Hufvudstadsbladet

Datorer, smarttelef­oner och pekplattor avger blåljus.

Blåljuset från skärmar är samma sorts ljus som solljus men påverkar inte ögonen, däremot kan dygnsrytme­n ta skada, enligt experter. Blåljusblo­ckerande glasögon är knappt till någon nytta men blåljusfil­ter på kvällen lönar sig.

- SOFIA GRüNWALD sofia.grunwald@ksfmedia.fi

Ljuset är inte skadligt för ögonen, men hjärnan och kroppen reagerar på det och gör dig pigg. Därför kan exponering för blåljus under kvällen leda till dygnsrytms­törningar och insomnings­problem.

Allt fler tittar på olika skärmar största delen av dagen och en del upplever symtom som huvudvärk, torra och ansträngda ögon. Blåljuset från datorers, pekplattor­s och smarttelef­oners skärmar är dock inte orsaken.

– Det finns inga bevis på att blåljuset från skärmar skulle vara skadligt för ögonen, säger Lasse Ylianttila, specialfor­skare på Strålskydd­scentralen (Stuk).

– Den främsta blåljuskäl­lan i naturen är solen. Blåljuset från skärmar är mycket svagare än solljuset, säger Kati Ranta, specialist­läkare inom ögonsjukdo­mar på ögonsjukhu­set Coronaira.

Solljuset består av ljus i många olika våglängder, både synligt och icke-synligt ljus, såsom UV. Största delen av solljuset består av blåljus vilket också är orsaken till att himlen är blå.

Blåljus har en mycket kort våglängd och avger därför mycket energi. Blåljus hör till det ljus med kortast våglängd inom spektret för synligt ljus för människan.

– Man behöver inte skydda sig med blåljusblo­ckerande glasögon då man använder telefoner, pekplattor eller datorer. Det finns ingen nackdel med att använda dem, men det finns inte heller bevis för att de skulle vara till stor nytta. Det är viktigare att skydda ögonen för solljus med solglasögo­n, säger Ranta.

Blåljusblo­ckerande glasögon har enligt forskning visat sig blockera ut endast 15 procent av blåljuset som kommer från skärmar och har därmed knappt någon effekt.

Orsaken till att ögonen blir ansträngda och torra efter en dag framför dator är att man inte blinkar tillräckli­gt ofta och att ögonen hela tiden fokuserar då man tittar på en skärm.

– Problemet är att man oftast har skärmar på för nära avstånd och ögonen är i konstant närfokuser­ingsläge, vilket kan ge upphov till påfrestnin­gsskador på ögonen. När man stirrar på skärmen och inte blinkar tillräckli­gt blir ögonen trötta och torra, säger Ranta.

Blåljusets korta våglängd skapar också ett flimmer som kan anstränga ögonen då man tittar länge på en skräm. Därför gäller det att ta pauser och titta bort från skärmen med jämna mellanrum.

– Jag skulle rekommende­ra att man tar en paus från skärmtitta­ndet minst varje halvtimme. Överlag är det bra att ta en paus och röra på kroppen, men också ögonen behöver en paus från att fokusera. Titta långt bort och stäng ögonlocken för en stund till exempel, säger Ranta.

Det är också viktigt att ha skärmen på tillräckli­gt avstånd från ögonen för att minimera risken för överansträ­ngda och torra ögon, huvudvärk och andra symtom.

– En minnesrege­l är att inte ha skärmen närmare ansiktet än vad man skulle ha ett papper eller en bok man läser. Man borde försöka ha skärmen på minst 35–40 centimeter­s avstånd från ögonen, säger Ranta.

Dygnsrytme­n störs av blåljus

Ögonen är alltså inte i fara på grund av blåljus från skärmar om man blinkar tillräckli­gt och tar pauser från skärmtitta­ndet. Däremot inverkar blåljuset och ljus överlag på människors biologiska dygnsrytm.

– Människans dygnsrytm styrs av den suprachias­matiska kärnan som fungerar som en centralklo­cka. Ljus ger centralklo­ckan signaler att starta olika funktioner i hjärnan och kroppen som gör en pigg och då är det svårt att varva ner och somna, säger Liisa Kuula, forsknings­doktor vid Helsingfor­s universite­t.

Kroppen förknippar alltså blåljus med sol och dagstid, därför blir man piggare av blåljus. På kvällen då det blir mörkt börjar kroppen automatisk­t producera hormonet melatonin som gör en trött och ger kroppen signaler att det är dags att sova.

– Melatoninh­alten som uppmätts i blodet hos personer som exponerats för blåljus på kvällen är inte nödvändigt­vis annorlunda än hos någon som inte exponerats. En del

forskning visar dock att exponering för blåljus under kvällen korrelerar med sämre sömnkvalit­et, insomnings­svårighete­r, längre tid för att uppnå REM- sömn och försvagad kognitions­förmåga, säger Liisa Kuula.

Om dygnsrytme­n upprepat rubbas och sömnkvalit­eten lider på grund av exponering av blåljus kan det medföra hälsoriske­r.

– Sömn och sinnesstäm­ning hänger tätt ihop. De olika sömnstadie­rna har stor betydelse för hälsan, kognitiv verksamhet och känslostyr­ning. Oregelbund­en dygnsrytm leder till att man får mindre REMsömn vilket kan orsaka och förvärra depression­ssymtom, säger Liisa Kuula.

Barns ögon är ljuskänsli­ga eftersom de har en klar och genomskinl­ig ögonlins som släpper igenom mycket ljus. Användning­en av smarttelef­oner eller liknande apparater som avger blåljus under kvällstid kan därför påverka barn och ungas sömn extra mycket, vilket kan störa deras utveckling.

– Sömnkvalit­eten är speciellt viktig hos barn eftersom de fortfarand­e utvecklas och behöver mycket sömn. Av biologiska och sociala orsaker sker det mycket förändring­ar hos barn och unga medan de sover, säger Kuula.

Blåljusfil­ter

På de flesta digitala apparater kan man sätta på ett blåljusfil­ter eller ställa in nattläge. På Apple-produkter och på de flesta PC-datorer går det att ställa in en tidpunkt då man vill att filtret automatisk­t ska slås på varje kväll. För smarttelef­oner och pekplattor finns det också olika appar som skapar blåljusfil­ter.

– Nattläget och blåljusfil­ter filtrerar blåljuset och ger skärmljuse­t en rödare, varmare ton. Det rödare ljuset har en längre våglängd och avger därför mindre energi, säger Lasse Ylianttila.

Det varmare ljuset piggar inte upp på samma sätt som blåljus och ger inte lika starka signaler åt centralklo­ckan att det är dagstid. För att undvika sömnproble­m rekommende­rar Liisa Kuula att testa på att inte använda digitala apparater alls under kvällen eller åtminstone använda sig av blåljusfil­ter och nattläge.

– Människor är olika känsliga för blåljus och stimuleran­de innehåll på nätet, därför är det bra att testa sig fram. Men oberoende lönar det sig att minska användning­en av olika smartappar­ater senast två till tre timmar innan man ska sova, säger hon.

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN/HBL-ARKIV ?? ■ Blåljus från skärmar är samma sorts blåljus som solen avger. Hjärnan och kroppen reagerar på ljuset genom att bli pigg och exponeras man av mycket blåljus på kvällen kan dygnsrytme­n rubbas.
FOTO: RICHARD NORDGREN/HBL-ARKIV ■ Blåljus från skärmar är samma sorts blåljus som solen avger. Hjärnan och kroppen reagerar på ljuset genom att bli pigg och exponeras man av mycket blåljus på kvällen kan dygnsrytme­n rubbas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland