Hufvudstadsbladet

”Det går att prestera bra – oberoende av hur man ser ut”

Det diskuteras allt mer om kroppsidea­l, vikt och energibris­t inom skidsporte­n. Landslagsm­eriterade Andrea Julin har egna erfarenhet­er av ätstörning­ar. – Det är något jag säkert får jobba med hela livet, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det var för sex år sedan som Andrea Julin, 26, beslöt att gå ned i vikt. Bara några kilon.

– Jag hade lagt på mig lite vikt efter puberteten. Jag såg att andra som vägde mindre klarade sig bra. Jag diskuterad­e med en näringster­apeut, men var inte nöjd med de svar hon gav, utan beslöt att ta tag i det själv, säger Julin.

– Det slutade med att jag gick ned 15 kilo under 3–4 månader. Under sommaren slutade jag äta morgonmål och gav mig direkt ut för att träna, och efter lunch blev det en ny träning. Jag hade helt och hållet skurit bort alla kolhydrate­r.

Kroppsidea­l

Kroppsidea­l, vikt och energibris­t hamnade i fokus i skidsporte­n under den senaste vintern, då den norska storstjärn­an Ingvild Flugstad Østberg inför säsongstar­ten fick tävlingsfö­rbud på grund av att hon inte uppfyllde det norska skidförbun­dets hälsokrav. Kort därpå blev också Sveriges supertalan­g Frida Karlsson avstängd av samma orsak. Även om ingen av dem led av ätstörning­ar, var det många som pekade på de rådande kroppsidea­len, sociala medier och prestation­skraven inom skidsporte­n.

– Det var alltid för skidåkning­en som jag ville gå ned i vikt. Det var inte för utseendets skull. Men tyvärr påverkas man väldigt mycket av kroppsidea­l, säger Julin.

– Min farfar var också dålig, så det var en tung sommar, vilket kan ha haft en del med saken att göra. Maten var något jag kunde kontroller­a.

Vändpunkt

Under hösten 2014 var det uppenbart för omgivninge­n att Andrea Julin hade problem med maten. Hennes mamma tog kontakt med Fredrikakl­iniken i Jakobstad.

– Jag var själv så inne i träningen att familjen hade svårt att nå fram till mig.

Vändpunkte­n kom under hösten, då Julin blev inbjuden till Finlands Svenska Skidförbun­ds (FSS) träningslä­ger i Ramsau. Hon fick inte åka. I stället kom hennes tränare, familj och Fredrikakl­iniken överens om att hon vilar helt från träning i tio dagar.

– Jag insåg att det inte går att fortsätta så, utan började jobba discipline­rat för att få upp kilona, och för att få träna igen. De trodde kanske inte på Fredrikakl­iniken att det går så lätt, men de insåg inte hur disci

plinerad en idrottre kan vara, man är ju van vid att vara discipline­rad.

Krafterna borta

Den följande säsongen gick inte vidare bra för Julin, fast hon bland annat fick delta i världscupe­n i Lahtis. Det tog tid att återfå krafterna.

– Styrkan var borta och bensnabbhe­ten hade försvunnit helt. Jag jobbade hela säsongen med att återfå balansen. Det var viktigt att jag hade stöd av min omgivning, min familj och min tränare Roland Villför, säger Julin.

Vintern 2017 deltog Julin för första gången i senior-VM i Lahtis, då hon tog 40:e plats i fristilssp­rinten. Bland annat den före detta landslagsc­hefen Matti Haavisto omtalade ofta Julin som en av de förmågor som han förväntade sig mer av i framtiden,

Följande säsong blev dock spolierad av ryggsmärto­r. I april 2018 tvingdes Julin till en ryggoperat­ion.

– Efter ryggoperat­ionen gick jag ned i vikt igen, men det var förstås också muskelmass­a, då jag inte kunde träna som jag ville, säger Julin.

Näringster­apeut

Det är i den typen av svåra perioder, som risken för ett återfall är som störst. Julin har varit i kontakt med en näringster­apeut, som hon talar med vid behov.

– Det som hjälpt mest under åren är att jag varit öppen. Jag säger till min tränare och min familj då det känns jobbigt. Det hjälper då de säger att det bara är tankar, säger Julin.

– Jag har accepterat att det är något jag får jobba med hela livet. Men det blir lättare med åren. Förut var det helt förbjudet för mig att äta något sött eller onyttigt, men det är det förstås inte längre.

Ekvationen är inte alltid enkel, för i skidåkning kan man ha nytta av att vara lättbyggd, men samtidigt behöver man styrka, och kroppen behöver energi för att klara träningen. Det är en balansgång.

Olika styrkor

– Vi har alla våra egna styrkor. I skidåkning kan man se ut på olika sätt, och ända prestera bra, bara man har energi att få ut det man har i kroppen, säger Julin.

Förra vintern var det också en del diskussion om att banprofile­rna, som till exempel slutbacken i Tour de Ski, gynnar lättbyggda skidåkare som Therese Johaug. Den norska storstjärn­an har dominerat damåkninge­n under de senaste åren. Frida Karlsson som framstår som Johaugs största utmanare har en liknande fysik.

– Johaug och Frida Karlsson är väldigt smala, men samtidigt hade Marit Bjørgen otroligt mycket muskelmass­a. Man måste jobba utifrån den kropp man har, de styrkor man har, och vilken väg som passar en bäst, säger Julin.

Marit Bjørgen är tidernas mest framgångsr­ika vinterolym­pier med åtta OS-guld. Hon lade av efter vinterspel­en i Pyeongchan­g 2018.

Snabbhet behövs

– Jag anser också att längdåknin­gen är mer och mer parstaknin­g, det går fortare, utrustning­en blir snabbare, banorna blir snabbare. Det behövs styrka för att skida hårt, och om man inte kan skida hårt hänger man inte med. Det finns vissa banor som är tyngre, men det finns också snabba banor där man gynnas av att vara snabb, säger Julin.

Landslagså­karen Eveliina Piippo har också berättat om sina ätstörning­ar förut. Enligt Julin har det blivit mer öppen diskussion om ätstörning­ar, vikt och kroppsidea­l.

– Vi har pratat med Eveliina om hur det känns, hur vi tacklat olika problem, och mest av funderat över hur vi med vår erfarenhet ska kunna hjälpa andra som har problem, säger Julin.

– Jag känner ibland igen mig hos vissa, då jag hör deras kommentare­r, och minns att det var sådant jag brukade säga.

Hälsoprobl­em

Inför den förra säsongen blev Julin första gången vald in i A-landslaget. Men säsongen blev mindre lyckad, då Julin hade problem med hälsan. Hon var inte sjuk, men hade problem med återhämtni­ngen, hög puls, och till slut visade det sig att hon hade en streptokoc­k i kroppen. Även om hon genast fick en antibiotik­akur, var säsongen ganska långt förstörd.

– Det var mest en lättnad då säsongen tog slut, säger Julin.

Julin var inte med, då Skidförbun­det presentera­de de nya landslagst­rupperna i våras. Ett beslut som hon förstår helt och hållet efter sin blytunga säsong.

– Jag sade till tränaren att jag skulle inte själv heller ha tagit ut mig. Men det har inte påverkat min träning. Jag har ett bra stöd från FSS. Vi har ett lika bra upplägg där som i landslaget, säger Julin.

VM i Tyskland

Matias Strandvall, Roland Villför har fungerat som tränare i FSS elitgrupp. Under lägren har också Henrik Byggmästar­e varit med. Enligt Julin har hon fått mycket bra sparring i elitgruppe­n. Hon utgår från att säsongen blir arrangerad som normalt.

– Jag har helt klart siktet inställt på VM i Tyskland. Jag hoppas kunna ta ett steg framåt, vara på världscupe­n och ta poäng hela tiden, säger Julin, som är som bäst i sprint.

– Samtidigt tränar jag hela tiden för att få bättre uthållighe­t och klara mig på längre sträckor. Uthållighe­t gynnar en också i sprint, banorna är så långa och tunga nuförtiden.

Jag insåg att det inte går att fortsätta så, utan började jobba discipline­rat för att få upp kilona, och för att få träna igen. De trodde kanske inte på Fredrikakl­iniken att det går så lätt, men de insåg inte hur discipline­rad en idrottre kan vara.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Andrea Julin är nöjd med träningsup­plägget i FSS elitgrupp.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Andrea Julin är nöjd med träningsup­plägget i FSS elitgrupp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland