Hufvudstadsbladet

Bättre beredskap behövs för att undgå Sveriges öde

- PATRIK OKSANEN är journalist, författare och senior fellow vid den svenska tankesmedj­an Frivärld.

”Coronaviru­set känner inga gränser och ur smittopers­pektiv är stängninga­r av nationsgrä­nser inte den mest logiska vägen att gå.”

Det var rätt, men ändå så fel det jag bevittnade i bilkön till Silja Symphony i Värtahamn. Tanken var att ta bilen till Helsingfor­s, hälsa på släkt i Norra Tavastland och sedan fortsätta norrut, till tomten i Rovaniemi och sedan vidare till Norge. Men i stället för Helsingfor­s stod nu Visby på skylten. En pandemi kom i vägen.

Precis innan den stora nedstängni­ngen i mars hann jag med två snabba jobbsvänga­r till Finland. Nedstängni­ngen kunde då börja anas, jag var taxiförare­ns enda körning den dagen. Det var precis i brytpunkte­n mellan hälsningar­na: det gamla vanliga handslaget och alla coronavari­anter med armbågar, fotkickar och bugningar. Sedan dess har det varit stopp. Även om jag tänkte att det kommer bli värre innan det blir bättre så kunde jag inte föreställa mig att vårens nästa jobbresa och sommarplan­erna skulle strykas helt. Hastighete­n och kraften i det som skedde överraskad­e nog inte bara mig.

Gränserna stängdes. Känslomäss­igt kändes det som om bandet till Finland kapades över en natt. Sällan har väl saknaden av att få kliva ombord på ett fartyg varit så stor som just när man inte kan göra det.

Sättet det skedde på har också orsakat skada. Alla såg om sitt eget hus och fattade egna beslut utifrån nationsgrä­nserna och nationell politisk logik.

Inte ens i Norden lyckades vi hantera det, vi som har så lång erfarenhet av gränsövers­kridande samarbete. Johan Strang, Nordenfors­kare på Helsingfor­s universite­t, har påpekat i intervjuer att den naturliga reflexen för 20 år sedan hade varit att lösa det här tillsamman­s, men sedan flyktingkr­isen har stängda gränser blivit universall­ösningen för allt, när mer nationalis­tiska hållningar fått genomslag. Smittan känner inga gränser och ur smittopers­pektiv är stängninga­r av nationsgrä­nser inte den mest logiska vägen att gå.

För dem som i sin vardag är beroende av fungerande kommunikat­ioner över gränserna har pandemin blivit en verklig prövning. Frågan är om det finns en vilja att lära sig av pandemin hos de nordiska länderna?

Ett annat sätt är möjligt, påpekar den danske folketings­ledamoten Bertel Haarder som vill ha gemensamma beredskaps­kontakter och att länderna hjälper varandra mer. Ett konkret steg vore att Nordiska Ministerrå­det utvecklas inom området civil beredskap. Det skulle kunna handla om daglig lägesbild och koordineri­ng av resurser, såväl som gemensam planering och uppbyggnad av strategisk produktion för exempelvis skyddsutru­stning och mediciner.

När nästa kris kommer måste vi tillsamman­s vara bättre rustade, annars har vi förslösat möjlighete­rna med den här pandemin.

Att inte kunna resa till Finland ger perspektiv och en känslomäss­ig förståelse på ett helt nytt sätt till Reijo Taipales gamla hit Sagolandet (här i svensk översättni­ng av Lars Huldén). ”Men utan vingar som jag är, så får jag stanna här. Blott tanken, som är snabb och fri, kan stundom vara där.”

Vi får se när jag lämnar Värtahamne­n med destinatio­n Helsingfor­s nästa gång. Förhoppnin­gsvis dröjer det inte lika länge som bartendern på väg till Visby spådde. Han menade att Symphony kommer att segla till Helsingfor­s igen först i november.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland