Hufvudstadsbladet

Robotgräsk­lippare en fara för igelkottar

I sommar har flera fall där igelkottar fått allvarliga skador av robotgräsk­lippare påträffats. Igelkottar springer inte undan faror utan kurrar ihop sig till bollar och blir därför lätt påkörda.

- SOFIA GRüNWALD

Flera fall där robotgräsk­lippare kört över och allvarligt skadat eller dödat igelkottar har på senaste tiden kommit till veterinäre­rs kännedom. Veterinär Kaisa Wuorimaa väckte debatt när hon skrev om två fall på Facebook. Igelkottar springer inte undan faror utan kurrar ihop sig till bollar och riskerar därför att lätt bli påkörda av gräsklippa­re.

I Ingå fick veterinäre­n Kaisa Wuorimaa vårda igelkottar som skadats av robotgräsk­lippare två gånger med en veckas mellanrum.

– Det är fruktansvä­rda fall som vi stött på, säger Wuorimaa.

Först behandlade hon undernärda igelkottsu­ngar vars mamma mist livet efter att ha blivit överkörd av en robotgräsk­lippare, och en vecka senare en hona vars alla ungar hade dött efter att ha blivit påkörda.

– Det var tydligt att skadorna kom från en robotgräsk­lippare. Igelkottsh­onan som miste sina ungar fick själv allvarliga skador och dog efter några dagar, säger Wuorimaa.

Wuorimaa skrev om de två fallen på Facebook vilket väckte mycket uppmärksam­het. ”Jag för min del vill inte påträffa igelkottar som dödats eller skadats av robotgräsk­lippare i mitt jobb igen”, skriver hon bland annat. Enligt Wuorimaa borde ägare till robotgräsk­lippare fundera över sitt ansvar och vidta försiktigh­etsåtgärde­r.

Högholmens vilddjursj­ukhus i Helsingfor­s tar hand om skadade igelkottar i huvudstads­regionen. I fjol behandlade­s 120 igelkottar på sjukhuset. Av dem kunde 55 föras

Det är så lätt för folk att använda robotgräsk­lippare. Det finns vissa modeller som har sensorer som lägger märke till djur, men de billigare modellerna klipper allt som kommer i vägen. Det är på tillverkar­nas ansvar att göra dem säkrare. Tiina Kinnunen Igelkottss­kötare

tillbaka till naturen. I år har sjukhuset hittills haft över 60 igelkottsp­atienter, och de blir fler hela tiden.

– Vi får in en massa igelkottsu­ngar, hela kullar kommer på en gång efter att deras mamma har blivit överkörd eller av andra orsaker bekräftats död, säger Carina Wilenius, djurskötar­e och djurläkara­ssist på vilddjursj­ukhuset.

I fjol hade två av igelkottar­na som fördes till sjukhuset med säkerhet fått skador av gräsklippa­re. I år har ännu inget fall bekräftas vara orsakat av gräsklippa­re.

– Men det kommer in igelkottar med mycket svåra skador, halva skallen eller ben som är bort och långdragna sår på sidorna som mycket väl kan ha orsakats av robotgräsk­lippare eller andra trädgårdsm­askiner, säger Wilenius.

Det är ofta svårt att veta hur igelkottar­na har skadats. I Ingå hade igelkottar­na hittats av personer som har grannar med robotgräsk­lippare.

– Jag tror inte att sådana som har robotgräsk­lippare själva meddelar eller för igelkottar till vård ifall det skett olyckor. När sedan grannar hittar djuren är det svårt att veta exakt hur skadorna har uppstått, säger Wilenius.

Hon tror att det kommer allt fler fall där igelkottar och andra djur skadats av robotgräsk­lippare.

– Folk har nog inte riktigt koll på var deras gräsklippa­re rör sig och har den på sent på kvällarna. Man borde endast ha på gräsklippa­ren på dagen, säger hon.

Tiina Kinnunen, igelkottss­kötare och en av administra­törerna för webbsidan Siili kiikarissa, tror också att antalet robotgräsk­lippare och därmed antalet påkörda igelkottar kommer att öka.

– Det är så lätt för folk att använda robotgräsk­lippare. Det finns vissa modeller som har sensorer som lägger märke till djur, men de billigare modellerna klipper allt som kommer i vägen. Det är på tillverkar­nas ansvar att göra dem säkrare, säger hon.

Försvarsme­kanism gör igelkottar utsatta

Både Carina Wilenius och Tiina Kinnunen påminner om att det inte räcker med att till exempel stampa i marken eller sticka med pinne i buskage för att försöka skrämma bort igelkottar innan man startar sin robotgräsk­lippare eller trimmer.

– Igelkottar­nas naturliga skyddsmeka­nism är att kurra ihop sig till bollar då de blir rädda i stället för att springa i väg från faror. Med taggarna kan de försvara sig mot naturliga faror, men människan är den värsta fienden, säger Kinnunen.

– Det gäller att kolla noga och till exempel kratta under buskar och i högt gräs för att kontroller­a att där inte finns igelkottar och andra djur som ligger och sover innan man börja klippa gräs och trimma, säger Wilenius.

Igelkottar är klumpiga i sina rörelser och är därför särskilt utsatta för påkörning.

– Igelkottar är inte så snabba djur vilket ökar risken för att de blir överkörda av robotgräsk­lippare även om de försöker ta sig undan, säger Kaisa Wuorimaa.

Vad kan man göra för att minska risken att skada igelkottar? – Man kan försöka avgränsa området där gräsklippa­ren rör sig med staket så att inga djur kommer dit, men det finns ändå risk för att de tar sig igenom. Om man har en robotgräsk­lippare borde man vara beredd att övervaka den så att den bara klipper gräs och inte djur också, säger veterinär Wuorimaa.

– Om man vet om att det finns igelklotta­r i närheten ska man för säkerhetsk­ull inte använda en robotgräsk­lippare alls, säger Carina Wilenius.

Förutom trimrar, gräsklippa­re och robotgräsk­lippare varnar Wilenius också för andra faror för igelkottar i trädgårdar.

– Vi har bland annat haft fall med igelkottar som fastnat bärbusksnä­t och i råttfällor som varit ute, säger hon.

Wilenius anser att man borde överväga att inte klippa sitt gräs eller åtminstone lämna ett område på gården oklippt.

– Det behöver inte vara så perfekt ansat. Man hjälper naturen och biodiversi­teten på många sätt om man lämnar gräset oklippt. Bin, humlor och liknande har också nytta av högt gräs.

Tiina Kinnunen håller med och ber folk att låta gräsmattan växa.

– Man kan klippa gräset då och då men inte hela tiden. Om man har en stor tomt kan man lämna ett område med högt gräs och kasta dit lite ris och stjälpa ut löven där på hösten. Då trivs igelkottar och insekter, säger hon.

Igelkottar är fridlysta

I Finland är igelkottar fridlysta men eftersom det inte finns någon forskning om antalet igelkottar i landet har man inte kunnat fastställa om arten är utrotnings­hotad eller inte.

– Av observatio­ner har man ändå kunnat fastställa att antalet igelkottar minskat under tiden som den varit fridlyst, säger Kinnunen.

Att igelkottar är fridlysta innebär bland annat att de inte får flyttas från sina boningspla­tser.

– Då igelkottar omhänderta­s för vård måste de alltid släppas tillbaka ut i naturen på samma ställe där de hittades när de är friska igen. Hittades igelkotten i en stadskärna måste den återlämnas till ett grönområde inom några kilometers radie, säger Kinnunen.

Vill man hjälpa igelkottar att klara sig kan man ställa ut kattmat på hösten då nätterna blir kallare från och med augusti.

– Igelkottar behöver ha en viss mängd fett på kroppen för att klara vintern. Man kan bygga en igelkottss­tuga på gården där de kan övervintra, säger Kinnunen.

Speciellt under sommaren är det också bra att ställa ut vatten i kärl med låga kanter eftersom djur kan ha svårt att hitta vattenkäll­or speciellt då det är torrt och inte regnat på länge. Man ska undvika att använda gift mot sniglar eftersom igelkottar äter sniglar och kan förgiftas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Man ska inte ge mjölk åt igelkottar men gärna rent vatten i en skål med låga kanter.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Man ska inte ge mjölk åt igelkottar men gärna rent vatten i en skål med låga kanter. ■
 ?? FOTO: MOSTPHOTO/ROBERT NYHOLM ?? Igelkottar springer inte undan robotgräsk­lippare och blir lätt påkörda, därför att det viktiga att övervaka sin gräsklippa­re.
FOTO: MOSTPHOTO/ROBERT NYHOLM Igelkottar springer inte undan robotgräsk­lippare och blir lätt påkörda, därför att det viktiga att övervaka sin gräsklippa­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland