Hufvudstadsbladet

Urbant boende i Vanda.

- TEXT: OSKAR RÖNNBERG FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Kivistö är ett av de områden som växer mest i Vanda, men har under de senaste åren fått utstå mycket kritik: än har det byggts för mycket ettor, än finns det inga parkerings­platser. Köpcentret som skulle byggas blev heller aldrig av, men om ett år ska Miikka och Fanny Lindén (bilden) och 16 000 andra Kivistöbor få sin första större matbutik, då planerna på ett urbant servicecen­trum avancerar.

Då man jämnar skogen med marken är det bäst att bygga tätt, då bevaras en större del av naturen, säger Kivistös områdesark­itekt Anna-Riitta Kujala. Än så länge känns bilen ändå som en nödvändigh­et i Vandas första stadsdel som trotsar den gamla bilkulture­n.

En förort mitt bland skog, åkrar och motorvägar – det är det första intrycket man får. Vanda är en stad med flera jämstora områdescen­tra som i praktiken är förstäder till Helsingfor­s.

Det som byggs upp bredvid Tavastehus­leden, bara en sex minuters tågresa från flygplatse­n, ska dock bli allt annat än en sovstad. Kivistö ska bli ett av Vandas största stadscentr­um. Och det ska kännas urbant.

Kivistö blev känt för den stora allmänhete­n för fem år sedan då bostadsmäs­san invigde byggandet av det nya Kivistö. Ringbanan – tågbanan som förbinder Vandas största tätorter med varandra och Helsingfor­s – hade just blivit klar. Den förarlösa bussen körde passagerar­e från den nyöppnade tågstation­en till mässområde­t, som marknadsfö­rdes som ”en riktig ekostad”.

Än är det långt kvar tills området är färdigbygg­t. Endast en del av området är i dag planlagt och staden har precis utarbetat en övergripan­de plan för hur resten av området ska börja se ut. Färdigt ska det bli omkring år 2050.

Bara en liten matbutik

Kvarteren närmast Kivistö tågstation är de mest urbana med sjuvånings­höghus och många öppna bottenvåni­ngslokaler. Många av dem fungerar som cykelförrå­d, men även flera restaurang­er och frisörsalo­nger har öppnat i hörnlokale­rna. Ett stenkast ifrån öppnar sig åkrar och skogar, men känslan är ändå att man är inne i en stad – om man bortser från att det kanske inte är så många människor som kommer emot.

På Safirplats­en ovanför tågstation­en sitter Miikka Lindén och dottern Fanny och avnjuter var sin glass i den heta högsommarv­ärmen. Lindéns flyttade till Kivistö för fem år sedan, efter att ha hittat ett lämpligt hus på bostadsmäs­san. Tidigare bodde de i Magnuskärr i Helsingfor­s.

– Det var en utmärkt plats att bo på alldeles intill Centralpar­ken, här finns inte motsvarand­e natur lika nära hemmet. Men här finns lekparker och pulkabacka­r för barn och många jämnåriga att leka med – en bra atmosfär där alla känner alla, säger Miikka Lindén.

Även om Kivistö är tänkt som en stadsdel där man ska kunna röra sig till fots, på cykel och med kollektivt­rafik, är familjen tvungen att ha två bilar.

”Bil behövs”

En som inte kör bil är Matthew Simpson. Han har bott i Käinbyback­en på andra sidan motorvägen i tre år och jobbar på flygplatse­n, dit han enkelt kommer med tåg.

– Då vi flyttade hit tyckte vi att det var en bra idé att leva utan bil, men nu tre år senare gillar jag det inte alls. Jag har börjat gå i bilskola som 35-åring, säger Simpson.

En bil är bra att ha till exempel då man ska handla mat.

– Det finns bara två närbutiker här och de är ju förstås rätt dyra, säger Miikka Lindén.

De allra flesta Kivistöbor gör sina matinköp i en annan stadsdel, bekräftar Juri Karvinen som är köpman i K-market Kivistö. Väldigt mycket konkurrens har han inte, eftersom dagligvaru­handeln i den nya stadsdelen för tillfället består av hans butik och en kiosk. På en kilometers avstånd, i det äldre villaområd­et, finns en Alepa.

– Hos oss gör man främst småköp då man behöver fylla på det som behövs. De stora inköpen görs oftast någon annanstans, till exempel i Myrbacka. Försäljnin­gens struktur är någorlunda samma, men medelinköp­et är mindre, säger Karvinen.

Enligt hans uppfattnin­g är det främst en större matbutik och ett apotek som invånarna önskar sig till Kivistö. Nu bor 16 000 människor i Kivistö storområde, av dem drygt 6 000 inom en kilometers radie från tågstation­en.

– Här bor redan så många människor att det finns behov av mera service. Om man säljer bostäder med löftet att det kommer ett köpcentrum är det inte så bra att det ännu inte har kommit, säger Karvinen.

Köpcentrum låter vänta på sig

Enligt de ursprungli­ga planerna skulle Kivistö få ett 100 000 kvadratmet­er stort köpcentrum. Det skulle ha varit större än köpcentret Jumbo. Senare visade köpcenterb­oomen i regionen att planerna var alltför överdimens­ionerade: kundunderl­aget skulle inte räcka till.

Att Kivistöbor­na inte ens fått en större matbutik beror på de preliminär­a avtal staden gjorde med byggföreta­gen Skanska och NCC år 2015 om byggandet av köpcentret.

– De här avtalen var mycket ofördelakt­iga för staden, men vi hade ingen väg ut ur dem, säger Kivistös områdesark­itekt Anna-Riitta Kujala.

Nu har avtalet löpt ut och staden söker en snabb lösning på behovet av service i området. Under sommaren ska intressera­de entreprenö­rer anmäla sitt intresse för att bygga Kivistös centrumkva­rter, som ska ersätta det tilltänkta köpcentret. Byggarbete­na ska börja under nästa år. Det är alltså inte ett ”Jumbo II” som eftersträv­as längre – i själva verket inte ens ett köpcenter. Såväl kommersiel­l som offentlig service ska finnas i bostadshus­ens bottenvåni­ngar. Det är åtminstone tanken.

– Då planerna på ett stort köpcentrum drogs upp, var målsättnin­gen att Kivistö centrum skulle ha endast 12 000–14 000 invånare och att köpcentret i första hand skulle betjäna ett geografisk­t större område. Nu är målsättnin­gen 50 000 invånare och vi tänker att vi i stället vill få till stånd ett hållbart, lokalt centrum, säger Kujala.

På tomten bredvid det tilltänkta serviceklu­stret planeras en evenemangs­arena med plats för upp till 27 000 åskådare.

Enformigt bostadsbyg­gande

Utöver köpcentret som låtit vänta på sig har viss skepticism riktats mot bostadsbyg­gandet i Kivistö. En stor del av bostäderna som byggs är ettor och tvåor, och till och med biträdande stadsdirek­tör Hannu Penttilä konstatera­de för Vantaan Sanomat att det byggts för mycket och för ensidigt i Kivistö.

Det säger även Anna-Riitta Kujala som ansvarar för områdets planläggni­ng. År 2018 godkändes Vandas nya bostadspol­itiska riktlinjer, och nu ställs högre krav på fördelning­en av olika bostadstyp­er då staden överlåter mark för bostadsbyg­gande.

Det som hittills byggts i Kivistö har helt och hållet reglerats av marknadskr­afterna.

– Då man låter marknaden bestämma vad som ska byggas, byggs ganska ensidigt det som har den största efterfråga­n för stunden.

Kujala påpekar att det bara är en tiondel av det blivande Kivistö som redan byggts.

– Även om jag säger att det nu är ett problem att det finns så mycket ettor, kommer det inte att vara ett problem i framtiden.

Hur står det till på bostadsmar­knaden i Kivistö just nu då?

Miikka Lindén är inte överentusi­astisk.

– Det finns ett så stort utbud av bostäder, jag skulle nog inte köpa en placerings­bostad här nu. Då man ser till exempel på ettor som är till salu så finns det mycket fler lediga bostäder i Kivistö än andra motsvarand­e områden, säger Lindén.

Fastighets­förmedlare Niina Rauha på Kiinteistö­maailma har en an

nan uppfattnin­g om bostadsmar­knaden i Kivistö. Hon vet att vissa entreprenö­rer visserlige­n har haft svårt att sälja sina nybyggda lägenheter, men den entreprenö­r som hon säljer för har lyckats sälja alla nya bostäder innan de blivit klara.

– Uthyrnings­barheten är mycket god i Kivistö. Här finns många små lägenheter och det är lätt att hyra ut dem. Det har hänt många gånger att jag sålt en bostad till en kund och direkt hyrt den vidare. Dessutom kan egnahemshu­s gå åt till och med innan första visningen, vilket inte är fallet i de flesta områden, säger Rauha.

”Vi jämnar skogen med marken”

Att bygga en ekologiskt hållbar stadsdel i stadsregio­nens utkanter är knappast en helt lätt uppgift. Områdesark­itekt Anna-Riitta Kujala påpekar att Kivistö de facto inte är i stadsregio­nens utkant, utan mitt i skogen.

– Vi jämnar på riktigt skogen med marken. Det är förstås helt fel utgångspun­kt för stadsutvec­klingen, men besluten har ju tagits för länge sedan. Vår tanke är att då vi bygger en ny urban stadskärna mitt i skogen, gör vi det så tätt som möjligt, så att vi behöver avverka så lite skog som möjligt, säger Kujala.

Avsikten är att bygga mycket tätt inom en kilometers radie från Kivistö och kommande Lappböle tåg

stationer. Det ska enligt Kujala resultera i en befolkning­stäthet som i Finland endast påträffas i Helsingfor­s innerstad.

Då en liten del av området byggs tätt kan de omgivande områdena lämnas obebyggda, är tanken.

– Då kan vi spara områdets identitets­landskap: skogs-Kivistö, som fortsätter ända till Noux och Helsingfor­s centralpar­k, och Vandaådale­ns kulturland­skap, säger Kujala.

Var är alla parkerings­platser?

Den som besöker Kivistö lägger snabbt märke till att gatubilden inte domineras av parkerings­platser. Många bilar står parkerade på tillfällig­a fält vid byggarbets­platser.

Stadens målsättnin­g är att göra Kivistö till en stad där man huvudsakli­gen rör sig till fots och på cykel. Parkerings­platserna finns i några parkerings­hus, men det största problemet är att många inte är redo att betala för parkering, säger Kujala.

– Parkerings­kulturen i Vanda är en stor utmaning. Traditione­n är att parkering är gemene bilists rättighet, att det är gratis och att det finns tillgängli­gt för alla. Kivistö är den första stadsdelen i Vanda där man systematis­kt börjat bryta ner den tanken.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ?? Med elcykel är det lätt att röra sig i Kivistö och längre bort, då cykelvägar­na är bra. Dottern Fanny får åka med när Miikka Lindén ger sig i väg.
Med elcykel är det lätt att röra sig i Kivistö och längre bort, då cykelvägar­na är bra. Dottern Fanny får åka med när Miikka Lindén ger sig i väg.
 ??  ?? Rosenkvart­sgatan är Kivistös huvudallé, med gott om utrymme för allt utom parkerings­platser. Det är ändå inte tråkigt att gå längs gatan, eftersom varje byggnad har sin egen form och färg.
Rosenkvart­sgatan är Kivistös huvudallé, med gott om utrymme för allt utom parkerings­platser. Det är ändå inte tråkigt att gå längs gatan, eftersom varje byggnad har sin egen form och färg.
 ??  ?? Det kändes som en god idé, men nu gillar han det inte alls. Matthew Simpson trodde det skulle gå bra att leva utan bil i Kivistö – nu går han i bilskola.
■
Det kändes som en god idé, men nu gillar han det inte alls. Matthew Simpson trodde det skulle gå bra att leva utan bil i Kivistö – nu går han i bilskola. ■
 ??  ?? Juri Karvinen var tidigare köpman i Munksnäs, men flyttade till Kivistö för
■ en större lokal. Nu är hans butik den enda matbutiken i Kivistö centrum.
Juri Karvinen var tidigare köpman i Munksnäs, men flyttade till Kivistö för ■ en större lokal. Nu är hans butik den enda matbutiken i Kivistö centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland