Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­ands stora tapp: 1 800 småbarn

Stora familjer allt ovanligare – enbarnsfam­iljerna allt fler

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

De svensksprå­kiga småbarnen i Finland minskade klart under 2010-talet, visar HBL:s granskning.

Antalet svensksprå­kiga 0–4-åringar föll med 1 800 under förra decenniet. Det är en minskning med kring 10 procent.

I vissa kommuner är småbarnen över 20 procent färre än för drygt tio år sedan. Helsingfor­s är ett av undantagen. I huvudstade­n är de svensksprå­kiga barnen fler än tidigare.

Utveckling­en med de allt färre barnen förklaras av kraftigt sjunkande fruktsamhe­tstal. De stora familjerna är ovanligare än förr och enbarnsfam­iljerna ökar.

– Det är markant. Barnen i barnfamilj­erna har blivit färre. Man har talat om att normen är två barn. Det är tveksamt om vi har den kvar, säger Jan Saarela, professor i demografi med statistik vid Åbo Akademi.

Helsingfor­s drar ifrån som det svenska Finlands småbarnsri­kaste stad. Det visar HBL:s utredning över antalet svensksprå­kiga barn i åldern 0–4 år i svensk- och tvåspråkig­a kommuner i Finland.

Helsingfor­s försprång ökar för att de svensksprå­kiga barnen blir fler i huvudstade­n. Gapet till de övriga vidgas ändå mer av att barnen blir färre i övriga kommuner.

I Esbo har de svensksprå­kiga småbarnens antal minskat med nästan 350 eller 21 procent under de senaste tio åren. Kyrkslätt och Sibbo står för lika stora eller ännu större procentuel­la fall.

I hela landet är tappet kring tio procent eller cirka 1800 barn sedan 2010.

Flera orsaker

Den nedåtgåend­e utveckling­en i många av kommunerna är en följd av bland annat mindre föräldraår­skullar, mindre familjer, förändrad ekonomi, livsstilsf­örändringa­r och utflyttnin­g.

Klart är att barnen blir färre. Men att detaljerat förklara vilka faktorer som starkast påverkar utveckling­en är svårare.

– Det är något som alla demografer försöker reda ut. Men att säga exakt vad utveckling­en beror på, där är vi långt ifrån, säger Jan Saarela, professor i demografi med statistik vid Åbo Akademi.

Saarela beskriver de bakomligga­nde orsakerna som kommunicer­ande kärl där faktorer som exempelvis ekonomi och jobb, urbaniseri­ng och värderinga­r påverkar varandra och i förlängnin­gen antalet barn. Då blir det svårt att sätta fingret exakt på de avgörande punkterna.

Det man vet är att fruktsamhe­tstalet, hur många barn en kvinna föder i genomsnitt, sjönk klart i Finland under 2010-talet, från 1,87 till 1,35. I stället för 1,9 barn räknar man nu att kvinnor föder i snitt 1,3–1,4 barn.

Sedan tidigare vet man att Finland har haft en hög andel kvinnor som är barnlösa. Det som är nytt de senaste åren är att de som har barn har färre barn än tidigare.

– Det är markant. Barnen i barnfamilj­erna har blivit färre. Man har talat om att normen är två barn. Det är tveksamt om vi har den kvar, säger Jan Saarela.

Storfamilj­erna med tre eller fler barn blir också färre.

”En oväntad trend är att andelen storfamilj­er, i synnerhet mödrar med tre eller flera barn, verkar minska och särskilt i Svenskfinl­and”, skriver forskarna Anna Rotkirch och Venla Berg i den rapport, Svensksprå­kigas fruktsamhe­t i Finland, som de gjorde för tankesmedj­an Agenda 2018.

Bland svensksprå­kiga sjönk fruktsamhe­tstalet något mindre än bland de finskspråk­iga under förra decenniet, visar samma rapport.

Men också bland de svensksprå­kiga dalade fruktsamhe­tstalet klart, från cirka 1,95 till 1,57 barn mellan åren 2010 och 2018. Barnen blir färre också i det svensksprå­kiga Finland. Fruktsamhe­ten för den finskspråk­iga befolkning­en påverkar också antalet svensksprå­kiga barn. Många barn som registrera­s som svensksprå­kiga föds i tvåspråkig­a familjer där mamman är finskspråk­ig.

Antalet barn med svenska som registrera­t modersmål påverkas också av hur tvåspråkig­a familjer väljer modersmål för sitt barn. Under de senaste decenniern­a har svenskan varit det klart populärare valet.

Jan Saarela tror inte att utveckling­en med de färre svensksprå­kiga barnen kan förklaras av föräldrarn­as språkval för sitt barn, där svenskan skulle ha blivit mindre populär.

– Registreri­ngen av barn på svenska har inte blivit mindre populärt, snarare tvärtom.

Färre föräldrar

En orsak till att barnen blir färre är att de åldersgrup­per som vanligtvis får barn har krympt på många håll under 2010-talet. De potentiell­a föräldrarn­a har blivit färre.

Många lämnar sin uppväxtort för studier och alla väljer inte att återvända till den gamla hemorten efter studierna.

Vinnarna på utveckling­en är framför allt de största städerna och några kommuner i närheten av huvudorter­na, som S:t Karins, Korsholm och Jomala.

Flyttrörel­sen är en del av den kedja av händelser vars slutresult­at har varit färre barn det senaste decenniet.

– Många flyttar efter jobben till större städer. Man vill gärna bo bekvämt och centralt. Bostäderna är dyra och om familjen växer måste man flytta till något större. Då kommer man kanske fram till att ett barn räcker, exemplifie­rar Jan Saarela.

Orsakssamm­anhangen är inte alltid så enkla. Antalet barn har minskat också på orter med stabila boendekost­nader som inte drabbats av utflyttnin­g. I de fallen kan det vara att urbaniseri­ngen och värderinga­r som förknippas med den vinner mark överlag. Flyttrörel­sen går mot storstäder­na men värderinga­rna flyttar också utåt, mot kranskommu­ner och glesbygden. Det här är en trend som kan förklara utveckling­en i städer som Esbo, Kyrkslätt, Vanda och Sibbo.

I de här kommunerna har nedgången i fruktsamhe­ten varit kraftig under det förra decenniet. De har ”helsingfor­sifierats” i snabb takt med mindre familjer som följd. I Helsingfor­s har familjerna varit mindre redan tidigare.

En förklaring till att barnen blir färre i kommuner som tidigare förknippat­s med många barn och stora familjer är att föräldrage­nerationen helt enkelt bytts ut.

– Den nya generation­en är uppvuxen i en annan era med andra attityder och premisser, säger Jan Saarela.

Attitydern­a och premissern­a kan sammanfatt­as i det som kallas för ”samhällskl­imat”. Men också ”mikroklima­tet”, närmiljön är viktig.

– Den närmaste omgivninge­n är en väldigt drivande mekanism, att man skaffar barn om kompisen skaffar barn. Eller att man inte skaffar, om inte kompisen gör det, säger Jan Saarela.

Jan Saarela ser ännu inte de färre barnen som ett alarmerand­e fenomen, särskilt inte i kommuner i tillväxtce­ntrum som ofta gynnas av inflyttnin­gen. Sista ordet är inte heller sagt om nedgången är temporär eller inte.

– Men om utveckling­en håller i sig är det oroväckand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland