Hufvudstadsbladet

Lärde sig svenska på 4 månader

-

●●Både Armenien och Azerbajdzj­an har historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

●●Efter Sovjetunio­nens kollaps 1991 hamnade Azerbajdzj­an och Armenien i krig om Nagorno-Karabach, men konflikten kan spåras tillbaka till ländernas självständ­ighet 1918. Hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet, men motsättnin­gar mellan armenier och azerier förekom redan då.

●●Uppemot 30 000 människor, merparten av dem azerier, dog under NagornoKar­abach-kriget som utspelades mellan 1988 och 1994.

●●Med hjälp av Ryssland ingicks en vapenvila 1994. Sedan dess har fredsförha­ndlingar pågått, men något fredsavtal har inte skrivits, konflikten är inte löst och striderna har fortsatt att blossa upp.

●●Senast 2016 ledde gränsdispy­ter i regionen till en situation som beskrivs ha varit mycket nära ett krig. Även 2018 blossade dödliga strider upp.

●●Nagorno-Karabach förklarade sig självständ­igt 1991, men har inte erkänts av omvärlden – inte ens av Armenien. I realiteten fungerar området som en självständ­ig stat under Armeniens beskydd.

●●Området tillhör formellt Azerbajdzj­an, men majoritete­n av de 150 000 invånarna är armenier. Källa: Landguiden/Utrikespol­itiska Institutet i Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland