Hufvudstadsbladet

Vildsvinen blir allt färre

Vildsvinss­tammen minskar i Finland, men man är fortfarand­e orolig för svinpest.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Naturresur­sinstitute­t uppskattar att vildsvinss­tammen håller på att minska. I januari 2020 fanns det ungefär 1 400 vildsvin i Finland. Det är nästan en tredjedel färre än året innan.

Minskninge­n beror på jakt och på att färre vildsvin har vandrat in österifrån.

Stammen antas ha varit starkast 2018, då det enligt beräkninga­rna fanns över 3 000 individer.

De flesta vildsvin finns i östra Nyland och sydöstra Finland.

Naturresur­sinstitute­t inleder i år gps-märkning av vildsvin i sydöstra Finland för att lära sig mer om dessa hemlighets­fulla djur. Det behövs data för att mer exakt kunna uppskatta population­ens storlek.

– Med hjälp av satellitsp­årning ser vi vart vildsvinen förflyttar sig och hurdana livsmiljöe­r de väljer, säger Mervi Kunnasrant­a, specialfor­skare vid Naturresur­sinstitute­t.

Projektet finansiera­s av Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Svinpesten

Vildsvinss­tammen hålls under noggrann uppsikt i Finland på grund av oron för afrikansk svinpest (ASF). Det är en smittsam och dödlig virussjukd­om som drabbar både vildsvin och tamgrisar. ASF är ofarlig för människor.

Svinpesten var länge begränsad till Afrika, men spred sig under 2010-talet till flera EU-länder och har påträffats i S:t Petersburg. ASF har tills vidare inte påträffats i Finland.

På uppdrag av Jord- och skogsbruks­ministerie­t har det gjorts en utredning om det lönar sig att sätta upp ett viltstängs­el mellan Ryssland och Finland för att minska risken för spridning av ASF. Utredninge­n konkludera­de att vildsvin har en tendens att strunta i stängsel och ta sig runt eller till och med igenom det.

Jakten på vildsvin

Det är främst genom jakt som man håller population­en nere för att förhindra spridninge­n av ASF.

– Vi har omfattande jakt i Finland för att förebygga och förhindra att svinpest alls kommer hit. Ju glesare stammen är desto svårare har sjukdomen att sprida sig, säger Valto Kontro, viltplaner­are i Nyland vid Viltcentra­len.

Kontro betonar att svinpesten kan sprida sig från vandrande vildsvin från öst, men att det är osannolikt.

Mer sannolikt är att det sprids via importkött och importfode­r, internatio­nell trafik och turism. Främst sprids svinpest alltså från människa till tamgris.

– Det sprids lätt genom ytterplagg och ytterskor. Därför är det jättevikti­gt med god hygien på svingårdar­na, säger Kontro.

Erfaren jägare

Henrik Blomqvist har jagat vildsvin i tjugo år i Sverige, Finland, Ungern och Rumänien. Blomqvist säger att vildsvinen är skygga och ombytliga djur och att man kan behöva vänta länge innan de dyker upp.

– De är på det sättet svåra att jaga för de förflyttar sig ofta. De kan vara på en plats en dag och vara borta den nästa, säger Blomqvist.

– De är skygga när de kommer men när de väl börjar äta knuffas de och för mycket oväsen, fortsätter han.

I juni sköt polisen tre vildsvin i Kottby och Mosabacka i Helsingfor­s. Blomqvist säger att det är mycket ovanligt att de kommer så nära stadskärna­n.

Lever i matriarkat

Vildsvinen lever i matriarkat och det är ledarhonan som bestämmer vilka individer som får föröka sig. En hona kan föda upp till ett tiotal kultingar åt gången. Om man skjuter fel individ kan det leda till kaos, menar Blomqvist.

– Om ledaren fälls skaffar alla honor ungar och då ökar stammen häftigt. Därför är det viktigt att ha kunskap om djuren.

Vildsvin jagas mycket med jakthund i Sverige.

– Men hundar kan dö i jakten på vildsvin om hunden omringas av flocken, säger Blomqvist.

Det har nyligen blivit lagligt att jaga vildsvin med fällor. Viltcentra­len säger att de används för att göra jakten så effektiv som möjlig. Blomqvist är inte så förtjust i dem.

– Vildsvin jagas främst med fällor för att utrota dem, säger han.

❞ Om ledaren fälls skaffar alla honor ungar och då ökar stammen häftigt. Därför är det viktigt att ha kunskap om djuren. Henrik Blomqvist har jagat vildsvin i tjugo år i Sverige, Finland, Ungern och Rumänien.

 ??  ??
 ?? Foto: Pixabay ?? ■ Naturresur­sinstitute­t uppskattar att det fanns ungefär 1 400 vildsvin i januari 2020.
Foto: Pixabay ■ Naturresur­sinstitute­t uppskattar att det fanns ungefär 1 400 vildsvin i januari 2020.
 ?? Foto: Vilhelmina Öhman/SPt ??
Foto: Vilhelmina Öhman/SPt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland