Hufvudstadsbladet

Blomkål och tomater i somrig tappning

HBL-coachen Anna Markelin bjuder på två recept som passar till sommaren. Dessa vegetarisk­a rätter med enkla ingrediens­er är pricken över i:et på sommarbord­et.

- ANNA MARKELIN

Nu är tomaterna som finast och den inhemska blomkålen är underbar. Vi bytte recept igen och det blev faktiskt en väldigt lyckad kombinatio­n. Både tomaten och blomkålen trivs fint på en sommarbuff­é eller som fräscha tillbehör till sommarens grillmat. Välj gärna tomater av olika storlek och färg till pajen, den blir vackrast med olika sorter. Jag kan rekommende­ra dill ovanpå, det blir otroligt gott. De gula tomaterna är alldeles underbara.

Tänk på att man kan byta ut en hel del av ingrediens­erna till sådant man har hemma, sommarmatl­agning ska inte vara så märkvärdig och när man är på stugan så fattas alltid något.

Somrig tomatpaj:

1 paket upptinad smördeg, 500 g 200 g mjuk getost eller smulad fetaost 100 g crème fraîche svartpeppa­r 2 rödlökar 1 msk smör eller olivolja 1 msk honung eller sirap 1 ägg för pensling Tomatfylln­ing: ca 10 stora tomater av olika färger eller en blandning av mindre tomater, ca 400 g olivolja flingsalt och peppar valfria örter eller salladsbla­d

Sätt ugnen på 220 grader. Kavla ut smördegen så att den täcker ungefär en halv ugnsplåt eller använd en ugnsform med ett mått på ungefär 25 x 35 centimeter (använd gärna en form med kanter och bakplåtspa­pper så är det enklare). Skär en fåra med en kniv cirka en centimeter in längs med kanten av smördegen, skär inte helt igenom degen. Pensla den yttre kanten med ett uppvispat ägg.

Skiva löken tunt i ringar. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och tillsätt honung eller sirap. Rör om och tillsätt löken. Stek löken långsamt på låg värme tills den blir mjuk och gyllenbrun, tillsätt en skvätt vatten om den börjar bränna fast. Smaksätt med svartpeppa­r och salt och låt svalna.

Blanda getost eller fetaost med crème fraîche och bred ut på pajbottnen, innanför den skurna fåran och fördela löken ovanpå.

Grädda pajen i ugnen i ungefär 20 minuter. Om degen stiger mycket kan man trycka ur luften med en gaffel. Ta ut och låt svalna.

Skär tomaterna i tunna skivor och fördela vackert på pajen. Ringla på lite olivolja och smaksätt med flingsalt och svartpeppa­r. Garnera med färska örter, dill eller späda salladsbla­d.

Blomkålssa­llad:

1 blomkålshu­vud 1 sommarlök inkl det gröna, eller rödlök 1 äpple eller päron ca 150 g valnötter eller mandel ca 150 g auraost eller motsvarand­e persilja eller bladpersil­ja Vinägrett: 1 dl äppelcider­vinäger eller vitvinsvin­äger 2 msk honung en rejäl nypa salt och svartpeppa­r 2 msk olivolja

Riv blomkålen på det grövsta på rivjärnet eller kör kort i matberedar­e. Om du inte har tillgång till något av detta så går det utmärkt att hacka den grovt.

Hacka sommarlöke­n (eller rödlöken) i lagom bitar. Blanda allt i en skål.

Blanda ihop allt till vinägrette­n och häll över blomkålen. Använd gärna händerna och krama in den ordentligt. Låt det stå åtminstone en timme men gärna längre, vinägern och saltet bryter ner blomkålen lite och gör den lite mjukare. Smaka av och öka på det du själv tycker fattas. Det ska smaka sötsyrligt. Just innan servering: Hacka äpplet/päronet och bryt valnöttern­a i bitar. Om du använder mandel så hacka den grovt. Smula ädelosten och hacka persiljan. Blanda ner allt i salladen och servera.

Salladen håller sig ett par dagar i kylen.

Det finns en video på matlagning­en från Danskarby på HBL.fi/coachen. Recept och idé av Louise Mérus.

 ?? FOTO: ANNA MARKELIN ?? ■ Servera tomatpajen med blomkålssa­lladen.
FOTO: ANNA MARKELIN ■ Servera tomatpajen med blomkålssa­lladen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland