Hufvudstadsbladet

Terrassliv och pommes frites på toppmötet

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Några tog en strut med potatis på torget. Andra fick njuta av mötesbasen­s terrass. Helgens EU-toppmöte i Bryssel blev en betydligt längre historia än väntat.

Intensiva förhandlin­gar pågick hela lördagen i smågrupper bland EU:s 27 medlemslän­der. Då passade några av ledarna på att njuta en stund av det vackra vädret i stället.

Belgiens premiärmin­ister Sophie

Wilmès tog med sig Luxemburg-kollegan Xavier Bettel ner till Jourdainto­rget, några stenkast från toppmötesl­okalen.

Varför? Jo, för att äta nationalkl­enoden pommes frites – från samma kiosk som Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel besökte under ett utdraget toppmöte i februari 2015.

”Andalouse för mig, samurai för honom. Det här är Belgien”, skriver Wilmès på Twitter, för att förklara vilka såser duon valt till sina potatisar. Nere på torget träffade de dessutom Estlands premiärmin­ister Jüri Ratas och Maltas Robert Abela, vars närvaro i toppmötesl­okalen inte heller krävdes för tillfället.

Wilmès företrädar­e som belgisk premiärmin­ister hade det desto mer arbetsamt. Charles Michel är numera EU:s permanente rådsordför­ande och höll i möte efter möte under lördagen för att försöka sy ihop en uppgörelse.

Å andra sidan kunde många möten i alla fall hållas i sol och svalkande vindar uppe på Michels terrass i mötesbyggn­aden. Därifrån släpptes bild efter bild med olika ledare i skjortärma­rna.

”Om det här fortsätter kommer den där terrassen att finnas med i alla guideböcke­r över tio saker i Bryssel man inte får missa”, konstatera­r belgiske journalist­en Olivier le Bussy på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland