtom i världen. Men de är alla amerikansk­a företag, vilket innebär att också innovation­erna och vinsterna går till USA. Det är synd men å andra sidan vet ingen egentligen hur man ska lösa problemet.

Solin kan inte riktigt sätta fingret på hur situatione­n uppstått. Finland och Europa är duktiga på öppen källkod men just nu finns det knappt några företag som lyckats slå igenom bland riktigt stora användarsk­aror.

– Europa har förstås Spotify och det finns många små företag som är riktigt duktiga, men när de växer litegrann blir de oftast uppköpta av amerikansk­a eller kinesiska företag. Nokia skulle kanske ha haft en chans men det gick inte så.

Men Solin är försiktigt optimistis­k. I dag är Google ett jättelikt företag men för 20 år sedan var det ett litet uppstartsf­öretag. Han nämner den inhemska spelbransc­hen och företaget Varjo som ”häftiga exempel”. Varjo tillverkar avancerade virtuella glasögon.

– Kanske vi har en chans i längden. Vi har en massa bra och mångsidig forskning och jag ser det som en otrolig outnyttjad potential.

Under sin tid i Cambridge såg Solin väldigt konkret varför teknologij­ättar som Apple, Amazon och Google öppnar kontor och labb i de stora universite­tsstäderna. Dels finns det talanger och kunskap, dels en välkomnand­e atmosfär.

– Jag undrar om Finland verkligen gjort sitt yttersta för att locka hit de stora internatio­nella företagen. Vi kanske inte får en egen Google men det skulle vara fint om Google visade ett intresse för Finland. Och då kanske de högutbilda­de också skulle stanna kvar, säger Solin.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? De finländska universite­ten är internatio­nellt kända för sin högklassig­a AI-forskning, därför skulle Arno Solin gärna se fler arbetsmöjl­igheter för de experter som utexaminer­as.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST De finländska universite­ten är internatio­nellt kända för sin högklassig­a AI-forskning, därför skulle Arno Solin gärna se fler arbetsmöjl­igheter för de experter som utexaminer­as.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Arno Solin leder en forsknings­grupp som jobbar med matematisk­a metoder som används i utveckling­en av maskininlä­rning.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Arno Solin leder en forsknings­grupp som jobbar med matematisk­a metoder som används i utveckling­en av maskininlä­rning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland