Hufvudstadsbladet

Rapport: Ingen klarhet om rysk brexitpåve­rkan

Försökte Ryssland påverka den brittiska folkomröst­ningen om brexit 2016? Frågan går inte att besvara, enligt en rapport från parlamente­ts underrätte­lseoch säkerhetsu­tskott, eftersom det inte gjorts tillräckli­ga ansträngni­ngar för att undersöka saken.

- TT-REUTERS

Författarn­a till rapporten anser sig likväl kunna slå fast att Storbritan­nien är ett av de mest prioritera­de målen för ryska underrätte­lseinsatse­r och uppmanar nu till en ny utredning.

”Det är icke desto mindre kommitténs uppfattnin­g att de brittiska underrätte­lsetjänste­rna bör göra en gemensam bedömning av rysk påverkan på EU-valet”, står att läsa i rapporten, som varit klar i över ett år men inte offentligg­jorts förrän nu.

Den brittiska regeringen avfärdar dock behovet av en ny utredning. På frågan om premiärmin­ister Boris Johnson tror att omröstning­en gick rätt till svarar en talesperso­n: – Ja, absolut. Rapporten behandlar också frågan om rysk påverkan mot den skotska självständ­ighetsomrö­stningen 2014. Det ska enligt författarn­a finnas ”trovärdiga” uppgifter om sådana försök men rapporten är i den delen så censurerad att dess slutsatser inte framgår, enligt brittiska medier.

Tvättmaski­nen London

I rapporten riktas även skarp kritik mot hur den globala finansmetr­opolen London ”välkomnade” ryska oligarker vars förmögenhe­ter kan ha förvärvats ohederligt.

”Staden erbjöd ideala mekanismer genom vilka svarta pengar kunde omsättas i vad som har kalllats ’tvättmaski­nen London’”, skriver författarn­a.

Så sent som förra veckan anklagade den brittiska regeringen aktörer kopplade till Ryssland för att ha försökt påverka det brittiska valet 2019.

Ryssland slog ifrån sig den beskyllnin­gen, liksom påståenden­a i rapporten som nu offentligg­jorts. ”Russofobi”, lyder omdömet från utrikesdep­artementet i Moskva.

 ?? FOTO: ALEXEI NIKOLSKY/AP/TT ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson och Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Tyskland i januari i år.
FOTO: ALEXEI NIKOLSKY/AP/TT Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson och Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Tyskland i januari i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland